Εκδηλώσεις | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / ΣΤΕΓΗ
menu

1 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2018

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

DIY: Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργαναΣτο πλαίσιο του διεθνούς, διαθεματικού προγράμματος Interfaces

Τι είναι ένα DIY ηλεκτρονικό όργανο; Καλλιτέχνες/εκπαιδευτές τζαμάρουν μαζί μας φτιάχνοντας νότες από τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

1 Οκτωβρίου 2018 - 21 Απριλίου 2019

Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Onassis Youth Festival 2019Οι νέοι σου καθηγητές είναι… σκηνοθέτες. Δούλεψε μαζί τους σχεδόν για έναν χρόνο, κάνε πρόβες, παίξε, πειραματίσου και φτιάξε τη δική σου παράσταση.

Από την Αλεξάνδρεια στη Βηρυτό και από τη Βηρυτό στην Αθήνα. Τρεις σπουδαίες πόλεις θα σου δώσουν ερεθίσματα και έμπνευση για να φτιάξεις τη δική σου θεατρική παράσταση μαζί με τους συμμαθητές σου. Το όχημά σας; Το δικό σας θεατρικό φεστιβάλ, το Onassis Youth Festival.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο Καβάφης πάει σχολείοΑς εξερευνήσουμε την καβαφική ποίηση, με την κίνηση, την τεχνολογία και τα μολύβια μας.

Τι συναισθήματα σου προκαλούν οι στίχοι ενός ποιήματος; Γεμίζουμε τα χέρια μας με χρώμα, αφήνουμε το σώμα μας ελεύθερο και παίζουμε με την τεχνολογία, με στόχο να βιώσουμε αλλιώς κάποια διαχρονικά κείμενα.

7 Οκτωβρίου 2018 - 14 Απριλίου 2019

10:00
Δείτε παρακάτω αναλυτικά πληροφορίες για το κόστος των εργαστηρίων.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Από την αγκαλιά των γονιών στην αγκαλιά της ομάδαςΕργαστήριο συναισθημάτων για όλη την οικογένεια

Πώς μοιάζει μια ομάδα ανήσυχων βρεφών; Ελάτε αγκαλιά με τα βρέφη σας να ανακαλύψουμε μαζί νέους κόσμους, νέα συναισθήματα, νέες προκλήσεις των αισθήσεων, παίζοντας. Σε αυτό το εργαστήριο συναισθημάτων, γονείς και εκπαιδευτές μοιράζονται τη χαρά των πρώτων βημάτων –ή ακόμα και αλμάτων– των μωρών.

17 Οκτωβρίου - 18 Οκτωβρίου 2018

17:00
Κόστος συμμετοχής: 20 € (και για τις δύο συναντήσεις)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μουσική για DIY ηλεκτρονικά κυκλώματαΈνα εργαστήριο μουσικής για εκπαιδευτικούς με τον John Richards, Dirty Electronics

Tι σχέση μπορεί να έχει η συγκόλληση και το κάρφωμα με τις νότες ή τον ηλεκτρογρύλο; Μα, ασφαλώς, τη μουσική! Σε αυτό το πρωτοποριακό μουσικό πρόγραμμα, οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία και ηλεκτρονικά κυκλώματα, απογειώνοντας το μάθημα της μουσικής.

17 Οκτωβρίου 2018 - 13 Φεβρουαρίου 2019

18:00
Κόστος συμμετοχής: 96 € (και για τις 16 συναντήσεις του κύκλου)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

iDance: Χορογραφικές δοκιμέςΜεικτή ομάδα χορού για άτομα με και χωρίς αναπηρία

Τρεις χορογράφοι και είκοσι χορευτές, με ή χωρίς αναπηρία, που έχουν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενα εργαστήρια, είναι έτοιμοι για την επόμενη χορευτική τους περιπέτεια. Φέτος, τρία εργαστήρια ενώνονται σε ένα ενιαίο, συνθέτοντας μια μεικτή ομάδα που θα οδηγήσει το iDance στο δυναμικό του κρεσέντο και θα αποδείξει για ακόμα μία φορά τη δύναμη του χορού.

19 Ιανουαρίου - 20 Ιανουαρίου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: 20 € (και για τις δύο συναντήσεις)

ΠΑΙΔΙΑ

Gaming: Σχεδιάζουμε τα δικά μας παιχνίδιαΤρέμε Monopoly! Τώρα θα φτιάξουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι

Τρέμε Monopoly! Τώρα θα φτιάξουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι. Χρησιμοποιούμε χαρτιά και κόλλες, ζωγραφίζουμε, εκτυπώνουμε 3D και προγραμματίζουμε στον υπολογιστή. Κι όλα αυτά; Για να παίξουμε.

2 Φεβρουαρίου - 3 Φεβρουαρίου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: 12 € το κάθε παιδί και 12 € ο κάθε γονέας (και για τις 2 συναντήσεις)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Επισκευάζουμε, ξαναχρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμεUpcycling: Μαθαίνουμε να επαναχρησιμοποιούμε υλικά δημιουργώντας νέα χρηστικά αντικείμενα και εφαρμογές

Σε ένα διήμερο εργαστήριο μαθαίνουμε τις έννοιες των 3R –repair, reuse, recycle– αποδομώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να φτιάξουμε με τα εξαρτήματά τους και άλλα υλικά κάτι φαντασμαγορικό

20 Οκτωβρίου 2018 - 16 Φεβρουαρίου 2019

10:00
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμόΌταν οι λέξεις γράφονται με νότες

Επικοινωνία χωρίς λέξεις. Με λίγα λόγια, μουσική. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν τα παιδιά να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

20 Οκτωβρίου 2018 - 16 Φεβρουαρίου 2019

16:00
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσικήΠαιδιά με νοητική υστέρηση, μαζί με τους γονείς τους, φτιάχνουν πολύχρωμες μελωδίες.

Σαξόφωνο και πιάνο φέρνουν κοντά τους μουσικούς, τα παιδιά και τους μεγάλους. Έτσι, όλοι μαζί γίνονται μια παρέα και δημιουργούν χρώματα και σχήματα, ενώ αναπτύσσουν τις ικανότητές τους και μαθαίνουν τις βασικές αρχές της μουσικής.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Ιανουαρίου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Εργαλεία αποσυναρμολόγησηςΤα σχολεία βγαίνουν έξω στη γειτονιά

Από το προαύλιο του σχολείου… στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Μια έξυπνη εργαλειοθήκη φτάνει στο σχολείο σου και κρύβει μέσα της εργαλεία για να απελευθερώσεις τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου. Φτιάξε το δικό σου έργο και στείλε το δικό σου μήνυμα έξω στην πόλη.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Μικρός Οδηγός για υποψήφιους σκοινοβάτεςΘέατρο Κούκλας για θαρραλέους θεατές

Μαριονέτες που κάνουν σάλτα στον αέρα κι αψηφούν τη βαρύτητα, έρχονται να σε βρουν και να σου πουν το μεγάλο μυστικό: «Τίποτα δε σε κρατάει στο έδαφος, χόρεψε, δεν θα πέσεις!»

2 Νοεμβρίου - 30 Νοεμβρίου 2018

17:30
Κόστος συμμετοχής: 45 € (και για τις 5 συναντήσεις)

ΕΦΗΒΟΙ

Από το αυτοπορτραίτο στη selfieΣκηνοθετώντας τον εαυτό μας

Σίγουρα ξέρεις να βγάζεις selfie. Ξέρεις, όμως, πώς να βγάλεις μια αντί-selfie; Σε αυτό το εργαστήριο μιλάμε για τον… εαυτό μας. Ή, μάλλον, μιλάμε για την εικόνα μας, θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί σπουδαίοι ζωγράφοι στην ιστορία της Τέχνης. Τι αναζητούσαν εκείνοι; Και τι εμείς;

3 Δεκεμβρίου 2018 - 25 Φεβρουαρίου 2019

12:00
Κόστος συμμετοχής: 27€ (για τις 3 ​συναντήσεις του κάθε εργαστηρίου)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Νέοι χορευτές 65+Χορευτικά αφηγήματα με πηγή έμπνευσης την πόλη

Η ομάδα των 65+ μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Φέτος, δημιουργοί από άλλα καλλιτεχνικά πεδία θα επισκέπτονται το εργαστήριο ως προσκεκλημένοι για να μας προσφέρουν τα δικά τους δώρα γνώσης και νέα εργαλεία έκφρασης.

9 Δεκεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου 2018

17:00
Κόστος συμμετοχής: 20 € (και για τις δύο συναντήσεις)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογέςΕργαστήριο δημιουργικών μαθημάτων μουσικής για εκπαιδευτικούς

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces, στόχος του οποίου είναι να κάνει προσιτή τη σύγχρονη μουσική σε ένα ευρύτερο κοινό, προσφέρεται το εργαστήριο αυτό σε εκπαιδευτικούς που θα μάθουν να συνθέτουν μουσική ψηφιακά… δίχως νότες.

18 Φεβρουαρίου - 27 Μαΐου 2019

17:00
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εντός: Καλή τύχηΧαρτογραφώντας το Δουργούτι, τη γειτονιά της Στέγης, με εικόνες

Το Δουργούτι αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για τη Στέγη. Αυτή τη φορά, μια ομάδα 20 συμμετεχόντων από την περιοχή και από την υπόλοιπη Αθήνα, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, καταγράφει μέσω της φωτογραφίας και της κινούμενης εικόνας τις ιδιαίτερες ποιότητες αυτής της ιστορικής συνοικίας.

1 Απριλίου - 31 Μαΐου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Οργάνωση και Πολιτική Διάθεσης Αρχειακών Πηγών«μιαν υδατογραφία άνευ υπογραφής»

Στην εκδήλωση θα ενημερωθούμε για τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης και διάθεσης αρχειακών πηγών και λογοτεχνικών τεκμηρίων με αφετηρία το αρχείο Καβάφη.

1 Μαΐου - 31 Μαΐου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Οι «Μικροί Ροβινσώνες» της ΕΛΕΠΑΠ… εν πλωΠαιδιά με ή χωρίς αναπηρία ανακαλύπτουν την τέχνη της ναυσιπλοΐας

«Όρτσα τα πανιά» θα φωνάξουν μαθητές του Δημοτικού, που θα έχουν την ευκαιρία να ανέβουν σε ιστιοπλοϊκά σκάφη και να μάθουν μυστικά της ναυτικής τέχνης. Τι είναι άραγε η λαγουδέρα, ο φλόκος και η μαΐστρα; Αν σου πει ο καπετάνιος να τρέξεις στην πρύμνη του σκάφους, θα τρέξεις μπροστά ή πίσω; Θέλεις να μάθεις; Τότε γίνε κι εσύ ένας μικρός Ροβινσώνας.

24 Μαΐου 2019

10:00
Κόστος συμμετοχής: Δράσεις με 3-5 € ανά μαθητή ανάλογα με την εκδήλωση

ΣΧΟΛΕΙΑ

BIG BANG FESTIVAL 5Ζήσε τη μουσική του έκρηξη!

Αν ακόμα μπουσουλάς ή τρέχεις ξέφρενα εδώ κι εκεί, δηλαδή αν είσαι από… 0 έως περίπου 12 ετών, να ξέρεις πως αυτό το φεστιβάλ μουσικής φτιάχτηκε ειδικά για εσένα: Για να ακούσεις νέα πράγματα, να παίξεις και να ανακαλύψεις ήχους, μελωδίες και ρυθμό.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Η Ιστορία της βιβλιοδεσίαςΜάθε πώς να μεταμορφώνεις τις σελίδες σε… βιβλίο

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Χάρι Πότερ, για να μεταμορφώσεις απλές σελίδες σε βιβλίο. Χρειάζεται μόνο να ανακαλύψεις τα μυστικά της βιβλιοδεσίας, τους τρόπους δηλαδή που μπορούμε να δέσουμε τις σελίδες ώστε να πάρουν μορφή βιβλίου.

16 Οκτωβρίου 2018

11:00
Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά μαθητή

ΣΧΟΛΕΙΑ

«Tο Σώσε» του Michael FraynΈκτορας Λυγίζος

Φέτος, στη Στέγη γίνεται… το σώσε. Η σκηνή περιστρέφεται κατά 180 μοίρες και οι θεατές γίνονται αυτόπτες μάρτυρες του πανδαιμόνιου που επικρατεί στα παρασκήνια, την ώρα που ένας θίασος προσπαθεί να ανεβάσει μια φάρσα.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Η τέχνη της ανακύκλωσηςΠαιδιά και νέοι, με και χωρίς αναπηρία, γίνονται συνδημιουργοί για να ανακαλύψουν όσα τους ενώνουν.

Μπορεί ένα φαινομενικά άχρηστο αντικείμενο να έχει μια δεύτερη ζωή; Μερικές φορές, οι πρωτότυπες ιδέες προκύπτουν όταν δεν θεωρείς τίποτα δεδομένο, όταν βλέπεις πέρα από το οφθαλμοφανές.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

«Έλα μαζί μας!»Οι μελλοντικοί συνάδελφοί σου κάθονται στο διπλανό θρανίο.

Ποιο είναι το όνειρό σου; Πόσο σε επηρεάζουν τα «πρέπει»; Υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση μπαίνουν στην τάξη σου για να μοιραστούν μύθους και αλήθειες από την πραγματική επαγγελματική ζωή.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Boarding Pass στον αυτισμόΑπό το check-in μέχρι την απογείωση: Παιδιά και νέοι με αυτισμό μαθαίνουν να μη φοβούνται να «ανοίξουν τα φτερά τους»

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η διαδικασία της πτήσης για ένα παιδί ή έφηβο με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς ως συνταξιδιώτες;

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Η Ιστορία της τυπογραφίαςΕίχες πάντα περιέργεια για το πώς τυπώνονται τα βιβλία του σχολείου σου και τα βιβλία που αγαπάς να διαβάζεις; Τότε, αυτό είναι το εργαστήριό σου.

Μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο ήταν κάποτε να αποκτήσει κανείς ένα βιβλίο; Η διάδοση της γνώσης απαιτούσε κόπο, χρόνο και πολύ χρήμα! Όλα αυτά προτού ανακαλύψει ο Γουτεμβέργιος την τυπογραφία, δηλαδή τη μηχανική εκτύπωση κειμένων σε χαρτί. Θες να μάθεις πώς τα κατάφερε;

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Η Ιστορία της χαρακτικής τέχνηςΤα βιβλία κρύβουν εικαστικούς θησαυρούς. Έλα να τους ανακαλύψουμε μαζί.

Αυτό το εργαστήριο ισοδυναμεί με διπλή εκδρομή. Πρώτη στάση η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη και δεύτερη η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έλα να ξεφυλλίσουμε βιβλία και να ανακαλύψουμε μαζί τα χαρακτικά έργα που τα κάνουν πιο όμορφα, αλλά και να γνωρίσουμε μια σπουδαία τέχνη: τη χαρακτική.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Φτιάξε ένα ηλεκτρονικό βιβλίοΜάθε βήμα βήμα πώς να φτιάξεις ένα e-book

Ένα εργαστήριο που μας δείχνει πώς, χάρη στις νέες τεχνολογίες, μπορούμε να μεταμορφώσουμε ένα βιβλίο από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη σε ηλεκτρονική έκδοση.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμόΜεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχές αυτιστικού φάσματος, μπαίνουν στον ρυθμό, συνθέτοντας μαζί μια συμφωνία συντροφιάς και αλληλεπίδρασης.

Επικοινωνία χωρίς λέξεις. Με λίγα λόγια, μουσική. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν τα παιδιά να απελευθερώσουν τα συναισθήματά τους και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

1 Νοεμβρίου 2018 - 31 Μαΐου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

H Ιστορία της γραφήςΑνακάλυψε σύμβολα, συστήματα και λέξεις

Η ιστορία της γραφής δεν είναι παρά η ιστορία του ανθρώπου, που πάντα είχε ως ζητούμενο την επικοινωνία. Πολύ πριν από τα email, τα sms, τα emoticons και το messenger, οι άνθρωποι σχεδίαζαν σύμβολα και έβρισκαν διάφορα συστήματα για να γράφουν τα μηνύματά τους. Ανακάλυψε τα!

3 Νοεμβρίου - 11 Νοεμβρίου 2018

17:00
Κόστος συμμετοχής: 40 € (και για τις 4 συναντήσεις)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Παιχνίδια στον χώρο: σχεδιάστε συναρπαστικά «υβριδικά» παιχνίδια με τη βοήθεια της τεχνολογίαςΗ Στέγη προσκαλεί τους καθηγητές να… παίξουν.

Μήπως οι μαθητές σας κοιτάζουν διαρκώς την οθόνη του κινητού τους; Τώρα, μπορούν να ξεκολλήσουν συνδυάζοντας τον ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο. Γιατί τώρα μπορείτε να τους εμπνεύσετε μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, να αφηγηθείτε πρωτότυπες ιστορίες της πόλης ή γεγονότα και να εξερευνήσετε θεματικές.

10 Νοεμβρίου 2018

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Αθήνα: Η πόλη του μέλλοντοςΜπορείς να φανταστείς την Αθήνα μετά από 100 χρόνια;

Ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, συλλογική ευφυΐα, drones, 3D printers και επαυξημένη πραγματικότητα επεκτείνουν τις δυνατότητες και τα όρια της πόλης. Πώς θα ζούμε στις πόλεις του αύριο; Φέρε τις ιδέες, τις προτάσεις και τη φαντασία σου, για να χτίσουμε μαζί μια μελλοντική πόλη.

22 Νοεμβρίου 2018 - 19 Απριλίου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά μαθητή

ΣΧΟΛΕΙΑ

Bubble JamΓίνετε πρωταγωνιστές στην πιο cyber παράσταση

Αυτή η παράσταση είναι διαφορετική. Το Bubble Jam είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι που περιμένει εσένα και τους συμμαθητές σου να διαμορφώσετε live το σενάριο κρατώντας ένα smartphone στο χέρι.

24 Νοεμβρίου 2018

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Ζωγραφήγηση: Σημεία και τέρατα στην ΑθήναΔιαδραστικές αφηγήσεις μυθικών ιστοριών

Τρέξε, γιατί έχουμε μια σημαντική αποστολή: να βρούμε τα τέρατα που βασανίζουν την πόλη και κρύβουν το ουράνιο τόξο. Δεν είναι υπόθεση απλή, είναι περιπέτεια κανονική!

1 Δεκεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου 2018

10:30Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Onassis Library Realities LabΑνακάλυψε τις πολλαπλές διαστάσεις της τέχνης με τέσσερις απίθανες δράσεις

Τι χρειάζεται για να φτιάξεις τη δική σου εικονική πραγματικότητα; Δύο ώρες μέσα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη που σου προσφέρει πλούσιο υλικό, ειδικά χειριστήρια, τάμπλετ, VR και AR τεχνολογία και την καθοδήγηση ειδικών εκπαιδευτών για να δημιουργήσεις τα δικά σου έργα ψηφιακής τέχνης.

5 Δεκεμβρίου 2018 - 30 Απριλίου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: 32 € (και για τις 4 συναντήσεις του κάθε κύκλου)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Τα δώρα των υλικών 65+Μυούμαστε στα μυστικά διαφορετικών πρώτων υλών και δημιουργούμε τα δικά μας χρηστικά και εικαστικά αντικείμενα

Πώς ένα υλικό γίνεται αντικείμενο ή έργο τέχνης; Αντλώντας έμπνευση και γνώση από τεχνίτες και καλλιτέχνες, σε αυτό το εργαστήριο γνωρίζουμε, αγγίζουμε, δουλεύουμε με ένα υλικό και, τελικά, το μεταμορφώνουμε, δίνοντάς του νέα ζωή.

1 Ιανουαρίου - 30 Απριλίου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογέςΘέλεις να μάθεις πώς οι καθημερινοί ήχοι μπορούν να γίνουν μουσική; Δημιούργησε τη δική σου μουσική σύνθεση χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία.

Το ήξερες ότι η μουσική μπορεί να είναι κάτι όπως η κατασκευή Lego; Ότι δηλαδή μπορείς να χρησιμοποιείς απλούς, καθημερινούς ήχους και να χτίζεις σιγά σιγά τη μουσική σου σύνθεση; Σε αυτό το εργαστήριο, θα σου δείξουμε πώς μπορείς να το επιτύχεις μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας.

1 Ιανουαρίου - 30 Απριλίου 2019

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν 

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ζωή σαν ανοιχτό βιβλίοΜια παράσταση με δημιουργούς και ερμηνευτές άτομα με νοητική υστέρηση

Μια παράσταση που χτίζουμε βήμα βήμα, ξεφυλλίζοντας μαζί τα βιβλία της ζωής μας. Εμπειρίες, φράσεις, συναισθήματα και στιγμές που μας έχουν καθορίσει και περιγράφουν τι σημαίνει αναπηρία για τον καθένα μας, γίνονται η έμπνευση για να γράψουμε –και να παίξουμε ασφαλώς– το δικό μας πρωτότυπο θεατρικό έργο.

18 Ιανουαρίου - 26 Ιανουαρίου 2019

17:00
Κόστος συμμετοχής: 40 € (και για τις 4 συναντήσεις)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Διδάσκοντας αλγοριθμικούς πολίτεςΟι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν δράσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα

Ο κυβερνοχώρος έχει τους δικούς του κανόνες. Σε αυτό το εργαστήριο εξοικειωνόμαστε με τις νέες έννοιες που αφορούν τη λειτουργία του και τα δικαιώματά μας και μαθαίνουμε πώς να σχεδιάζουμε εκπαιδευτικές δράσεις ώστε να ενημερώσουμε και να προστατεύσουμε τους πολίτες του αύριο.

22 Ιανουαρίου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά μαθητή

ΣΧΟΛΕΙΑ

«Τρεις Αδερφές» του Άντον ΤσέχοφΔημήτρης Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν έργα για μικρούς και έργα για μεγάλους. Η Στέγη ανοίγει τις παραστάσεις της σε Μαθητές Λυκείου και τους καλεί να συναντηθούν με τους συντελεστές τους και να κουβεντιάσουν μαζί τους. Γιατί όσα «καίνε» τους ήρωες του Άντον Τσέχοφ μάς αφορούν όλους.

31 Ιανουαρίου - 30 Ιουνίου 2019

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη 2018-19Μελετητές του καβαφικού έργου μοιράζονται με το κοινό την έρευνά τους

Μπες στη συλλογιστική σημαντικών ερευνητών της καβαφικής ποίησης, παρακολούθησε τις εν εξελίξει εργασίες ερευνητών και πανεπιστημιακών και πάτε μέρος στη συζήτηση.

1 Φεβρουαρίου - 31 Μαρτίου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Δημιούργησε μια «φανταστική» τσάνταΈνα εικαστικό εργαστήριο για να αντιληφθούν τα παιδιά τη δύναμη της ομάδας, μέσα από τη μαγεία της δημιουργικότητας.

Ποια είναι τα υλικά για να φτιάξεις μια «φανταστική» τσάντα; Σε αυτό το εικαστικό εργαστήριο, τα παιδιά γίνονται μια ομάδα, απελευθερώνουν τη δημιουργικότητά τους και καλλιεργούν τις μοναδικές δεξιότητές τους.

1 Φεβρουαρίου - 31 Μαΐου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν 

ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανακαλύπτοντας την τέχνη του ήχου και της εικόναςΦτιάξε τη δική σου μουσική με τη βοήθεια μουσικών και εικαστικών, αντλώντας έμπνευση από ένα σύγχρονο έργο τέχνης.

Μια εικόνα δεν είναι μόνο χίλιες λέξεις, είναι και χίλιοι ήχοι. Και θα σου το αποδείξουμε. Έλα να παρατηρήσεις από κοντά ένα σύγχρονο έργο τέχνης και έπειτα να το μετατρέψεις σε… μουσική. Τέλειο; Εικαστικοί και μουσικοί θα έρθουν μαζί σου στο μουσείο και στο ΕΠΑΛ σου, για να σε βοηθήσουν να φανταστείς νέους ήχους και να φτιάξεις τη δική σου σύνθεση.

2 Φεβρουαρίου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΦΗΒΟΙ

Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση ΙΒάλε την ψηφιακή σου κάσκα και ανακάλυψε τα θαύματα της Ωνασείου Βιβλιοθήκης

Έχει τύχει να δοκιμάσεις κάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR) και να δεις τον κόσμο με άλλα μάτια; Αν όχι, τώρα θα έχεις την ευκαιρία! Γιατί χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, θα δημιουργήσουμε μαζί ένα πρωτότυπο πρόγραμμα ξενάγησης για την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη.

21 Φεβρουαρίου - 20 Μαρτίου 2019

18:30Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Αλλάζοντας τα ελληνικά δεδομένα: Αθανάσιος ΨαλίδαςΕστιάζουμε στη ριζοσπαστική φιλοσοφική σκέψη του Αθανάσιου Ψαλίδα, ενός εκ των πρωταγωνιστών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού

Πώς μετακενώθηκαν οι ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού στην Ελλάδα; Ποιες ήταν οι σκέψεις των ανθρώπων της εποχής, οι οποίες εμπότισαν το πνεύμα της Επανάστασης του 1821;

23 Φεβρουαρίου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΦΗΒΟΙ

Δημιούργησε τη δική σου Ψηφιακή Αφήγηση IIΠεριήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη με τη χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR)

Μουσειολόγος; Προγραμματιστής; Ή, μήπως, συγγραφέας; Σε αυτό το εργαστήριο, θα συνδυάσεις και τις τρεις ιδιότητες, προκειμένου να σχεδιάσεις ένα πρωτότυπο ψηφιακό πρόγραμμα για την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, με τη βοήθεια της τεχνολογίας AR, σε μια περιήγηση που θα απογειώσει την εμπειρία σου μέσα στον χώρο.

18 Μαρτίου 2019

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΦΗΒΟΙ

To βιβλίο ως έργο τέχνηςΈνα εργαστήριο για την τέχνη της βιβλιοδεσίας

Μαθητές και φοιτητές –κωφοί, βαρήκοοι και ακούοντες– θα γνωρίσουν μαζί μια διαφορετική πτυχή των βιβλίων. Χρησιμοποιώντας την ελληνική νοηματική γλώσσα, θα μάθουν στο εργαστήριο πώς δένονται δημιουργικά οι σελίδες των βιβλίων και πώς φιλοτεχνούνται τα καλύμματά τους, ενώ θα φτιάξουν τα δικά τους μοναδικά σημειωματάρια.

3 Μαρτίου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Πάρε-δώσε στην ΑθήναΔείτε από κοντά πώς το εμπόριο διαμόρφωσε την Αθήνα

Το εμπόριο ήταν πάντα στη φύση των Ελλήνων. Γι' αυτό, σχεδιάσαμε έναν περίπατο στην Αθήνα, μέσα από τον οποίο μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουμε τα οικονομικά της κέντρα και θα δούμε πώς το εμπόριο και η οικονομία διαμόρφωσαν την πόλη.

16 Μαρτίου - 13 Απριλίου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Μικροί ναύτες: Αέρα στα πανιά μας!Ένα εργαστήριο για ανέμους και μελλοντικούς θαλασσόλυκους

Ένα από τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης πρωταγωνιστεί στο εργαστήριό μας και είναι ίσως το πιο πειραχτήρι. Ο άνεμος έρχεται να μας παρασύρει μαζί του σε ένα ταξίδι γνώσεων και ανακαλύψεων. Μαθαίνουμε πώς δημιουργούνται οι άνεμοι, τα ονόματά τους, αλλά και μύθους γύρω από αυτούς.

18 Μαρτίου - 22 Μαρτίου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ο Καβάφης πάει ΠανεπιστήμιοΟ Καβάφης στα πανεπιστημιακά έδρανα μαζί με τους φοιτητές

Φοιτητές Ελληνικής Φιλολογίας, Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης προσεγγίζουν τον Καβάφη από διαφορετικές αφετηρίες μέσα από δύο δημιουργικά εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

5 Μαρτίου - 31 Μαρτίου 2019

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΣΧΟΛΕΙΑ

Dancing to Connect | Χορεύω, άρα επικοινωνώΑνήσυχοι μαθητές ανακαλύπτουν τι σημαίνει σύγχρονος χορός.

Νομίζεις ότι δεν έχεις ιδέα από σύγχρονο χορό; Ότι αν ανέβεις πάνω στη σκηνή, θα πέσεις κάτω με κρότο; Είσαι αυτό ακριβώς που ζητάμε. Γιατί στο Dancing to Connect δεν ψάχνουμε για ταλαντούχους χορευτές, αλλά για τολμηρούς εφήβους που θέλουν να εκφράσουν αυτό που είναι!

30 Μαρτίου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Μυστήριο στην Ωνάσειο ΒιβλιοθήκηΛύσε το μυστήριο που κρύβεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, ακολουθώντας βήμα προς βήμα τα κρυμμένα ίχνη στο κέντρο της πόλης.

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη σε χρειάζεται. Έλα να λύσεις τον γρίφο που κρύβει χρόνια τώρα. Θα πρέπει να ακολουθήσεις τα στοιχεία στο κέντρο της πόλης, να ανακρίνεις μάρτυρες και να συναντήσεις φιλοσόφους για να λύσεις το μυστήριο.

6 Απριλίου - 7 Απριλίου 2019

Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: 15 € (και για τις 2 συναντήσεις)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ο Καβάφης πάει σχολείοΈνα εργαστήριο που θα σε κάνει να αναγνωρίζεις τα ταλέντα και τις κλίσεις που κρύβει κάθε μαθητής.

Πώς μπορείς να μην αφήσεις κανέναν μαθητή της τάξης αμέτοχο; Το καβαφικό έργο γίνεται αφορμή για να ανακαλύψουμε κρυμμένα ταλέντα, να «ζωντανέψουμε» το μάθημα, αλλά και να μάθουμε αξιοποιώντας τις ιδιαίτερες δεξιότητες που όλοι έχουμε μέσα μας.

6 Απριλίου - 12 Απριλίου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: 30 € (και για τις 3 συναντήσεις)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Αρχιτεκτονική και πόλη: Πως να σχεδιάσεις δράσεις αρχιτεκτονικής για παιδιάΟι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν για την τέχνη της αρχιτεκτονικής.

Στο εργαστήριο αυτό οι εκπαιδευτικοί, μέσα από πρακτικές ασκήσεις και θεωρία, θα προσεγγίσουν βασικές αρχιτεκτονικές έννοιες και θα κληθούν να γίνουν οι ίδιοι… αρχιτέκτονες.

20 Απριλίου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΠΑΙΔΙΑ

Athens Fairytopia: Αναζητώντας τον χαμένο ΙλισόΑνακαλύπτουμε την Αθήνα και φτιάχνουμε έναν τρισδιάστατο χάρτη της πόλης ακολουθώντας τον ποταμό Ιλισό.

Ο ποταμός Ιλισός ήταν η υδάτινη καρδιά της Αθήνας. Κι ακόμα είναι, καθώς τρέχει… κάτω από την άσφαλτο της πόλης. Έλα να ακούσεις τις ιστορίες του και να δημιουργήσεις τον δικό σου πολύχρωμο, τρισδιάστατο χάρτη.

4 Μαΐου 2019

11:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΦΗΒΟΙ

Framing Athens: Η Αθήνα στο κάδροΈνα εργαστήριο φωτογραφίας για εφήβους στο κέντρο της Αθήνας

Άνθρωποι ταξιδεύουν από κάθε άκρη της Γης για να φωτογραφίσουν την Αθήνα. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Θα πάρουμε τις φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά μας και θα κάνουμε φωτοβόλτες, καταγράφοντας με τη δική μας ματιά την πόλη και τα μνημεία της.

10 Μαΐου - 31 Μαΐου 2019

19:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Κύκλος Ανοιχτών Μαθημάτων Αρχείου Καβάφη 2018-19Ο Καβάφης και οι σύγχρονοί του ποιητές: «Εξαίσια όργανα μυστικού θιάσου»

Η ιδέα για το «ωραίο», η κωδικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, ο πόνος της ύπαρξης, το προαίσθημα και άλλα θέματα που ακουμπούν στην ποίησή τους οι Καβάφης, Καρυωτάκης, Παλαμάς, Stefan George, Paul Valéry και Hugo von Hofmannsthal.

11 Μαΐου - 8 Ιουνίου 2019

11:00
Κόστος συμμετοχής: 10 € για κάθε παιδί και 10 € για κάθε ενήλικα (και για τις 2 συναντήσεις ανά γειτονιά)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Τι μυστικά κρύβει η πόλη;Ανακάλυψε την αρχιτεκτονική στις γειτονιές της Αθήνας

Πόσο καλά ξέρεις την πόλη σου; Πεζόδρομοι, πλατείες, στοές και κτίρια διηγούνται ιστορίες για την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Πάρε από το χέρι τους γονείς σου και έλα να εξερευνήσουμε μαζί γειτονιές και να καταλάβουμε ποιος είναι ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στη ζωή μας.

8 Ιουλίου - 14 Ιουλίου 2019

10:00Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λεωφόρος Αμαλίας 56)
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2019: Οι Προσ/ανατολισμοί του ΚαβάφηΕπιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο κάθονται στο ίδιο τραπέζι και μοιράζονται τις προσωπικές τους διαδρομές στο καβαφικό έργο

Το Ίδρυμα Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη, σε καλούν να συμμετάσχεις στο 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη με θέμα «Οι Προσ/ανατολισμοί του Καβάφη», να συνδιαλεχθείς με κορυφαίους επιστήμονες και μελετητές του Αλεξανδρινού ποιητή και να μοιραστείς την προσωπική διαδρομή σου στο καβαφικό έργο. Δήλωσε συμμετοχή μέχρι 31.1.2019.