Adhocracy [Αθήνα] / ΣΤΕΓΗ
menu

Adhocracy [Αθήνα]

Adhocracy: Από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών

29 Απρ - 4 Ιουλ 2015
Καθημερινά 12:00-21:00
Μία έκθεση για την επανάσταση στο σύγχρονο design. Δημιουργοί που καθοδηγούνται από τη βούληση να αλλάξουν το σύστημα, αλλάζοντας οι ίδιοι τον τρόπο που κάνουν πράγματα.
Έκθεση: Είσοδος ελεύθερη
Παράλληλες δράσεις:
Οι τιμές διαμορφώνονται ανά δράση
  
Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε βίντεο (στο κάτω μέρος της σελίδας).
Το βίντεο είναι διαθέσιμο στα αγγλικά.
Βρείτε όλες τις συζητήσεις στα tab MEDIA και ΣΤΕΓΗ LIVE.


Η Adhocracy αποτελεί μια δυναμική προσέγγιση για την επίλυση ενός προβλήματος, σε αντίθεση με την άκαμπτη, συστηματική διεργασία που επιβάλλει η γραφειοκρατία. Προκειμένου να φανεί πώς η ad-hoc φιλοσοφία αλλάζει τον τρόπο που κατανοούμε και εργαζόμαστε στο πεδίο του design, σε αυτή την έκθεση ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει πρότζεκτ που αμφισβητούν τις έννοιες της εργασίας, του έργου και του ίδιου του design, καθώς και τη σχέση του με τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά πεδία. Με τη χρήση διαφορετικών εργαλείων που επιτρέπουν τη συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς τόπους, με μια κοντινή ματιά στη σχέση μεταξύ των ψηφιακών τεχνολογιών και της τοπικής τεχνογνωσίας ή με τη χρήση του design ως εργαλείου κριτικής για τη δημιουργία ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατάσταση του κόσμου στον οποίο ζούμε, η έκθεση συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα έργων, που παρουσιάζουν νέους τρόπους για την κατασκευή πραγμάτων και, πέραν τούτου, το πώς μαθαίνουμε από αυτές τις διαδικασίες και τα έργα για να δημιουργήσουμε μια κοινή γνώση, ανοιχτή σε όλους.

Σε αυτή την έκθεση θα βρείτε ένα ευρύ φάσμα έργων που χαράζουν την πορεία, από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών: από έναν εκτυπωτή Arduino που ανανεώνει συνεχώς το περιεχόμενό του από τη Wikipedia· ή οργανοποιούς του 21ου αιώνα που δίνουν ζωή σε κάδους απορριμμάτων δημιουργώντας μουσικά όργανα και ορχήστρες· έως ένα μοντέλο σπονδυλωτής κατασκευής όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει μέρη, συστατικά και δομές. Μαζί με τις υποσχόμενες χρήσεις των ψηφιακών κατασκευαστικών εργαλείων, θα βρείτε συσκευές για συλλογή ηλιακής ενέργειας και επαναφόρτιση ηλεκτρικών ποδηλάτων, συλλογικές «από κάτω προς τα πάνω» εμπειρίες επαναχρησιμοποίησης εγκαταλελειμμένων αστικών τοπίων και μια «κοινότητα που έρχεται», χτισμένη από ένα συλλογικό φαντασιακό μέσα από πρακτικές της καθημερινής ζωής.

Η Adhocracy φωτίζει τα επιτεύγματα δημιουργών που καθοδηγούνται από τη βούληση να αλλάξουν το σύστημα, αλλάζοντας οι ίδιοι τον τρόπο που κάνουν πράγματα.

Η έκθεση Adhocracy στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών αποτελεί τη συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε στην 1η Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης το 2012, με την επιμέλεια του Joseph Grima και των βοηθών επιμελητών Ethel Baraona Pohl, Elian Stefa και Pelin Tan. Η έκθεση Adhocracy έχει παρουσιαστεί επίσης στη Νέα Υόρκη (New Museum, 2013) και στο Λονδίνο (LimeWharf, 2013).

Περισσότερες πληροφορίες στο adhocracy.athens.sgt.gr

συντελεστές

Διοργάνωση: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση, Χρήστος Ι. Καρράς
Επιμέλεια έκθεσης: dpr-barcelona (Ethel Baraona Pohl, César Reyes Nájera) και Pelin Tan
Συνεπιμέλεια έκθεσης: Πάνος Δραγώνας
Συντονισμός: Κωνσταντίνα Σουλιώτη
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός & επίβλεψη: Πάνος Δραγώνας και Βαρβάρα Χριστοπούλου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Folder (Marco Ferrari, Elisa Pasqual, Alice Longo, Mattia Spresian)
Μετάφραση κειμένων: Βασίλης Δουβίτσας

H μουσική στα εγκαίνια από το:

διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Urban Design Fiction Hackathon
Δύο 36ωροι μαραθώνιοι σχεδιασμού και δημιουργίας αντικειμένων και εφαρμογών με τη χρήση λογισμικού και hardware ανοιχτού κώδικα. Μετά από ανοιχτή πρόσκληση, 24 συμμετέχοντες θα κληθούν να δουλέψουν σε 4 διεπιστημονικές ομάδες και να δημιουργήσουν συνεργατικά έργα με σκοπό την επινόηση νέων ιδεών γύρω από το θέμα του αστικού τοπίου και των τοπικών δικτύων συνεργασίας.
1ο Hackathon
Σάββατο 16 Μαΐου στις 10:00 έως την Κυριακή 17 Μαΐου στις 22:00
Παρουσίαση αποτελεσμάτων και συζήτηση: Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 στις 19:00
2ο Hackathon
Σάββατο 13 Ιουνίου στις 10:00 έως την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 22:00
Παρουσίαση αποτελεσμάτων και συζήτηση: Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 στις 19:00

Με την υποστήριξη:

                

Συμπόσιο Adhocracy: «Από την κατασκευή αντικειμένων στη δημιουργία των κοινών»
Ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζητούν και αναλύουν, σε δύο πάνελ, τις βασικές έννοιες που συνθέτουν τη φιλοσοφία Adhocracy. Η Adhocracy, ως ερευνητική διαδικασία, εκθέτει παραδείγματα, αλλά πυροδοτεί συγχρόνως μια συζήτηση σχετικά με τα βασικά θέματα που διαρθρώνουν την έκθεση: οι άνθρωποι που κάνουν πράγματα και δημιουργούν τα «κοινά». Κατανοώντας την έκκληση για δράση στο να τεθούν ad-hoc ερωτήματα και απαντήσεις σε τρέχουσες προκλήσεις, επινόησε μια εκδήλωση με ανθρώπους πεπειραμένους και στους δύο αυτούς τομείς, προκειμένου να συζητηθούν τα κύρια ζητήματα και να αντιπαραβληθούν οι εμπειρίες που βιώθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 | 17:00-21:00 | Ελεύθερη είσοδος | Μικρή Σκηνή
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Pinhole: Φτιάξε τη δική σου φωτογραφική μηχανή
Εργαστήριο κατασκευής φωτογραφικής μηχανής από ανακυκλωμένα υλικά και εμφάνιση των φωτογραφιών σε σκοτεινό θάλαμο. Από τους Pinhocchio σε συνεργασία με τους Officina GISTO.
Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 | 10:00-19:00 | Δωρεάν συμμετοχή
Εκθεσιακός χώρος

The Character of Bread: Παρασκευή ψωμιού βάσει της δικής σου ιδιοσυγκρασίας
Κάθε άτομο θα επιλέξει συγκεκριμένα συστατικά και μια μοναδική μέθοδο για να φτιάξει το καρβέλι του. Το κάθε ψωμί θα είναι μοναδικό και θα φέρει τη σφραγίδα του δημιουργού του! Η προσωπικότητα, οι ιδιοσυγκρασίες και τα ενδιαφέροντα του κάθε ατόμου θα μείνουν χαραγμένα στο ψωμί και θα αποκωδικοποιηθούν στη συνάντηση της επόμενης μέρας. Από τη Λουίζα Ζαχαρέα.
Σάββατο 2 Μαΐου 2015 | 15:00-19:30 και Κυριακή 3 Μαΐου 2015 | 14:00-17:00 | Δωρεάν συμμετοχή
Εκθεσιακός χώρος

Τι είναι η Wikipedia; Και πώς μπορούμε εμείς να συνεισφέρουμε σε αυτή;
Ένα στοχευμένο workshop για τη Wikipedia και πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή. Εισαγωγικές έννοιες και μεθοδολογία εισαγωγής λήμματος. Από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα - ΕΕΛ/ΛΑΚ (Βασίλης Ντανοβασίλης - Σωτήρης Κιλάφης).
Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 | 17:00-19:00 | Δωρεάν συμμετοχή με σειρά προτεραιότητας
Εκθεσιακός χώρος
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Όσοι έχουν laptop, παρακαλούνται να το φέρουν μαζί τους.

Εργαστήριο κατασκευής Fuzz Pedal
Ο Γιάννης Αναστασάκης και η ομάδα των JAM pedals σας προσκαλούν να κατασκευάσετε ένα fuzz pedal, το οποίο θα πάρετε μαζί σας μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου. Το «πετάλι» ή αλλιώς «εφέ» είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που χρησιμοποιείται από μουσικούς για να αλλάζουν τον ήχο και τη χροιά ενός μουσικού οργάνου.Θα μάθετε τη διαδικασία κατασκευής ενός πεταλιού από το μηδέν και θα ασχοληθείτε οι ίδιοι με την εμφάνιση και το artwork του πεταλιού.
Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαΐου 2015 | 12:00-17:00
Κόστος συμμετοχής: 50 € (και για τις δύο ημέρες)
Εκθεσιακός χώρος
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Όσοι έχουν laptop ή και κολλητήρι, παρακαλούνται να τα φέρουν μαζί τους.

Άδειες Ανοιχτού Λογισμικού, Περιεχομένου και Δεδομένων στην πράξη
Μια παρουσίαση σχετικά με τις άδειες χρήσης και πώς ο κάθε δημιουργός μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη, με έμφαση στις άδειες Creative Commons.
Από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα - ΕΕΛ/ΛΑΚ (Πρόδρομος Τσιαβός).
Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 | 17:00-18:00 | Δωρεάν συμμετοχή
Εκθεσιακός χώρος
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)

Εργαστήριο ομάδων πολιτών για το «ΣυνΑθηνά»
Παίζοντας με τις αντιθετικές έννοιες adhocracy και bureaucracy το  «ΣυνΑθηνά» του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει μια εικαστική εγκατάσταση που θυμίζει την άκαμπτη γραφειοκρατία και παράλληλα διοργανώνει ένα εργαστήριο που διερευνά τις γέφυρες των δύο αυτών κόσμων. Από την Αμαλία Ζέπου.
Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 | 18:00-21:00 | Ελεύθερη είσοδος
Εκθεσιακός χώρος
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)

Fuzz ink μεταξοτυπία
Τύπωσε μοναδικά σχέδια και γραφιστικά πάνω σε μπλούζα ή τσάντα με την μέθοδο της μεταξοτυπίας υπό την καθοδήγηση της ομάδας fuzz ink.
Κυριακή 24 Μαΐου 2015 | 12:00-19:00 | Ελεύθερη είσοδος
Τιμή T-shirt: 4 € | Τιμή τσάντας: 4 €
Εκθεσιακός χώρος

Online συζήτηση: Πώς να δημιουργήσεις βιωματική γνώση
Ένα τριήμερο ψηφιακό εργαστήριο-συζήτηση σε σχέση με τις βασικές θεματικές της έκθεσης εκτυλίσσεται διαδικτυακά από την ομάδα IRA-C.
Δευτέρα 25 έως Τετάρτη 27 Μαΐου 2015
Online event | Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Native products: Τοπική παραγωγή, σχεδιασμός και κατασκευή προϊόντων
Φυτά μετατρέπονται σε πολτό, αποτελώντας στη συνέχεια την πρώτη ύλη για τη δημιουργία αντικειμένων σε καλούπια. Η ομάδα papairlines παρουσιάζει τη μέθοδό της.
Σάββατο 30 Μαΐου 2015 | 12:00-16:00 | Ελεύθερη είσοδος
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Εκθεσιακός χώρος

Revitalit: Δώστε νέα ζωή στο παλιό σας φωτιστικό
Το Revitalit είναι ένα λογοπαίγνιο μεταξύ αναζωογόνησης και δεύτερης ζωής. Είναι ένα εντατικό ημερήσιο εργαστήριο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε εγκαταλειμμένα, κακομεταχειρισμένα φωτιστικά τα οποία ζουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια. Καλούμε τον κόσμο να φέρει ένα φωτιστικό το οποίο χρήζει αλλαγής και μαζί θα το ανανεώσουμε ή θα το αλλάξουμε ριζικά, δίνοντας του ένα νέο πρόσωπο, μια νέα ζωή. Το όλα εγχείρημα είναι ένα εγκώμιο σε κάθε πιθανό ελάττωμα και ψεγάδι που υπάρχει ή που θα υπάρξει, χρησιμοποιώντας τα ως αφετηρία μιας απεριόριστης μορφολογικής εξέλιξης. Σκοπός του workshop δεν είναι η επιδιόρθωση ή η συντήρηση των φωτιστικών, αλλά η δημιουργία νέων αντικειμένων με καινούργια ζωή. Από την Κωστάντια Μάνθου, τον Δημήτρη Σταματάκη και τη Souzy Tros Art Canteen.
Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 | 12:00-18:00 | Δωρεάν συμμετοχή
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Εκθεσιακός χώρος

"Living / Doing / Caring / Sharing"zine
Το εργαστήριο αποτελεί μια εισαγωγή στην κουλτούρα και τη δημιουργία των zines. Τι είναι τα zines, πώς μπορείς να φτιάξεις το δικό σου; Χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, όπως κείμενο, κολάζ, εικονογράφηση δημιουργούμε ένα ομαδικό zine με μικρές, εύκολες, καθημερινές ή άλλες πρακτικές. Από την ομάδα The Athens Zine Bibliotheque.
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 | 12:00-18:00 | Δωρεάν συμμετοχή
Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν κάποια υλικά που τους είναι οικεία για να δουλέψουν: 1 ψαλίδι, 1 κόλλα stick για χαρτί, μαύρα μαρκαδοράκια (οποιουδήποτε πάχους) ή μαύρο στυλό.
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Εκθεσιακός χώρος

Choco Choco BAM BAM
H Ελένη Χατζηττοφή σε μία μοναδική performance ετοιμάζει και προσφέρει μια ποικιλία από εκλεκτούς θησαυρούς σοκολάτας γεμάτους εκπλήξεις. Σε συνεργασία με τη Souzy Tros Art Canteen.
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015 | 12:00-20:00 | Ελεύθερη είσοδος
Εκθεσιακός χώρος

Friction Atlas: Εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο
Το Friction Atlas αποτελεί ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο αρχείο, όπου οι κανόνες που διέπουν συμπεριφορές και συνάξεις σε δημόσιους χώρους παρουσιάζονται με έναν ευφάνταστο τρόπο σε μια υπαίθρια εγκατάσταση σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Από τους La Jetée (Paolo Patelli και Giuditta Vendrame).
Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 | 15:00-19:00 | Ελεύθερη είσοδος
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά
Τοποθεσία: Souzy Tros -  Μαρκόνι 8, Ελαιώνας (Σταθμός Μετρό: Ελαιώνας)

Εισαγωγή στο Arduino
Γνωρίστε την πλατφόρμα Arduino μέσα από ένα 4ωρο εισαγωγικό workshop με παραδείγματα εφαρμογών και παρουσίαση βασικών εννοιών, από τον Θάνο Ελευθεράκο.
Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 | 12:00-16:00 | Ελεύθερη είσοδος
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Εκθεσιακός χώρος

MoCM (Monopolis Custom Made): Eργαστήριο δημιουργίας ηλεκτρονικών χειροποίητων κατασκευών
Ένα δημιουργικό παιχνίδι που αφήνει την έμπνευση και την εφευρετικότητα να δράσουν ελεύθερα μετατρέποντας πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε μουσικά όργανα.  Ένα πρωτότυπο workshop για αρχάριους και όχι μόνο, από τον Ανδρέα Μονόπωλη.
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 | 14:00-17:00 | Δωρεάν συμμετοχή
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Εκθεσιακός χώρος

Εργαστήριο για εφήβους: Σχεδιασμός αφηγηματικών πρωτοτύπων (Design Fiction Prototypes)
Ηλεκτρονικά, hacking και μαστορέματα: Δημιουργία αφηγηματικών πρωτοτύπων -αντικειμένων ή εφαρμογών- τα οποία περιγράφουν είτε το μέλλον, είτε φανταστικούς παράλληλους κόσμους. Οι έφηβοι θα πειραματιστούν με ηλεκτρονικά κυκλώματα, τεχνολογίες έξυπνων υλικών καθώς και με μεθοδολογίες «Φτιάξτο μόνος σου» (DIY) και «Φτιάξτο μαζί με άλλους» (DIWO). Με τις εικαστικούς Μαρία Βαρελά και Αφροδίτη Ψαρρά.
Δευτέρα 22 Ιουνίου έως και Παρασκευή 3 Ιουλίου | 10:00-14:00 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)
Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο.
Κόστος συμμετοχής: 90 € και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου

Παρουσίαση των έργων FAB ATH, HUM[erus] Robotic Arm & AKTINA*
Τα έργα FAB ATH, HUM[erus] Robotic Arm & AKTINA* θα παρουσιαστούν σε μία ανοιχτή συζήτηση από ομάδες σπουδαστών, ερευνητών και ακαδημαϊκών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που αλληλεπιδρούν και δημιουργούν κοινά (commons) γνώσης, καινοτομίας και παραγωγής.
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015 | 18:00-20:00 | Ελεύθερη είσοδος
Εκθεσιακός χώρος

Freeform Hatblocking: Εργαστήριο κατασκευής καπέλου
Εργαστήριο εισαγωγής και γνωριμίας με τις βασικές τεχνικές, τις πρώτες ύλες και τα εργαλεία για την κατασκευή καπέλων. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα κατασκευάσουν το δικό τους χειροποίητο καπέλο χρησιμοποιώντας την τεχνική της ελεύθερης φόρμας (freeform hatblocking). Από την Κωνσταντινιά Βαφειάδου.
Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους ψαλίδι και καρφίτσες.
Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 | 12:00-17:00 | Τιμή καπέλου συμμετεχόντων: 3 €
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Εκθεσιακός χώρος

RING MIX 1.0: Τρισδιάστατα εκτυπωμένα κοσμήματα
Κόψτε, ράψτε, αντιγράψτε και ξανακολλήστε. Οι τεχνικές του Tristan Tzara και των Ντανταϊστών, του William Burroughs αλλά και των σύγχρονων DJs βρίσκουν νέες εφαρμογές στον τρισδιάστατο κόσμο των υπολογιστών. Δημιουργήστε τα δικά σας 3D Collage, σχεδιάστε και εκτυπώστε τρισδιάστατα, βήμα προς βήμα, τα δικά σας μοναδικά δαχτυλίδια και αποκτήστε το δικό σας τρισδιάστατο δαχτυλίδι από την ομάδα Jazzt Design. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν μαζί τους τo laptop τους για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το εργαστήριο.
Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 | 11:00-14:00 και 17:00-20:00 | Τιμή δαχτυλιδιού συμμετεχόντων: 3 €
Κρατήσεις: 213 017 8036 (καθημερινά 10:00-19:00)
Εκθεσιακός χώρος
Ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους στον προγραμματισμό των παράλληλων δράσεων την ομάδα «Ίχνη Εμπορίου», την Αφροδίτη Ψαρρά και τη Μαρία Βαρελά.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής