Latin America: LOOP3 / ΣΤΕΓΗ
menu

Latin America: LOOP3

José Vidal

Transitions 2. Latin America


22 - 23 Νοεμβρίου 2014
19:00
Μικρή Σκηνή
Εννέα χορευτές σε δύο τετραγωνικά μέτρα! Μια ελεγεία της συνύπαρξης, που φέρνει για πρώτη φορά κοντά μας τον διακεκριμένο χορογράφο Χοσέ Βιδάλ, από τη μακρινή Χιλή.
10 €
Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €
Ο ταλαντούχος Χοσέ Βιδάλ, καθιερωμένος χορογράφος στη Χιλή, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα χορογραφεί μια ιδιόμορφη περφόρμανς, ένα έργο μεγάλης εικαστικής ομορφιάς και δύναμης. Εννέα σώματα κινούνται μέσα σε ένα τετράγωνο, μόλις δύο επί δύο μέτρα. Μια χορογραφική φράση που διαρκεί περίπου δύο λεπτά επαναλαμβάνεται σε loops, που ξεκινούν από διαφορετικό κάθε φορά σημείο του τετραγώνου, περιστρέφοντας σιγά σιγά το σύνολο κατά 360 μοίρες. Έτσι, οι θεατές μπορούν να δουν απ’ όλες τις πλευρές τη χορογραφία, μια ζωντανή κατασκευή από εννέα σώματα εμπνευσμένη από μπαρόκ πίνακες και σύγχρονες φωτογραφίες.

Σκηνές μάχης, σκηνές πάλης αθλητών από ομαδικά σπορ, σκηνές λατρείας και μίσους εναλλάσσονται διαρκώς μπροστά στα μάτια μας, ανακαλώντας στη μνήμη γνωστούς πίνακες, όπως το ναυάγιο της Σχεδίας της Μέδουσας του Géricault, κινηματογραφικές εικόνες ή στιγμιότυπα από δελτία ειδήσεων.

Οι εικόνες αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη, σαν να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει μορφή καθώς εξελίσσεται. Ο Βιδάλ πειραματίζεται με την αργή και γρήγορη ταχύτητα, η ανθρώπινη μάζα συμπυκνώνεται και αραιώνει, αναπνέει, ιδρώνει και παράγει ήχους που αποτελούν τμήμα της μουσικής της παράστασης.

συντελεστές

Χορογραφία: José Vidal
Ερμηνεύουν: Gonzalo Beltrán, Jesús Briceño, Sebastián De La Cuesta, Loreto Leonvendagar, Ana José Manríquez, Gonzalo Morales, Natalia Bakulic, Paula Sacur, Francisca Sazie
Βοηθός χορογράφου: Loreto Leonvendagar
Σχεδιασμός Φωτισμών: Claudio Rojas
Πρωτότυπη Μουσική: Álex Anwandter, Cristián Bidart
Κοστούμια: Mauro Nuñez
Παραγωγή: Catalina Avaria


Διαβάστε περισσότερα:

•    Ο Χοσέ Λουίς Βιδάλ γεννήθηκε στη Βαλδίβια της Χιλής. Σπούδασε κοινωνιολογία, κοινωνική ανθρωπολογία και χορό. Το 1996 συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του American Dance Festival. Συνεργάστηκε με τις ομάδες DejaDone (Τσεχία-Ιταλία) και Bratislava Fine Arts Company (Σλοβακία), με την Ernesto Company στο Βέλγιο και με την Transit Company στην Ισπανία. Επιστρέφοντας προσωρινά στη Χιλή, άρχισε να χορογραφεί. Στη συνέχεια, πήρε μεταπτυχιακό στη χορογραφία από τη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου (Πανεπιστήμιο του Κεντ). Έκτοτε, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το The Place του Λονδίνου, όπου υπήρξε φιλοξενούμενος καλλιτέχνης και έλαβε βραβεύσεις για τις δημιουργίες του 21 frames 21 minutes, Inventario, The Kiss και Loop. Επίσης, μέχρι το 2011 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και μέλος της κολεκτίβας Hopscotch.

•    Το 2010 επέστρεψε στη Χιλή για να εγκαινιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο Gabriela Mistral-GAM στο Σαντιάγο με την περφόρμανς Loop.3. Έκτοτε έχει παρουσιάσει τις παραγωγές Tramas coreográficas, Inventario.4, Dosmildoce και προσκλήθηκε να χορογραφήσει την παράσταση Lo Impermanente για το Εθνικό Μπαλέτο της Χιλής. Το 2013 χορογράφησε την Ιεροτελεστία της Άνοιξης για 40 ερμηνευτές. Τον Ιανουάριο του 2014, στο πλαίσιο του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες (IFFACA), δημιούργησε το Lat 33 με περισσότερους από 60 ερμηνευτές από την ομάδα του και το Εθνικό Μπαλέτο της Χιλής.

•    Η παραγωγή της περφόρμανς Loop ξεκίνησε κατά τη διάρκεια φιλοξενίας του καλλιτέχνη στο Choreodrome του Place, το 2009, και πρωτοπαρουσιάστηκε ως έργο εν εξελίξει στο πλαίσιο του φεστιβάλ Touch Wood στο Robin Howard Dance Theatre. Το Place χρηματοδότησε κατόπιν την παραγωγή, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της σειράς έργων Square Dances στον ίδιο χώρο.

•    Το Loop.3, η νεότερη εκδοχή του έργου, μετά την πρεμιέρα στα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου Gabriela Mistral-GAM τον Οκτώβριο του 2010, περιόδευσε σε πολλές πόλεις της Χιλής.

•    Οι εννέα ερμηνευτές είναι όλοι διακεκριμένοι χορευτές στη Χιλή με διεθνή καριέρα.

•    Η Χιλή είναι μια χώρα έντονων αντιθέσεων, καθώς καταλαμβάνει μια μεγάλη ζώνη γεωγραφικού μήκους, αλλά περιορισμένου πλάτους. Το κλίμα και η γεωγραφία της χαρακτηρίζονται από ακραίες αντιθέσεις. Οι διαφορές θερμοκρασίας ανάμεσα στην έρημο Ατακάμα στο βορρά και το παγωμένο Τόρρες ντελ Πάινε στο νότο είναι τεράστιες. Ωστόσο, είναι μια χώρα με ενιαία πολιτιστική ταυτότητα. Εθνικός χορός είναι η cueca.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24 - 26 Νοε 2014

11:00
36 € (για το σύνολο των τριών ημερών)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Workshop χορού με τον José Vidal

22 Νοε 2014

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση "LOOP3"

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής