Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία / ΣΤΕΓΗ
menu

Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία

Κύκλος «Άγνωστος Ελληνισμός»

5 Φεβρουαρίου 2015
19:30
Μικρή Σκηνή
Περίπου 1 ώρα
Λογοτέχνες καλούνται να γράψουν διηγήματα με έμπνευση από τη μουσική. Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου ο Γιώργος Κοροπούλης.
Είσοδος ελεύθερη
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, στην προσπάθεια να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση των τεχνών μεταξύ τους, προσεγγίζει το χώρο της λογοτεχνίας. Τρεις συγγραφείς, καλούνται να γράψουν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική. Οι Γιώργος Κοροπούλης, Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης θα διαβάσουν οι ίδιοι τα πρωτότυπα έργα τους στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 5 Φεβρουαρίου, 4 Μαρτίου και 22 Μαΐου αντίστοιχα. 

Στην εποχή που το οπτικό ερέθισμα είναι κυρίαρχο, επηρεάζοντας την ύπαρξη των τεχνών και διαμορφώνοντας τη μορφή τους ή τον τρόπο παρουσίασής τους, επιλέξαμε να αναθέσουμε σε τρεις Έλληνες δημιουργούς τη συγγραφή διηγημάτων με αφορμή τη μουσική: τη μουσική σαν ιδέα, τη μουσική σαν ηχητικό περιβάλλον, τη μουσική σαν μελωδία, τη μουσική σαν έργο, σύνθεση, τραγούδι, τη μουσική στη λεκτική της διατύπωση και τις αναγωγές της. 

Ο χώρος της μουσικής θα αποτελέσει μόνο την πηγή έμπνευσης. Ο τρόπος και οι αναφορές, οι συνειρμοί, η μορφή, τα έργα, αφήνονται στην απόλυτη ελευθερία των δημιουργών που προσκαλέσαμε. 

Επιπλέον σκέψη μας είναι η σύνδεση με το λόγο και το ίδιο το έργο. Σε συνθήκες ιδιαίτερης εγγύτητας, το κοινό έρχεται σε επαφή με τα νέα έργα. 

Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου ο Γιώργος Κοροπούλης.

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα: «Η ιστορία που θα ακουστεί είναι η παλαιότερη και γνωστότερη απ’ όσες αφορούν στη μουσική: η ιστορία του μελίφθογγου Ορφέα – που συγχέεται όμως με την εξίσου παλαιά ιστορία μιας αδελφοκτονίας και με μια διήγηση για το πώς παράγουν μέλι οι μέλισσες. Τίποτα περισσότερο δεν μπορούμε ν’ αποκαλύψουμε εδώ.»

Ο Γιώργος Κοροπούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε οδοντιατρική. Από το 1980 εργάζεται ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων. Κατά περιόδους εργάστηκε και ως αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, ως συγγραφέας κειμένων για ντοκιμαντέρ και ταινίες, ως ραδιοφωνικός παραγωγός. Μετέφρασε Παστερνάκ, Τσβετάγεβα, Αχμάτοβα, Ρίλκε, Λαφόργκ, Σάμπα, Λεοπάρντι, Γκαίτε, Καβαλκάντι, Δάντη και Μπρεχτ.

συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή
Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής