Latin America: Η Λατινική Αμερική μετά τη δεκαετία του 1980: Μετάβαση προς ποια δημοκρατία; / ΣΤΕΓΗ
menu

Latin America: Η Λατινική Αμερική μετά τη δεκαετία του 1980: Μετάβαση προς ποια δημοκρατία;

Transitions 2. Latin America


20 Νοεμβρίου 2014
19:00
Κεντρική Σκηνή
Μια συζήτηση για την ποιότητα των δημοκρατιών στη σημερινή Λατινική Αμερική.
Είσοδος ελεύθερη
Ύστερα από το κύμα στρατιωτικοποίησης, που έπληξε τις κοινωνίες της Λατινικής Αμερικής τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, και την εγκαθίδρυση βίαιων και αυταρχικών καθεστώτων, όπως αυτό που επέβαλε ο στρατηγός Πινοσέτ στη Χιλή στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973, τη δεκαετία του 1980 σημειώθηκε σταδιακή επιστροφή στη δημοκρατία, σε όλη την περιοχή.

Έπειτα από τριάντα χρόνια, ωστόσο, εγείρονται πολυάριθμα ερωτήματα για την ποιότητα της νεοαποκτηθείσας αυτής δημοκρατίας. Πώς ερμηνεύεται η σχετική αδυναμία των περισσότερων χωρών να διαχειριστούν τα ζητήματα δικαιοσύνης και μνήμης; Μέχρι ποιου σημείου έχουν απομακρυνθεί από τη «νεοφιλελεύθερη επανάσταση», τη γενεσιουργό αιτία αποκλεισμών και φτώχειας, την οποία προώθησαν τα δικτατορικά καθεστώτα που προηγήθηκαν;

Στη στρογγυλή τράπεζα θα τεθούν προς συζήτηση αυτές ακριβώς οι ατελείς μεταβάσεις και η κατάσταση των λατινοαμερικανικών δημοκρατιών στη δεκαετία του 2010.

συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια και συντονισμός: 
Olivier Compagnon

Ομιλητές: 
Nancy Nicholls Lopeandía
Daniel Aarão Reis


Ο Ολιβιέ Κομπανιόν είναι καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Παρίσι III - Νέα Σορβόννη (Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών για τη Λατινική Αμερική). Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Ισπανίας (Σαλαμάνκα), της Βραζιλίας (Σάο Πάουλο) και των Ηνωμένων Πολιτειών (Μπέρκλεϋ). Επιπλέον, συμμετείχε στη συλλογική έκδοση Violencia y transiciones políticas a finales del siglo XX. Europa del Sur – América latina (Casa de Velázquez, Μαδρίτη, 2009) και πρόσφατα εξέδωσε το βιβλίο L’adieu à l’Europe. L’Amérique latine et la Grande Guerre (Fayard, Παρίσι, 2013).

Η Νάνσυ Νίκολλς Λοπεαντία, διδάκτωρ κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας, είναι καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στην Ακαδημία Χριστιανικού Ανθρωπισμού και στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής στο Σαντιάγο. Έχει εκδώσει το βιβλίο Memoria, arte y derechos humanos: la representación de imposible (Μουσείο Μνήμης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σαντιάγο Χιλής, 2013).

Ο Ντανιέλ Αράου Ρέις, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο, είναι καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Νιτερόι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και συγγραφέας πολυάριθμων διατριβών για τη Βραζιλία στον 20ό αιώνα και για την ιστορία της διεθνούς Αριστεράς. Πρόσφατα, εξέδωσε τα βιβλία A ditadura que mudou o Brasil (με τους Μαρσέλο Ριντέντι και Ροντρίγο Πάττο Σα Μόττα, Jorge Zahar, Ρίο ντε Τζανέιρο, 2014) και Ditadura e democracia: do golpe de 1964 à Constituição de 1988 (Jorge Zahar, Ρίο ντε Τζανέιρο, 2014).

διαβάστε περισσότερα

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής