«Σατυρικόν» του Δημήτρη Παπαδημητρίου / ΣΤΕΓΗ
menu

«Σατυρικόν» του Δημήτρη Παπαδημητρίου

23 - 24 Οκτωβρίου 2014
20:30
Κεντρική Σκηνή
Ένα μουσικό έργο για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, με ήρωες τρεις νεαρούς μπήτνικ της αρχαίας Ρώμης!
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης πρωτογενούς δημιουργίας και ρεπερτορίου, που αποτελούν προτάγματα του Ελληνικού Σχεδίου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, βασιζόμενος στο κείμενο του Petronius “Satyricon”, συνθέτει ένα μεγάλης κλίμακας έργο ιδιαίτερου χαρακτήρα, για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα.

Το κείμενο χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ρωμαϊκή νουβέλα, χωρίς όμως αυτός ο χαρακτηρισμός να ανταποκρίνεται στη μετεξελιγμένη σημερινή λογοτεχνική μορφή. Συνθέτει, δε, για πρώτη φορά το πεζό κείμενο, τη διαλογική πρόζα και την ποίηση. Ο κύριος χαρακτήρας και αφηγητής της ιστορίας είναι ο Eγκόλπιος, πρώην μονομάχος της πρώιμης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η γλαφυρή και κωμική αφήγηση της αλήτικης ζωής του, παρέα με τον σύντροφό του Άσκυλτο, τον παρουσιάζει σε διάφορες εξωφρενικές περιπέτειες, ζωντανεύοντας μέρος της καθημερινής ζωής όλων των κοινωνικών τάξεων της εποχής, αλλά και της αντίληψης για τη ζωή και την ίδια την ιστορία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Έργο χαριτωμένο αλλά και βαθιά φιλοσοφημένο, πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά, αποτελεί την κριτική επιτομή και υποθήκη στη διαφθορά, την παρακμή και την αναπόφευκτη πτώση κάθε ιμπεριαλιστικής υπερκαταναλωτικής κοινωνίας.

Για την ίδια τη λατινική γλώσσα, κυρίως στην καθημερινή μορφή και χρήση της, αλλά και τις γνώσεις μας πάνω σε αυτήν, το κείμενο του Πετρώνιου συνέβαλε ιδιαίτερα.

Ο συνθέτης επέλεξε μέρη του έργου που περικλείουν την ουσία του. Παρουσιάζει μια concertante μορφή ενός έργου που οδηγείται σαφώς στην όπερα. Το έργο του Πετρώνιου υπάρχει σε πολλές μεταφράσεις από τα λατινικά, επηρέασε και προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης και οδήγησε στη δημιουργία  έργων από άλλα είδη τέχνης όπως ο κινηματογράφος, με το Σατυρικόν του Fellini. 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε κείμενο του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.

συντελεστές

Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός

Με την Μεικτή Χορωδία Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Οικονόμου

Σολίστες: Γιάννης Χριστόπουλος, Άννα Στυλιανάκη 
Καλλιτεχνική επιμέλεια και Οργάνωση-Εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής