FFF | X Apartments / ΣΤΕΓΗ
menu

FFF | X Apartments

Fast Forward Festival 2


21-24 ΜΑΪ
Οι διαδρομές πραγματοποιούνται στα ελληνικά ή τα αγγλικά
Εκτός Στέγης
περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά
Ποιοι ζουν σε αυτή την πόλη και πώς ζουν; Τι ιστορίες κρύβουν τα σπίτια της; Θέατρο στα διαμερίσματα και τα σπίτια των Αθηναίων;
Πατήστε εδώ για αγορά εισιτηρίου για τη Διαδρομή 1 (Σημείο εκκίνησης: Σταθμός Μετρό Μεταξουργείο)
Πατήστε εδώ για αγορά εισιτηρίου για τη Διαδρομή 2 (Σημείο εκκίνησης: Σταθμός Μετρό Αττική)


X Apartments - Athens
Διαμερίσματα της αντιπαροχής και μεσοπολεμικά σπίτια που μαρτυρούν το πλούσιο αρχιτεκτονικό παρελθόν· χώροι κενοί και κατοικίες γεμάτες μνήμες και παλιά αντικείμενα· οικοδομές ημιτελείς και εφήμερες κατασκευές· χώροι ημι-δημόσιοι και χώροι κοινωνικού αποκλεισμού: το Χ Apartments επικεντρώνεται στις αθέατες όψεις της Αθήνας και στο σύνθετο φαινόμενο της (συγ)κατοίκισης επιχειρώντας μια εναλλακτική ανθρωπογεωγραφική προσέγγιση του αστικού ιστού της.

Είναι δυνατόν να ανακαλύψεις ξανά την πόλη στην οποία γεννήθηκες μέσα από τις ζωές των κατοίκων της; Μπορεί ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ να προσεγγίσει τις νέες υβριδικές κοινωνικές ταυτότητες που δημιουργήθηκαν με την έλευση των μεταναστών και των προσφύγων, υπερβαίνοντας λογικές πολιτικής ορθότητας και νοσταλγικές αφηγήσεις για τις πάλαι ποτέ ομοιογενείς γειτονιές; Έχει τη δύναμη η τέχνη να διαρρήξει την κυρίαρχη γεωγραφική αφήγηση που έχει εγκλωβίσει τη δημόσια εικόνα του αθηναϊκού κέντρου σε μια περιοχή καθολικής υποβάθμισης; Μπορεί ένας καλλιτέχνης να δουλέψει σε περιοχές τραυματισμένες από κινήματα επαναδιεκδίκησης του δημόσιου χώρου, συγκρουσιακές μορφές συνύπαρξης και ακραία κοινωνικά φαινόμενα;

To X Apartments ξεκίνησε το 2002 από τον Matthias Lilienthal, τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Kammerspiele του Μονάχου και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Hebbel Am Ufer (HAU) του Βερολίνου, και έχει παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Μετά τη Βυρηττό, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Σάο Πάουλο και πολλές ακόμη πόλεις, η ιδιότυπη αυτή περιπλάνηση μας καλεί να τρυπώσουμε στο ιδιωτικό άβατο των συμπολιτών μας.

Δεκαπέντε Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, από διαφορετικούς χώρους έκφρασης και με διακριτά καλλιτεχνικά ιδιώματα, αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας να δημιουργήσουν έργα ειδικά για τα σπίτια και τα διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το επιμελητικό σημείωμα της Κάτιας Αρφαρά και της Anna Mülter, καλλιτεχνικών επιμελητριών του X Apartments - Athens.

Πατήστε εδώ για να δείτε βίντεο από το έργο του Ant Hampton.


Ιδέα: Matthias Lilienthal
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά & Anna Mülter
Έρευνα: Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργία: Κάτια Αρφαρά, Anna Mülter, Πρόδρομος Τσινικόρης
Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Τεχνική διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Εκτέλεση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Βοηθός εκτέλεσης παραγωγής: Θεοδώρα Καπράλου
Συντονισμός: Μαρίνα Τρουπή
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Καλλιτέχνες:
Διαδρομή 1: Άγιος Παύλος – Κολωνός
Ανδρέας Αγγελιδάκης (GR), Γιώργος Δρίβας (GR), Σύλλας Τζουμέρκας (GR), Ant Hampton (UK/CH), Markus Öhrn (SE/DE), Akira Takayama (JA), Doris Uhlich (AT)
Διαδρομή 2: Αγίου Μελετίου – Κυψέλη
Ανέστης Αζάς (GR), Τζένη Αργυρίου (GR), Ελένη Ευθυμίου (GR), Alexandra Bachzetsis (GR/CH), Chris Kondek (USA/DE), Boris Nikitin (CH), Taldans (Filiz Sizanli & Mustafa Kaplan) (TR), Daniel Wetzel (DE)

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα βιογραφικά των καλλιτεχνών και των επιμελητών του Χ Apartments.

Βοηθοί καλλιτεχνών:
Ιωάννα Βαλσαμίδου, Δανάη Γιαννακόπουλου, Δημήτρης Ζάχος, Άρης Λάσκος, Γιούλα Μπούνταλη, Niκος Πλυτάς, Ελίνα Ρίζου, Έλσα Σίσκου, Kατερίνα Σκουρλή, Ελισάβετ Στάμου, Ελένη Στρούλια, Αλεξάνδρα Συρίου, Λιάνα Ταουσιάνη, Φαίδρα Τσαλαμπαμπούνη, Μαρία Φράστανλη

Θερμές ευχαριστίες για τη συμμετοχή τους:
Άσυλο Ανιάτων, Γιάννης Γιαχνής και Τάνια Νικολή, Ana Cebotari, Παναγιώτης Ζουγανέλης, Κατερίνα Κοντού και Γιώργος Παππάς, Αγγελική Μπόλα, Μαρία Μπόλα και Δημήτρης Τσίτσης, Διονύσης και Αγνή Παναγοπούλου, Πάολα Ρεβενιώτη, Κώστας Ριζόπουλος, Νίκος Φλωρόπουλος, Barry Amadousadi, οικογένεια Hamou, Kasim Kabba

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη στο πρότζεκτ της Alexandra Bachzetsis:

διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την παράσταση
Το X Apartments θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Οι θεατές θα προσέρχονται ανά 10 λεπτά.
Η παράσταση προϋποθέτει μετακινήσεις και περπάτημα του κοινού σε εξωτερικό χώρο. Προτείνουμε τη χρήση άνετων ρούχων και υποδημάτων, καθώς και καπέλου.

Διαδρομή 1
Σημείο εκκίνησης: Καφέ «Κρικέλας», Δηληγιάννη 2 (Σταθμός Μετρό Μεταξουργείο – Έξοδος Δηληγιάννη)
Διαδρομή 2
Σημείο εκκίνησης: Καφέ “Pronto”, Λιοσίων 161 (Σταθμός Μετρό Αττική – Έξοδος Λιοσίων 149-169)

Ώρες παραστάσεων: Πε-Κυρ 16:00-20:00 (οι διαδρομές ξεκινούν κάθε 10 λεπτά, με 2 θεατές ανά διαδρομή). Για τις ακριβείς ώρες παραστάσεων πατήστε εδώ.

Προτείνουμε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας κατά τη διάρκεια της προπώλησης. Δίνεται η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων και στα σημεία εκκίνησης, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών ή για άτομα άνω των 16 ετών με τη συνοδεία ενήλικα.

Οι παραστάσεις ξεκινούν αυστηρά στις παραπάνω αναγραφόμενες ώρες. Παρακαλούμε να βρίσκεστε 15 λεπτά πριν από την έναρξη στο σημείο εκκίνησης. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση, ενώ έχετε εισιτήριο, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο Τ. 213 017 8036. Οι παραστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με συμπληρωμένο συγκεκριμένο αριθμό θεατών.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25 Μαϊ 2015

19:30 Goethe-Institut, Ομήρου 14-16
Είσοδος ελεύθερη

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

Συζήτηση/debate στο πλαίσιο του "X Apartments" Τέχνη, πολιτική και η «κοινωνική στροφή»: Επανεξετάζοντας το ρόλο της αισθητικής στις σύγχρονες ανθρώπινες γεωγραφίες

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής