Milo Rau / International Institute of Political Murder / ΣΤΕΓΗ
menu

Milo Rau / International Institute of Political Murder

Hate Radio

13 - 15 Μαΐου 2015
20:30
Κεντρική Σκηνή
Μπορούν να σκοτώσουν οι λέξεις; Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες;
Ρουάντα, 1994. Μια ραδιοφωνική εκπομπή υποδαυλίζει την πιο άγρια γενοκτονία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η κοινωνία γοητεύεται από την ιδέα του αφανισμού μιας μειονότητας, στο όνομα της ειρήνης και της ελευθερίας. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας κορυφαίος δημιουργός του θεάτρου αρχίζει να ερευνά την αληθινή ιστορία και παρουσιάζει μια καθηλωτική παράσταση-ντοκουμέντο που επιχειρεί να ερμηνεύσει το αδιανόητο.

Η πολυβραβευμένη παράσταση Hate Radio του πρωτοπόρου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μίλο Ράου, η οποία μετά το Φεστιβάλ της Αβινιόν και το Theatertreffen του Βερολίνου ταξίδεψε σε περισσότερες από 15 χώρες, εξετάζει το ρόλο του σταθμού RTML (Radio-Télévision Libre des Mille Collines) της Ρουάντα στη γενοκτονία των Τούτσι και στον αφανισμό των μετριοπαθών Χούτου.

Μπορούν να σκοτώσουν οι λέξεις; Μπορεί μια ραδιοφωνική εκπομπή να οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες; Πόσο ευάλωτοι είμαστε στη χειραγώγηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Το Hate Radio είναι η αναπαράσταση μιας εκπομπής του RTLM, βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα. Ο Μίλο Ράου, εισηγητής του θεάτρου της «επανάδρασης» (reenactment), συνθέτει ένα έργο αντλώντας υλικό από αυτόπτες μάρτυρες, μελέτες και αρχειακό υλικό. Η παράσταση αναδεικνύει τον κυνισμό και τους χειρισμούς των δημοσιογράφων του σταθμού, δημιουργών ενός τερατώδους εργαστηρίου επιδέξιας ρατσιστικής προπαγάνδας που προετοίμαζε επί μήνες τη γενοκτονία με τη μορφή διαφημιστικής καμπάνιας.

Επαγγελματίες ηθοποιοί, που έζησαν τα γεγονότα, μιλούν στα μικρόφωνα και υποδύονται τους παρουσιαστές της εκπομπής. Οι θεατές βάζουν τα ακουστικά και μπαίνουν στη θέση των ακροατών. Έτσι ξεκινά ένα θέατρο του πραγματικού.

συντελεστές

Με υπέρτιτλους στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Milo Rau
Δραματουργία & Έρευνα: Jens Dietrich
Σχεδιασμός Σκηνικών & Κοστουμιών: Anton Lukas
Βίντεο: Marcel Bächtiger
Ήχος: Jens Baudisch
Παίζουν: (ζωντανά) Afazali Dewaele, Sébastien Foucault, Diogène Ntarindwa, Bwanga Pilipili· (σε βίντεο) Estelle Marion, Nancy Nkusi
Βοηθός Σκηνοθέτη: Mascha Euchner-Martinez
Διεύθυνση Παραγωγής & Δραματουργία: Milena Kipfmüller
Δημόσιες Σχέσεις: Yven Augustin
Επιστημονική συνεργασία: Eva-Maria Bertschy
Σχεδιασμός ταυτότητας: Nina Wolters
Σχεδιασμός Web: Jonas Weissbrodt
Ακαδημαϊκοί σύμβουλοι: Marie-Soleil Frère, Assumpta Mugiraneza & Simone Schlindwein
Επιλογή ηθοποιών (Βρυξέλλες/ Γενεύη): Sebastiâo Tadzio
Επιλογή ηθοποιών (Κιγκάλι): Didacienne Nibagwire

Το Hate Radio είναι μια παραγωγή του IIPM (Βερολίνο/Ζυρίχη) μαζί με τα Migros-Kulturprozent Schweiz (Ελβετία), Kunsthaus Bregenz (Αυστρία), Hebbel am Ufer (HAU) (Βερολίνο), Schlachthaus Theater (Βέρνη), Beursschouwburg (Βρυξέλλες), migros museum für gegenwartskunst (Ζυρίχη), Kaserne (Βασιλεία), Südpol (Λουκέρνη), Verbrecher Verlag (Βερολίνο), Kigali Genocide Memorial Centre και Ishyo Arts Centre Kigali
(Κιγκάλι, Ρουάντα).
 
Με την υποστήριξη των: Hauptstadtkulturfonds (HKF), Migros-Kulturprozent Schweiz, Pro Helvetia - Schweizer Kulturstiftung, Kulturelles. bl, Bildungs- und Kulturdepartement des Kantons Luzern, Amt für Kultur St. Gallen, Ernst Göhner Stiftung, Stanley Thomas Johnson Stiftung, Alfred Toepfer Stiftung F.V.S., GGG Basel, Goethe-Institut Brüssel, Goethe-Institut Johannesburg, Brussels Airlines, Spacial Solutions, Commission Nationale de Lutte contre le Génocide (CNLG), Deutscher Entwicklungsdienst (DED), Contact FM Kigali, IBUKA Rwanda (Dachorganisation der Opferverbände des Genozids in Ruanda), Hochschule der Künste Bern (HKB), Friede Springer Stiftung.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:
•    Η Στέγη παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον δημιουργό Μίλο Ράου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ της σύγχρονης ανεξάρτητης βαλκανικής σκηνής Transitions 1. Balkans, με την προβολή της ταινίας του, The Last Days of the Ceauşescus (Οι τελευταίες μέρες των Τσαουσέσκου, 2009), η οποία τον καθιέρωσε στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή.

•    Ορισμένα σχόλια κριτικών για το Hate Radio:
«Είναι αδύνατο να συγκρίνει κανείς αυτήν την παράσταση με οτιδήποτε άλλο». – Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
«Η αναπαράσταση καταρρίπτει όλα τα ταμπού. Τολμά να αγγίξει τα όρια της έννοιας της νομιμότητας». – Deutschlandradio Kultur
«Η ιστορική θεατρική αναπαράσταση στο Hate Radio επιδιώκει τη σύγκρουση… Εδώ ο κάθε θεατής καλείται να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος τότε, εν μέσω της γενικευμένης γοητείας που ασκούσε η γενοκτονία;» – Theater Heute

•    Έγραψαν για τον Μίλο Ράου:
«Ο πιο περιζήτητος σκηνοθέτης σήμερα». – Tages-Anzeiger
«Εκεί όπου τελειώνει η κατανόησή μας για τα πράγματα, ξεκινά το θέατρο του Μίλο Ράου». – Neue Zurcher Zeitung
«O Mίλο Ράου αποδεικνύει ότι είναι εφικτό το πολιτικό θέατρο». – Isvestia
«Με τον Μίλο Ράου, η τέχνη προκαλεί την πραγματικότητα, εκφράζει τις αντιφάσεις της και διερευνά τα τραύματα και τα ουτοπικά ιδεώδη. Πέρα από το διαδεδομένο πια μεταμοντέρνο, ο Μίλο Ράου αναζητά το πραγματικό». –Christoph Fellmann, DU
 «Ο πιο αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης της γενιάς του». – Der Freitag

•    Ο Μίλο Ράου για το Hate Radio:
«Η αλήθεια της μνήμης δεν είναι η ίδια με εκείνην της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Το Hate Radio δεν είναι ο σταθμός RTML, αλλά μια αναπαράστασή του στον σημερινό κόσμο, είκοσι χρόνια αργότερα. Είναι η δική μου προσπάθεια, διαμορφωμένη από προσωπικές εμμονές, προτιμήσεις και μνήμες, να αποτυπώσω την ατμόσφαιρα εκείνων των φοβερών μηνών μέσα από το αρχειακό υλικό, αλλά και από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων. Και ενώ το κείμενο είναι το ίδιο σε κάθε παράσταση, κάθε βραδιά το πρόγραμμα είναι διαφορετικό».
«Οι ηθοποιοί της παράστασης έχουν ζήσει την ιστορία την οποία αφηγούνται και έτσι ξέρουν τι κάνουν στη σκηνή, ξέρουν για ποιο πράγμα μιλούν και είναι εξοικειωμένοι με τα συναισθήματα τα οποία εκφράζουν. Με αυτό τον τρόπο, οι συνηθισμένες –κατά τα άλλα– δράσεις τους στη σκηνή εντυπώνονται στη μνήμη».
«Ο κάθε καλλιτέχνης έχει τις εμμονές του με συγκεκριμένα θέματα. Η δική μου εμμονή είναι με τη βία».

•    Για τη φόρμα της «επανάδρασης» (reenactment): Η επανάδραση είναι η αναπαράσταση συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων με όσο πιο αυθεντικό τρόπο γίνεται. Ο ίδιος ο Μίλο Ράου χρησιμοποιώντας τον όρο αναφέρεται σε «μια νέα, τεκμηριωμένη αλλά και αισθητικά περιεκτική μορφή πολιτικής τέχνης». Και συνεχίζει: «Η δύναμη της επανάδρασης έγκειται στην ικανότητά της να δημιουργεί στον θεατή την εμπειρία ενός γεγονότος που του είναι τελείως ξένο. Ο τρόπος που το επιτυγχάνει αυτό είναι εξαιρετικά σύνθετος –αν και μπορεί να φαίνεται ελαφρώς αφελής– και αποκαλύπτει τον βαθμό εμπλοκής μας στα γεγονότα, κάνοντας σαφές ότι η ιστορία δεν αφορά μόνο το παρελθόν».

•    Ο Ελβετός θεατρικός σκηνοθέτης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, πανεπιστημιακός και κινηματογραφιστής Μίλο Ράου είναι από τις πιο ξεχωριστές μορφές της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκηνής. Γεννημένος το 1977 στη Βέρνη, σπούδασε κοινωνιολογία και φιλολογία στη Ζυρίχη, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Έχει εργαστεί ως συγγραφέας και σκηνοθέτης σε διάφορα θέατρα, ανεξάρτητα, δημοτικά και κρατικά, όπως το Staatsschauspiel στη Δρέσδη, το Maxim Gorki Theater και το HAU στο Βερολίνο, το Theaterhaus Gessnerallee στη Ζυρίχη, το Theatrul Odeon στο Βουκουρέστι, το Beursschouwburg στις Βρυξέλλες, ενώ πρόκειται να συνεργαστεί με τη βερολινέζικη Schaubühne για την παράσταση Die Geschichte des Maschinengewehrs. Ο Ράου εισήγαγε την επανάδραση ως φόρμα πολιτικού θεάτρου με το έργο The Last Days of the Ceauşescus (Οι τελευταίες μέρες των Τσαουσέσκου, 2009), που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν τα έργα City of Change (2010-11), Hate Radio (2011), Breivik’s Statement (2012), Τhe Moscow Trials (2012-13), The Zurich Trials (2013). Το 2007 ίδρυσε το Διεθνές Ινστιτούτο για τα Πολιτικά Εγκλήματα, που έχει ως αποστολή την προώθηση ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους θεωρητικούς και τους καλλιτέχνες.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Μαϊ 2015

Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη      

ΘΕΑΤΡΟ

Συζήτηση μετά την παράσταση "Hate Radio" με τους συντελεστές της παράστασης

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής