Latin America: Ο κήπος / ΣΤΕΓΗ
menu

Latin America: Ο κήπος

Leonardo Moreira / Companhia Hiato

Transitions 2. Latin America


23 - 24 Νοεμβρίου 2014
21:00
Κεντρική Σκηνή
Η καταπληκτική νεανική ομάδα από το Σάο Πάουλο ξετυλίγει την ιστορία μιας μεσοαστικής οικογένειας, από το 1930 μέχρι σήμερα, ταξιδεύοντάς μας στο χρόνο, τη μνήμη και τη λήθη – στον κήπο του παρελθόντος.
10€
Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €
Βραζιλία - Σάο Πάουλο

Στον Κήπο, τρίτη παραγωγή της νεανικής και ήδη πολυβραβευμένης ομάδας Hiato, συγχωνεύονται, αλληλεπικαλύπτονται και αναδεικνύονται με την ίδια ένταση η νόσος του Αλτσχάιμερ και η συλλογική λήθη, η ιστορία μιας χώρας και η περιπέτεια μιας οικογένειας, η αλήθεια και η σχετικότητά της, η πραγματικότητα και η μυθοπλασία, ο ηθοποιός και ο θεατρικός χαρακτήρας.

Τρεις εποχές, τρεις ιστορίες και μία οικογένεια συνυπάρχουν πάνω σε μια σκηνή στρωμένη με γρασίδι και περιτοιχισμένη από χάρτινες κούτες. Ανοίγοντας τις κούτες αυτές, στοιβάζοντάς τες ή παλεύοντας μαζί τους, οι ήρωες του έργου στροβιλίζονται αέναα στο χρόνο και τις αναμνήσεις.

1938: Ο Tιάγκο και η Φερνάντα παίρνουν διαζύγιο και μοιράζουν τα ενθύμια της κοινής ζωής τους.
1979: Ο Tιάγκο, καταπονημένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ, γιορτάζει με τις κόρες του τα γενέθλιά του, λίγο πριν μεταφερθεί σε οίκο ευγηρίας.
2011: Η εγγονή του Tιάγκο και μια οικιακή βοηθός τακτοποιούν το εγκαταλειμμένο πατρογονικό σπίτι.

Με ένα σπαρακτικό λυρισμό και έναν αδιαπραγμάτευτο ανθρωπισμό, ο νεότατος και ραγδαία ανερχόμενος σκηνοθέτης και συγγραφέας Λεονάρντο Μορέιρα (γενν. 1983) αποτίνει με τον Κήπο του έναν ιδιοσυγκρασιακό φόρο τιμής στο Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχοφ.

συντελεστές

Ο Κήπος (O Jardim)
 
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Leonardo Moreira
Παίζουν: Aline Filócomo, Edison Simão, Fernanda Stefanski, Luciana Paes, Mariah Amélia Farah, Paula Picarelli, Thiago Amaral
Παραγωγή & Διεύθυνση ομάδας: Aura Cunha
Σχεδιασμός Σκηνικών & Φωτισμών: Marisa Bentivegna
Βοηθός Σκηνογραφίας: Ayélen Gastaldi
Πρωτότυπη Μουσική: Marcelo Pellegrini
Κοστούμια: Theodoro Cochrane
Βοηθός Σκηνής: Amanda Lyra
Βοηθός παρασκηνίων: Cezar Renzi
Βοηθός παραγωγής: Yumi Ogino
Φωτογραφίες: Otávio Dantas / Ligia Jardim
Βίντεο: Ricardo Sêco
Μετάφραση: Γιάννης Παπαδάκης

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Hiato στα πορτογαλικά σημαίνει «χάσμα». Έτσι τιτλοφορείται η νεανική ομάδα που ιδρύθηκε το 2008 στο Σάο Πάουλο, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά θεατρικά βραβεία στη Βραζιλία και έχει προκαλέσει αίσθηση ακόμη και εκτός συνόρων. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ (όπως το Theater der Welt του Μάνχαϊμ και το Kunstenfestivaldesarts των Βρυξελλών) και έχει δείξει τη δουλειά της σε μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα (όπως το Hebbel am Ufer του Βερολίνου).

•    Ιδρυτής της ομάδας είναι ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Λεονάρντο Μορέιρα (ο οποίος το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Shell ως καλύτερος θεατρικός συγγραφέας), ένας νέος καλλιτέχνης που έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές εντός και εκτός Βραζιλίας για το λυρισμό της γραφής του, τη συνθετική δύναμη των παραστάσεών του και την ουμανιστική θεματική του. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται κατά βάση «για μια δραματουργία της μνήμης».

•    Ο Κήπος είναι η τρίτη παράσταση της ομάδας και έλαβε δύο σημαντικά βραβεία στη Βραζιλία. Το κείμενο περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του Μορέιρα – πρόκειται, ουσιαστικά, για μια μυθοπλαστική εκδοχή της ιστορίας της οικογένειάς του. O Τύπος στη χώρα του χαρακτήρισε την παράσταση «ένα αξέχαστο θέαμα» (εφημερίδα Bravo!) και τον Μορέιρα ως «το πιο υποσχόμενο όνομα του σύγχρονου θεάτρου».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Νοε 2014

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση "Ο Kήπος"

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός Φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής