Latin America: Οι δράστες / ΣΤΕΓΗ
menu

Latin America: Οι δράστες

Jorge Hugo Marín / La Maldita Vanidad

Transitions 2. Latin America


29 - 30 Νοεμβρίου 2014
19:00
Μικρή Σκηνή
Στα χνάρια του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο ιδιοφυής Κολομβιανός σκηνοθέτης δημιουργεί ένα υψηλής τάσης θρίλερ δωματίου. Ένας άγριος φόνος έχει μόλις διαπραχθεί στην κουζίνα μιας φοιτητικής γκαρσονιέρας…
10 €
Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €
Κολομβία - Μπογκοτά

Στο δεύτερο έργο της «οικογενειακής» τριλογίας του, ο Χόρχε Ούγκο Μαρίν αντλεί έμπνευση από ένα κλασικό έργο του μαιτρ του τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, τη Θηλιά (1948). Μόνο που η ιστορία των δύο κολεγιόπαιδων που δολοφονούν έναν συμφοιτητή τους για να αποδείξουν τη θεωρία του «τέλειου φόνου», προσαρμόζεται στα σημερινά δεδομένα της Κολομβίας.

Ο Μαρίν παρουσιάζει τρεις φοιτητές που δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο για το διαμέρισμα στο οποίο συγκατοικούν. Ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης διαμαρτύρεται εδώ και τρεις μήνες και, εντελώς ξαφνικά, μια νύχτα εμφανίζεται στο κατώφλι τους, μεθυσμένος και εξοργισμένος, απαιτώντας το ενοίκιό του. Εν μέσω έντασης και απόγνωσης, οι τρεις φοιτητές τον σκοτώνουν. Τους συναντούμε το επόμενο πρωινό στην κουζίνα του διαμερίσματος να ετοιμάζουν την ομελέτα τους και να αναρωτιούνται τι θα κάνουν με το πτώμα. Η απροσδόκητη εμφάνιση της κυρίας που καθαρίζει, με τον γιο της, θα περιπλέξει τα πράγματα.

Με την πρόφαση του φόνου και το πρόσχημα ενός θρίλερ δωματίου, η ομάδα διερευνά το ζήτημα της ανοχής και συνενοχής στη βία, έχοντας τους θεατές σε απόσταση αναπνοής από τους δράστες του εγκλήματος…

συντελεστές

Οι δράστες (The Perpetrators)

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Jorge Hugo Marín
Βοηθός Σκηνοθέτη: María Adelaida Palacio
Παραγωγή: Wilson L. García D.
Ερμηνεύουν οι: Ella Becerra, Andrés Estrada, Juan Manuel Lenis, Santiago Reyes, Daniel Diaza
Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Ευχαριστούμε την εταιρεία LOIZOS HOUSE  και τον Παντελή Λοΐζο για την ευγενική παραχώρηση των επίπλων.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    «Μια ομάδα που παρουσιάζει αυτό που συμβαίνει σήμερα, εδώ και τώρα»: με αυτή τη φράση μας συστήνεται η ομάδα-αποκάλυψη από την Κολομβία που ιδρύθηκε το 2009.  Maldita Vanidad σημαίνει «Καταραμένη Ματαιοδοξία» και η ραγδαία ανερχόμενη ομάδα από την Μπογκοτά πειράζει εξίσου τις λέξεις όσο και την πραγματικότητα. Τα έργα τους, σε ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό θέατρο της πραγματικότητας, υιοθετούν έναν πρωτόγνωρο υπερνατουραλισμό. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν απλούς ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις με μια φυσικότητα που εκπλήσσει. Οι παραστάσεις τους αποδίδουν με τρομερή πιστότητα ιδιωτικές στιγμές της καθημερινότητας. Σκηνικό τους γίνεται το προσωπικό άδυτο: το σαλόνι ενός σπιτιού όπου μαίνεται ένας οικογενειακός εμφύλιος (Ο διανοούμενος συγγραφέας) ή η κουζίνα μιας φοιτητικής γκαρσονιέρας όπου έχει μόλις διαπραχθεί ένας άγριος φόνος (Οι δράστες).
Γροθιά στο στομάχι είναι οι δύο παραγωγές που έχουν περιοδεύσει σε περισσότερες από δεκαεπτά χώρες και στις οποίες διαφαίνεται πως η βία των καρτέλ και της τρομοκρατίας έχει διαποτίσει κάθε έκφανση της ζωής στην Κολομβία.

•    Το τρίτο έργο της «οικογενειακής» τριλογίας του Χόρχε Ούγκο Μαρίν φέρει τον τίτλο Como quieres que te quiera (Πώς θα ήθελες να σ’ αγαπώ), στο οποίο οι θεατές γίνονται μάρτυρες της πρόβας για το πάρτυ γενεθλίων μιας δεκαπεντάχρονης, η οποία τυχαίνει να είναι μέλος μιας οικογένειας Κολομβιανών μαφιόζων, μπλεγμένων στα καρτέλ ναρκωτικών. Συμπαραγωγοί στην παράσταση αυτή ήταν το HAU (Βερολίνο) και το Wiener Festwochen (Αυστρία). Η τριλογία έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί σε δεκαεπτά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

•    Η Maldita Vanidad ιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα πολύ νέων καλλιτεχνών, με επικεφαλής τον δραματουργό, σκηνοθέτη και ηθοποιό Χόρχε Ούγκο Μαρίν (γενν. 1981) και κατάφερε να καθιερωθεί και να διακριθεί σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα εντός και εκτός Κολομβίας. Τον Ιανουάριο του 2013 απέκτησε μόνιμη βάση στην Μπογκοτά, σε ένα χώρο που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα πολιτισμού για τα πειραματικά εγχειρήματα των μελών της ομάδας, αλλά και ομότεχνών τους. Η Maldita Vanidad έχει ήδη συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, όπως τα Festival Iberoamericano de Teatro (Κολομβία, 2010 και 2012), Festival Hebbel Um Ufer (Βερολίνο, 2010), Wiener Festwochen (Βιέννη, 2012) και Festival Internacional de Teatro de Manizales (Κολομβία, 2010, 2012 και 2013).

•    «Με την ευγλωττία των σιωπών και των χειρονομιών της, η Maldita Vanidad οδηγεί τον θεατή σε μια άνευ προηγουμένου έξαψη», έχει γράψει για την ομάδα η εφημερίδα El Tiempo.

•    Με αφορμή το Μουντιάλ του 2014, τα μέλη της Maldita Vanidad προσκάλεσαν συγγραφείς και άλλες ομάδες να υποβάλουν σύντομα έργα σχετικά με το πάθος για το ποδόσφαιρο, τα οποία και παρουσιάστηκαν στο θέατρό τους κατά τη διάρκεια της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

29 Νοε 2014

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση της ομάδας La Maldita Vanidad για τα δυο έργα της "Ο διανοούμενος συγγραφέας" και "Οι δράστες"

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής