4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Πέτρος Κλαμπάνης & Contextual / ΣΤΕΓΗ
menu

4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Πέτρος Κλαμπάνης & Contextual

4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ


14 Δεκεμβρίου 2014
20:30
Κεντρική Σκηνή
Mαγική σύνθεση μουσικών ιδιωμάτων σε μια συναυλία τζαζ, κλασσικής και world μουσικής.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Το «Θαλασσάκι» (“Thalassaki”) και το «Χαρικλάκι» (“Hariklaki”) είναι τα πιασιάρικα «παραξενίσματα» του Πέτρου Κλαμπάνη, που δημιουργούν μια άμεση επικοινωνιακή πρόσβαση στο μεν ελληνικό κοινό λόγω της ευαρέσκειάς του όταν ένας δυτικότροπος τζαζίστας αναφέρεται στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική του τόπου του, στο δε διεθνές κοινό λόγω της δικής του ροπής στους γοητευτικούς και ερεθιστικούς ανατολίτικους και εξωτικούς ήχους!

Πίσω όμως από το προφανές και αναμενόμενο, ως δήλωση ταυτότητας και καταγωγής του συνθέτη και κοντραμπασίστα, υπάρχει η σαφής διάθεση ενός πραγματικά ευφάνταστου και δημιουργικού μουσικού να κατακτήσει σε βάθος έναν κώδικα που οδηγεί στη μαγική σύνθεση μουσικών ιδιωμάτων και γλωσσών διαφορετικής κουλτούρας και παράδοσης. Αυτός ο δρόμος είναι το ζητούμενο που φαίνεται ότι απασχολεί ουσιαστικά τον Πέτρο Κλαμπάνη και μάλιστα με έξοχα μέχρι τώρα δείγματα γραφής από τον ίδιο και τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάζεται κάτω από την ετικέτα των Contextual.

Ο Κλαμπάνης διαχειρίζεται άψογα ένα απαιτητικό μουσικό όργανο, το κοντραμπάσο, καθώς ξεδιπλώνει μια πυκνή μουσική γραφή με προσωπικό χαρακτήρα, που αποτυπώνει γόνιμα τη δική του διαδρομή από τη Ζάκυνθο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τη Νέα Υόρκη, που έχει εδώ και χρόνια επιλέξει ως έδρα και νέα αφετηρία του.

Στη Στέγη έρχεται με τρεις πραγματικά σπουδαίους μουσικούς, που ο καθένας τους έχει τη δική του αξιοζήλευτη διαδρομή στην παγκόσμια τζαζ σκηνή, για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά, με τίτλο Minor Dispute. Πρόκειται για τον Γάλλο πιανίστα Ζαν-Μισέλ Πιλκ, τον Ισραηλινό κιθαρίστα Γκιλάντ Χέξελμαν και τον Αμερικανό περκασιονίστα Τζων Χάντφηλντ. Τους Contextual συνοδεύει επί σκηνής κουαρτέτο εγχόρδων – ένας συνδυασμός που ευνοεί και απογειώνει τη συνεύρεση στοιχείων τζαζ, κλασσικής και world μουσικής, που χαρακτηρίζει το έργο του Πέτρου Κλαμπάνη

συντελεστές

Πέτρος Κλαμπάνης: κοντραμπάσο, συνθέσεις, ενορχηστρώσεις
Jean-Michel Pilc: πιάνο
Gilad Hekselman: κιθάρα
John Hadfield: κρουστά
Μαρία Μανουσάκη: βιολί
Κέλυ Κοκολάνη: βιόλα
Λαέρτης Κοκολάνης: βιολί
Αλέξανδρος Μποτίνης: τσέλο


4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Τρίκας

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13 Δεκ 2014

21:00 Μικρή Σκηνή
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Nίκος Αναδολής

12 Δεκ 2014

21:00 Μικρή Σκηνή
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

4ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Φλώρος Φλωρίδης / Paul Lytton / Phil Wachsmann