Latin America: Ο διανοούμενος συγγραφέας / ΣΤΕΓΗ
menu

Latin America: Ο διανοούμενος συγγραφέας

Jorge Hugo Marín / La Maldita Vanidad

Transitions 2. Latin America


26 - 27 Νοεμβρίου 2014
19:00
Μικρή Σκηνή
H ομάδα-αποκάλυψη από την Κολομβία εισβάλλει με μαύρο χιούμορ και συγκίνηση στο σαλόνι ενός σπιτιού όπου μαίνεται ένας οικογενειακός εμφύλιος…
10 €
Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €
Κολομβία - Μπογκοτά

«Μια ομάδα που παρουσιάζει αυτό που συμβαίνει σήμερα, εδώ και τώρα»: με αυτή τη φράση μας συστήνεται η ομάδα-αποκάλυψη La Maldita Vanidad από την Κολομβία. Με μαύρο χιούμορ και συγκίνηση εισβάλλουν στο σαλόνι ενός σπιτιού όπου μαίνεται ένας οικογενειακός εμφύλιος…

Κάποιος ανοίγει τις κουρτίνες. Πίσω από τα παράθυρα διακρίνεται το εσωτερικό ενός μικροαστικού σπιτιού. Τα παλιά έπιπλα με τα σεμεδάκια, οι σκυθρωπές κουρτίνες, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τα πάντα προδίδουν πως ο ιδιοκτήτης είναι ηλικιωμένο άτομο.

Κρυφοκοιτάζοντας τον ιδιωτικό αυτό χώρο σαν ηδονοβλεψίες, θα δούμε να εκτυλίσσεται στο εσωτερικό του μια συνάντηση. Τρία αδέρφια, η Νόρα, ο Χόρχε κι ο Σέρζιο, με τους δύο τελευταίους να συνοδεύονται από τις συζύγους τους, βρίσκονται στο σπίτι της μητέρας τους για να αποφασίσουν ποιος θα αναλάβει εφεξής τη φροντίδα της. Η άρνηση των δύο συζύγων να επωμιστούν μια τέτοια ευθύνη προκαλεί ένταση και, σταδιακά, η σκοτεινή πλευρά της δυσλειτουργικής αυτής οικογένειας αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο.

Οι αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες, τα οικεία περιστατικά και οι «βγαλμένοι από τη ζωή» διάλογοι εμβαπτίζονται στο μαύρο χιούμορ και τη συγκίνηση που επιφυλάσσει ο συγγραφέας και δραματουργός Χόρχε Ούγκο Μαρίν στο πρώτο αυτό έργο της τριλογίας του, με το γενικό τίτλο Sobre algunos asuntos de familia (Σχετικά με κάποια οικογενειακά ζητήματα, 2009-11), το οποίο απέφερε στην ομάδα τη διεθνή αναγνώριση. Ο τίτλος της παράστασης Ο διανοούμενος συγγραφέας, ως ιδιωματική έκφραση σημαίνει «o ηθικός αυτουργός» και έτσι συνδέεται ακόμη πιο άμεσα με το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Χόρχε Ούγκο Μαρίν, Οι δράστες, που παρουσιάζεται στη Στέγη στο πλαίσιο του Transitions 2. Latin America Festival στις 29 και 30 Νοεμβρίου.

συντελεστές

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Jorge Hugo Marín
Βοηθός & Παραγωγός: María Adelaida Palacio
Παραγωγή: Wilson L. García D.
Ερμηνεύουν οι: Ella Becerra, María Soledad Rodríguez, Angélica Prieto, Juan Manuel Lenis, Andrés Estrada
Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Ευχαριστούμε την εταιρεία LOIZOS HOUSE  και τον Παντελή Λοΐζο για την ευγενική παραχώρηση των επίπλων.

Διαβάστε περισσότερα:

•    Maldita Vanidad σημαίνει «Καταραμένη Ματαιοδοξία» και η ραγδαία ανερχόμενη ομάδα από την Μπογκοτά πειράζει εξίσου τις λέξεις όσο και την πραγματικότητα. Τα έργα τους, σε ένα βαθιά ανθρωποκεντρικό θέατρο της πραγματικότητας, υιοθετούν έναν πρωτόγνωρο υπερνατουραλισμό. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν απλούς ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις με μια φυσικότητα που εκπλήσσει. Οι παραστάσεις τους αποδίδουν με τρομερή πιστότητα ιδιωτικές στιγμές της καθημερινότητας. Σκηνικό τους γίνεται το προσωπικό άδυτο: το σαλόνι ενός σπιτιού όπου μαίνεται ένας οικογενειακός εμφύλιος (Ο διανοούμενος συγγραφέας) ή η κουζίνα μιας φοιτητικής γκαρσονιέρας όπου έχει μόλις διαπραχθεί ένας άγριος φόνος (Οι δράστες).
Γροθιά στο στομάχι είναι οι δύο παραγωγές που έχουν περιοδεύσει σε περισσότερες από δεκαεπτά χώρες και στις οποίες διαφαίνεται πως η βία των καρτέλ και της τρομοκρατίας έχει διαποτίσει κάθε έκφανση της ζωής στην Κολομβία.

•    Το τρίτο έργο της «οικογενειακής» τριλογίας του Χόρχε Ούγκο Μαρίν φέρει τον τίτλο Como quieres que te quiera (Πώς θα ήθελες να σ’ αγαπώ), στο οποίο οι θεατές γίνονται μάρτυρες της πρόβας για το πάρτυ γενεθλίων μιας δεκαπεντάχρονης, η οποία τυχαίνει να είναι μέλος μιας οικογένειας Κολομβιανών μαφιόζων, μπλεγμένων στα καρτέλ ναρκωτικών. Συμπαραγωγοί στην παράσταση αυτή ήταν το HAU (Βερολίνο) και το Wiener Festwochen (Αυστρία). Η τριλογία έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί σε δεκαεννέα φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

•    Η Maldita Vanidad ιδρύθηκε το 2009 από μια ομάδα πολύ νέων καλλιτεχνών, με επικεφαλής τον δραματουργό, σκηνοθέτη και ηθοποιό Χόρχε Ούγκο Μαρίν (γενν. 1981) και κατάφερε να καθιερωθεί και να διακριθεί σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα εντός και εκτός Κολομβίας. Τον Ιανουάριο του 2013 απέκτησε μόνιμη βάση στην Μπογκοτά, σε ένα χώρο που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα πολιτισμού για τα πειραματικά εγχειρήματα των μελών της ομάδας, αλλά και ομότεχνών τους. Η Maldita Vanidad έχει ήδη συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, όπως τα Festival Iberoamericano de Teatro (Κολομβία, 2010 και 2012), Festival Hebbel Um Ufer (Βερολίνο, 2010), Wiener Festwochen (Βιέννη, 2012) και Festival Internacional de Teatro de Manizales (Κολομβία, 2010, 2012 και 2013).

•    «Με την ευγλωττία των σιωπών και των χειρονομιών της, η Maldita Vanidad οδηγεί τον θεατή σε μια άνευ προηγουμένου έξαψη», έχει γράψει για την ομάδα η εφημερίδα El Tiempo.

•    Με αφορμή το Μουντιάλ του 2014, τα μέλη της Maldita Vanidad προσκάλεσαν συγγραφείς και άλλες ομάδες να υποβάλουν σύντομα έργα σχετικά με το πάθος για το ποδόσφαιρο, τα οποία και παρουσιάστηκαν στο θέατρό τους κατά τη διάρκεια της διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

29 Νοε 2014

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση της ομάδας La Maldita Vanidad για τα δυο έργα της "Ο διανοούμενος συγγραφέας" και "Οι δράστες"