Latin America: Το Σχολείο / ΣΤΕΓΗ
menu

Latin America: Το Σχολείο

Guillermo Calderón

Transitions 2. Latin America


19 - 20 Νοεμβρίου 2014
19:00
Μικρή Σκηνή
90 λεπτά
«Γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι η δικτατορία του Πινοσέτ δεν νικήθηκε ποτέ», δηλώνει ο Γκιγιέρμο Καλντερόν και καλεί ηθοποιούς και θεατές σε ένα αναρχικό θέαμα, βουτώντας στα άδυτα μιας ομάδας Χιλιανών ανταρτών πόλης, τη δεκαετία του 1980
10 €
Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €
Χιλή - Σαντιάγο

Ηγετική μορφή του νέου πολιτικού θεάτρου της Λατινικής Αμερικής, ενός θεάτρου της Μνήμης και της Ιστορίας, ο δραματουργός και σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Καλντερόν (γενν. 1971) έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το σημαντικότερο μέχρι σήμερα έργο του. Το Σχολείο (2013) αναφέρεται στη δράση μιας ομάδας Χιλιανών ακροαριστερών, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι οποίοι εκπαιδεύονται για να ανατρέψουν το δικτατορικό καθεστώς του Augusto Pinochet. Βασισμένοι σε ντοκουμέντα της εποχής και αληθινές μαρτυρίες, πέντε ηθοποιοί επωμίζονται το ρόλο των μαθητευόμενων ανταρτών πόλης, οι οποίοι μυούνται στον ένοπλο επαναστατικό αγώνα, στις μεθόδους και πρακτικές του.

Οι ηθοποιοί φορούν μάσκες, ούτως ώστε –όπως οι πραγματικοί Χιλιανοί αντάρτες κατά τη διάρκεια της μαθητείας τους– να μην αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο και να αποτραπεί η κατάδοση σε περίπτωση σύλληψης και βασανισμού. Πίσω, όμως, από τις μάσκες, οι εντάσεις πυκνώνουν και η έξαψη κορυφώνεται… Το Σχολείο, σαν μια λατινοαμερικάνικη απάντηση στο Μέτρο (1930) του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ρίχνει φως σε μια σκοτεινή σελίδα της συλλογικής μνήμης του χιλιανού λαού και αναρωτιέται: πώς αγωνιζόμαστε, πώς θυμόμαστε ή, απλώς, τι στ’ αλήθεια είναι ο άνθρωπος;

συντελεστές

Το Σχολείο (Escuela)

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Guillermo Calderón
Βοηθός Σκηνοθέτη: María Paz González
Παίζουν: Luis Cerda, Camila González, Trinidad González, Francisca Lewin, Carlos Ugarte
Σκηνικά: Loreto Martínez
Μουσική: Felipe Bórquez
Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Παραγωγή: Fundación Teatro a Mil

Ευχαριστούμε την εταιρεία LOIZOS HOUSE  και τον Παντελή Λοΐζο για την ευγενική παραχώρηση των επίπλων.

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Ο Γκιγιέρμο Καλντερόν γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, το 1971, δηλαδή ένα χρόνο μετά την εκλογή του Salvador Allende στην προεδρία της χώρας. Ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Augusto Pinochet. Ο θείος του δολοφονήθηκε από το καθεστώς και ο ίδιος περιγράφει την εφηβεία του ως εξής: «Ζούσα κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, σε ένα καθεστώς βίας, ακούγοντας διαρκώς τους πυροβολισμούς από το δρόμο».

•    Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Χιλή και τις ΗΠΑ, ο Καλντερόν εργάστηκε αρχικά ως ηθοποιός στην τηλεόραση και το θέατρο. Κομβικό έτος της καριέρας του ήταν το 2007, οπότε έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο, το πολιτικό δράμα Neva (από τον ποταμό Νέβα που διατρέχει την Αγία Πετρούπολη), με κεντρικό πρόσωπο την ηθοποιό Olga Knipper, σύζυγο του Άντον Τσέχοφ, με το οποίο γνώρισε απροσδόκητη απήχηση ως συγγραφέας εντός και εκτός Χιλής.

•    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, το θέατρό του είναι επηρεασμένο από τους Samuel Beckett, Harold Pinter, Tom Stoppard, Caryl Churchill, Julio Cortázar, αλλά και από τη Violeta Parra, μια σημαντικότατη συνθέτρια, τραγουδίστρια και ποιήτρια της Χιλής. Ο Καλντερόν ήταν ένας από τους τέσσερις συν-σεναριογράφους της ταινίας Violeta Se Fue a los Cielos (Η Βιολέτα πήγε στον ουρανό, 2011) του Andrés Wood, μιας ποιητικής βιογραφίας της Πάρρα. Η ταινία απέσπασε σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, παρουσιάστηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήθηκε και στις ελληνικές αίθουσες.

•    Την τελευταία επταετία, τα θεατρικά έργα του Καλντερόν, Νeva, Diciembre, Clase, Villa + Discurso, Beben και Kuss, έχουν παρουσιαστεί και λάβει τιμητικές διακρίσεις σε περισσότερες από 25 χώρες, ενώ έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου, όπως τα Buenos Aires International Theatre Festival, Chekhov Festival (Μόσχα), Edinburgh Fringe Festival, Festival d ́Automne (Παρίσι) και The Public Theater’s Under the Radar Festival (Νέα Υόρκη).
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

19 Νοε 2014

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση "Το σχολείο" με τον Guillermo Calderón

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός Φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής