Latin America: Όσα είναι δίπλα μου / ΣΤΕΓΗ
menu

Latin America: Όσα είναι δίπλα μου

Fernando Rubio

Transitions 2. Latin America


18 - 23 Νοεμβρίου 2014
Επτά κρεβάτια. Επτά ηθοποιοί. Επτά θεατές. Κι αντί για τη σκηνή της Στέγης, το κέντρο της Αθήνας.
5 €
Μειωμ. 3 €
Αργεντινή - Μπουένος Άιρες

Μια ιδιωτική στιγμή εισβάλλει σε έναν απροσδόκητο δημόσιο χώρο, στο κέντρο της Αθήνας. Η συνάντηση δύο αγνώστων, ενός θεατή και μιας ηθοποιού, τελείται πάνω στο κατεξοχήν ιδιωτικό άδυτο, στο προσωπικό αναπαυτήριο, στο άντρο της ονειροπόλησης και του ερωτισμού, στη συμβολική φωλιά μας στον κόσμο: το κρεβάτι.

Στο Όσα είναι δίπλα μου, θεατές και ηθοποιοί πλαγιάζουν για δέκα λεπτά στα κρεβάτια που έχει στήσει ο Φερνάντο Ρούμπιο μέσα στην καρδιά της πόλης. Οι θεατές παραμένουν σιωπηλοί, οι ηθοποιοί τούς εκμυστηρεύονται μια ιστορία και η εμπειρία είναι αλλόκοτα συγκινητική, σφοδρή και πρωτόγνωρη, έχοντας για φόντο άλλοτε τη γαλήνη της φύσης και άλλοτε τη βουή των αστικών κέντρων. Γιατί τα πολυταξιδεμένα κρεβάτια του Φερνάντο Ρούμπιο έχουν στηθεί σε ακροθαλασσιές της Χιλής, σε κεντρικό σταθμό του Μοντεβιδέο, ακόμη και μέσα σε μια λίμνη της Ολλανδίας.

Η πολυσυζητημένη περφόρμανς και αστική παρέμβαση, που κάνει το γύρο του κόσμου εδώ και δύο χρόνια, έρχεται στην πόλη μας. Ο Αργεντινός σκηνοθέτης και εικαστικός συνεργάζεται πάντα με ηθοποιούς που ζουν στη χώρα της παρουσίασης του έργου – γι’ αυτό και οι θεατές της Στέγης θα βρεθούν να… πλαγιάζουν με γνωστές πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου.
 

συντελεστές

Όσα είναι δίπλα μου (Todo lo que está a mi lado)

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Fernando Rubio
Ηθοποιοί: Κίκα Γεωργίου, Δήμητρα Κούζα, Άννα Μάσχα, Έλενα Μεγγρέλη, Αγγελική Παπαθεμελή, Μαρία Παρασύρη, Εύη Σαουλίδου
Bοηθός σκηνοθέτη: Λιάνα Ταουσιάνη
Παραγωγή: Martín Grosman
Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

    Σκηνοθέτης, δραματουργός, ηθοποιός και εικαστικός, ο Φερνάντο Ρούμπιο (γενν. 1975) έχει για έδρα τη γενέτειρά του, το Μπουένος Άιρες. Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες και παραστάσεις στην Αργεντινή, έχει σκηνοθετήσει έργα δικά του και άλλων συγγραφέων (λόγου χάρη, το Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας του Lukas Bärfuss), αλλά ταυτόχρονα από το 1998 δημιουργεί θεατρικά πρότζεκτ και εικαστικές εγκαταστάσεις σε αντισυμβατικούς χώρους, στοχεύοντας στη διάδραση με το κοινό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του –για την οποία έχει διακριθεί– σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γκαλλερί και δημόσιους χώρους, στην Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Αυστρία, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κούβα, το Μεξικό, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και τη Χιλή. Το 2001 ίδρυσε την κολλεκτίβα Ιntimoteatroitinerante, με την οποία δημιουργεί τα έργα και τις αστικές παρεμβάσεις του.

•    Για την παρουσίαση του Todo lo que está a mi lado στο Festival Internacional de Artes Escénicas Cielos del Infinito στην Πούντα Αρένας της Χιλής, το 2012, επελέγησαν οι περίφημες αμμουδιές της (εξάλλου, Punta Arenas σημαίνει «αμμώδες τοπίο»). Για την παρουσίαση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Noorderzon στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας, το 2013, επελέγη ως ιδανικός δημόσιος χώρος μια λίμνη. Τα κρεβάτια τοποθετήθηκαν σε πλωτές σχεδίες και οι θεατές έφταναν σε αυτά με βάρκες!

•    Οι οδηγίες που δίνονται στους θεατές του έργου είναι οι εξής: «Απενεργοποιήστε τα κινητά σας τηλέφωνα. Κατευθυνθείτε προς το κρεβάτι που θα σας υποδειχθεί. Καθίστε στην αριστερή πλευρά. Βγάλτε τα παπούτσια σας. Όταν δείτε πως και οι υπόλοιποι θεατές είναι έτοιμοι, ξαπλώστε πλάι στην ηθοποιό. Από τη στιγμή εκείνη και μέχρι η ηθοποιός να σας αποχαιρετήσει, παραμείνετε σιωπηλοί. Μόλις εκείνη σας πει “αντίο”, ανασηκωθείτε στο κρεβάτι, φορέστε τα παπούτσια σας, σηκωθείτε και αποχωρήστε».


Προστέθηκαν 2 ακόμη παραστάσεις για το "Όσα είναι δίπλα μου" του Fernando Rubio, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 18:45 και στις 21:45.

Ώρες παραστάσεων: 19:00 | 19:15 | 19:30 | 19:45 | 20:00 | 20:30 | 20:45 | 21:00 | 21:15 | 21:30
Οι παραστάσεις ξεκινούν αυστηρά στις παραπάνω αναγραφόμενες ώρες. Παρακαλούμε να βρίσκεστε 15 λεπτά πριν από την έναρξη στο σημείο εκκίνησης. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση, ενώ έχετε εισιτήριο, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο Τ. 213 017 8036. Οι παραστάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με συμπληρωμένο συγκεκριμένο αριθμό θεατών.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

21 Νοε 2014

22:00
Είσοδος ελεύθερη

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση «Όσα είναι δίπλα μου» με τον Fernando Rubio

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός

Με την υποστήριξη