Wadada Leo Smith / ΣΤΕΓΗ
menu

Wadada Leo Smith

Τen Freedom Summers

Αυτοσχεδιάζοντας στη Στέγη


1 Νοεμβρίου 2014
20:30
Κεντρική Σκηνή
Ακτιβιστική ραψωδία των αγώνων για πολιτικά δικαιώματα από έναν πρωτοπόρο του τζαζ αυτοσχεδιασμού.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 €
Άνεργοι 5 €
Στη ζωή και το έργο του Ουαντάντα Λήο Σμιθ, οι δυτικότροπες αισθητικές αναζητήσεις πάντοτε είχαν (και έχουν) μικρότερο ρόλο έναντι της κοινωνικής διαδραστικότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθοριστική συμμετοχή του στην A.A.C.M. (Ένωση για την Προαγωγή Δημιουργικών Μουσικών) που λειτούργησε καταλυτικά σε όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο Σικάγο.

Αναλόγως, το έργο Δέκα Καλοκαίρια Ελευθερίας επικεντρώνεται στη δεκαετία 1954-64, εποχή ενηλικίωσης του νεαρού τότε τρομπετίστα. Μέσα από 22 συνθέσεις επιχειρείται μια ψυχολογική ερμηνεία γεγονότων που σχετίζονται με την πάλη για τα αυτονόητα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Δεν είναι όμως μια γραφική ή κινηματογραφική προσέγγιση. Η μουσική δεν περιγράφει καταστάσεις και συμβάντα, αλλά διεισδύει και ανταποκρίνεται στον παλμό κοσμογονικών στιγμών, όπως ήταν η ομιλία του Martin Luther King στο Μέμφις και η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για ελευθερία, ισονομία, εργασία (Ουάσινγκτον 1963), εκεί όπου πρωτακούστηκε το ιστορικό “I have a dream…”.

Ο Σμιθ και το προσωπικό του “Golden” κουαρτέτο, σε συνεργασία με τον video artist Jesse Gilbert, καταθέτουν ένα ακρόαμα-ποταμό που υπερβαίνει τον ήχο του και τον δικαιώνει ως αγωνιστή πολίτη, αλλά και ως κεντρική φυσιογνωμία στην εξέλιξη της δημιουργικής (γραμμένης ή μη) μουσικής.

Παράλληλα πραγματοποιείται το Συμπόσιο: «Ηχηρές δυνατότητες: Αυτοσχεδιασμός και κοινοτική δράση» και δύο ακόμη μοναδικές συναυλίες: Medea Electronique "Koumaria Residency 2014" και Glue 

συντελεστές

Wadada Leo Smith’s Golden Quartet
Wadada Leo Smith: τρομπέτα
Anthony Davis: πιάνο
John Lindberg: κοντραμπάσο
Pheeroan akLaff: ντραμς

Jesse Gilbert: βίντεο και προβολές

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Γεννημένος στο Δέλτα του Μισισιπή (1941), την περιοχή των ΗΠΑ με το μεγαλύτερο ποσοστό Αφροαμερικανών, ο Σμιθ μεγάλωσε με τα μπλουζ. Διδάχτηκε μουσική από τον κιθαρίστα πατριό του και δωδεκάχρονος στράφηκε στη σύνθεση και την τζαζ. Ξεκίνησε με τον Little Milton, αλλά η ουσιαστική διαδρομή του άρχισε στις ηχογραφήσεις του με τον Anthony Braxton (1967).

•    Πρότυπό του ήταν ο Louis Armstrong. Αργότερα επηρεάστηκε από τους Miles Davis, Don Cherry και Clifford Brown και ανέπτυξε μια ιδιωματική μέθοδο θεωρίας, σημειογραφίας και αυτοσχεδιασμού (Ankhrasmation). Αν και χαρακτηρίζεται free-jazz πρωτοπόρος, πιστεύει πως η μουσική του «βασίζεται σε συστήματα και τα συστήματα δεν είναι free», φράση-κλειδί μιας συγκεκριμένης οργάνωσης πίσω από το φαινομενικό «χάος».

•    Αναρίθμητες οι συνεργασίες τους: Dave Holland, Derek Bailey, John Zorn, Steve Lacy, John Tchicai, Vijay Iyer, Greg Osby, Mal Waldron, Jack DeJohnette, Sonny Simmons, Cecil Taylor, Ravi Coltrane, Lester Bowie, Roscoe Mitchell, George Lewis και πολλοί δεξιοτέχνες παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από την Αφρική και την Άπω Ανατολή.

•    Το 1980 πήρε μέρος στο αθηναϊκό φεστιβάλ Praxis του Κώστα Γιαννουλόπουλου, ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο του Σημειώσεις πάνω στη φύση της μουσικής (συνέκδοση του περιοδικού Jazz και των Εκδόσεων Νεφέλη).

•    Δύο θεμελιώδη βιογραφικά και εργογραφικά ερωτήματα τα οποία τον ακολουθούν διά βίου: «Τι είναι Δημοκρατία;» και «Τι είναι Μουσική;».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2 Νοε 2014

17:30
Δωρεάν

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ομιλία-παρουσίαση από τον Wadada Leo Smith

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

2 Νοε 2014

21:00 Μικρή Σκηνή
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Glue

31 Οκτ 2014

20:00 Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Medea Electronique Koumaria Residency 2014

1 - 2 Νοε 2014

Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συμπόσιο: «Ηχηρές δυνατότητες: Αυτοσχεδιασμός και κοινοτική δράση»