Το Μουσικό Χωριό στη Στέγη / ΣΤΕΓΗ
menu

Το Μουσικό Χωριό στη Στέγη

23 - 24 Ιανουαρίου 2015
Μικρή Σκηνή
Μια από τις πιο δυναμικές μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη κατηφορίζει από το Πήλιο στην πρωτεύουσα, για μια διήμερη πανδαισία ήχων και ιδιωμάτων.
5 € (ανά συναυλία)
Μειωμ. 3 € | Άνεργοι 3 €
Πακέτο ημέρας (για όλες τις συναυλίες): 18 € κανονικό / 14 € Φίλοι
Για αγορά εισιτηρίου ημέρας 23 Ιανουαρίου 2015 (1η, 2η, 3η και 4η συναυλία), πατήστε εδώ.
Για αγορά εισιτηρίου ημέρας 24 Ιανουαρίου 2015 (1η, 2η, 3η, 4η και 5η συναυλία), πατήστε εδώ.


Για τρίτη συνεχή χρονιά, η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα του Μουσικού Χωριού φιλοξενείται από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζοντας ένα διήμερο μουσικών παραστάσεων και παράλληλων δράσεων από την παλαιά μουσική μέχρι την ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Φέτος, το ιδιαίτερο στίγμα τους θα αφήσουν τα μικρά οργανικά σύνολα και η σολιστική μουσική πράξη, καλύπτοντας ένα φάσμα γραμμένης και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής με υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις, τόσο από το χθες και το σήμερα, όσο και από τα πειραματικά πεδία δράσης και στοχασμού όπου διαγράφεται η μουσική του αύριο.

συντελεστές

Σχεδιασμός προγράμματος, συντονισμός συντελεστών:
arTree –
Θύμιος Ατζακάς,
Κώστας Μακρυγιαννάκης


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015


1η συναυλία | 20:00–20:30 | Διάρκεια: 30 λεπτά
Electronic Avant-garde με το ελβετικό duo UMS 'n JIP

Το ελβετικό duo UMS 'n JIP ιδρύθηκε το 2007 από τους Ulrike Mayer-Spohn [UMS] και Javier Hagen [JIP]. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σύνολα σύγχρονης μουσικής της Ελβετίας και ένα από τα πλέον δραστήρια παγκοσμίως, δίνοντας περισσότερες από 100 συναυλίες ετησίως και παρουσιάζοντας σε πρώτες εκτελέσεις περίπου 15 έργα το χρόνο. Από τα περίπου 130 έργα που έχουν γραφτεί για τους UMS ’n JIP από το 2007 έως σήμερα, θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που συνδυάζει διαφορετικές τεχνοτροπίες συνθετών επάνω σε ηλεκτροακουστικά μέσα σύνθεσης.

Chikashi Miyama (Ιαπωνία) – "Factoria", 2013
Luis Codera Puzo (Ισπανία) – "Oscillation ou interstice", 2013
Panayiotis Kokoras (γενν. 1974, Ελλάδα) – "Hiss and Whistle", 2013


2η συναυλία | 20:45–21:30 | Διάρκεια: 45 λεπτά
Τα πρώτα έργα για βιολοντσέλο σόλο: Domenico Gabrielli & J.S. Bach

Ο Δήμος Γκουνταρούλης, διεθνής τσελίστας της παλαιάς μουσικής, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, έρχεται από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας για να παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με κάποια από τα επτά Ricercari για σόλο βιολοντσέλο του Ντομένικο Γκαμπριέλλι (1689), καθώς και δύο σουίτες του Μπαχ. Ανάμεσα στα παραπάνω έργα, θα ακουστούν εμβόλιμες αυτοσχεδιαστικές μινιατούρες που δίνουν και το στίγμα της ιδιαίτερης μουσικής ιδιοσυγκρασίας του Δήμου Γκουνταρούλη.
       

3η συναυλία | 21:45–22:30 | Διάρκεια 45 λεπτά
Hayden Chisholm & Εύη Φιλίππου

Ο νομάδας Νεοζηλανδός σαξοφωνίστας, συνθέτης και παραγωγός Hayden Chisholm, μαζί με την Εύη Φιλίππου στα κρουστά, θα παρουσιάσουν μια μουσική παράσταση όπου το σαξόφωνο αποκτά τις πιο ασυνήθιστες ερμηνευτικές υποστάσεις: η ακολουθία Fibonacci και ο Πυθαγόρας συναντούν την ινδική ράγκα, τις τεχνικές microtonal overtone και τη μουσική του Ιάννη Ξενάκη.

Hayden Chisholm - "The Well-Tempered Sruti Box"
Iannis Xenakis - "Rebonds B"
Hayden Chisholm - "Composition X293e"
Hayden Chisholm - "Composition X275h"
Iannis Xenakis - "Dmaathen"


4η συναυλία | 22.45 - 23.30 | Διάρκεια 40 λεπτά
Γιώργος Κοντραφούρης & Κώστας Αναστασιάδης

O διεθνής πιανίστας της τζαζ συναντά, για πρώτη φορά επί σκηνής, έναν από τους πιο πολυσυζητημένους Έλληνες ντράμερ. Το duo εξερευνά τις εκπληκτικές του δυναμικές μέσα από την κουλτούρα του be-bop, της modal jazz, του fussion και της βαλκανικής παράδοσης.


ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

1η συναυλία | 19:00–19:30 | Διάρκεια: 30 λεπτά
Commedia dell’arte al improvisata
Camilo Bentancor, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Θέμος Σκανδάμης and company...

Ο πολυτάλαντος σκηνοθέτης, ηθοποιός και ακροβάτης Camilo Bentancor θα παρουσιάσει με την ομάδα του τρεις σκηνές-τραγούδια ενσαρκώνοντας τον ηθοποιό του αναγεννησιακού ιταλικού λαϊκού θεάτρου, της Commedia dell’arte. Τότε που το παίξιμο δεν ήταν απλώς και μόνο μια εκφραστική τεχνική, αλλά ο ηθοποιός-μάστορας ήταν ο αποκλειστικός φορέας του αδιαμεσολάβητου θεατρικού γίγνεσθαι, ο μόνος δημιουργός της τέχνης του, ένας πλανόδιος «καλλιτεχνίτης» που μάχεται με τις αντιξοότητες της καθημερινής του επιβίωσης.


2η συναυλία | 19:45–20:20 | Διάρκεια: 35 λεπτά
«Συγγένειες»
Μαρία Θωίδου (τραγούδι), Κώστας Ράπτης (μπαγιάν)

Υπό το φως του Μεγάλου Ερωτικού, η Μαρία Θωίδου και ο Κώστας Ράπτης ανακαλύπτουν σχέσεις δημιουργών, ποίησης και ήχων, με πρώτη ύλη τον αέρα. Το ρεπερτόριο με το οποίο πλαισιώνεται το έργο του Μάνου Χατζιδάκι ξεκινάει από το μεσογειακό bel canto και φτάνει μέχρι το αργεντίνικο tango και την τραγουδοποιία του σήμερα.


3η συναυλία | 20:30–21:10 | Διάρκεια: 40 λεπτά
“on lacrimae”
Κώστας Μακρυγιαννάκης (κιθάρα), Θεόφιλος Σωτηριάδης (σαξόφωνο), Χρήστος Γερμένογλου (τύμπανα), Αχιλλέας Αναστασιάδης (αφήγηση)

Το πρότζεκτ on lacrimae γεννήθηκε το 2011 έχοντας ως έργα αναφοράς μια διάσημη μελωδία του John Dowland γραμμένη το 1596, με τίτλο lacrimae pavane, καθώς και το έργο του Καναδού συνθέτη και κιθαρίστα Ray Sealey, A Circle of Tears, γραμμένο το 1979. Το πρώτο έγινε τόσο διάσημο στην εποχή του, που ο ίδιος ο συνθέτης το χρησιμοποίησε σε διάφορες παραλλαγές προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των ακροατών του και τις ανάγκες των μουσικών που το ερμήνευαν: έτσι το συναντάμε σε διασκευή για viol consort, για σόλο όργανα, καθώς και ως ερωτικό τραγούδι. Στο δεύτερο, ο Sealey, μέσα από επτά σύντομα τραγούδια, παρασύρει τους ακροατές του σε ένα ταξίδι με προορισμό τα δάκρυα της χαράς, του θυμού, της αγάπης, του πολέμου, της δημιουργίας, του θανάτου και της ζωής. Το on lacrimae κινείται μεταξύ εσωστρέφειας και θορύβου και φλερτάρει προκλητικά με το kitch, την ποπ και τον αυτοσχεδιασμό.


4η συναυλία | 21.30–22.10 | Διάρκεια: 40 λεπτά
Μιχάλης Κουλουμής & Efrén López

O Μιχάλης Κουλουμής, ένας από τους δυναμικότερους νέους βιολιστές της ανατολικής μουσικής, έρχεται από το Λονδίνο για να συμπράξει για πρώτη φορά με τον Ισπανό πολυοργανίστα, συνθέτη και παραγωγό Efrén López. Με τη μοναδική εκφραστικότητα και αισθαντικότητα που τους χαρακτηρίζει, μας ταξιδεύουν μέσα από τις πρωτότυπες συνθέσεις και τους αυτοσχεδιασμούς τους σε καινούργια μουσικά μονοπάτια τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής.


5η συναυλία | 22.30–23:20
Θύμιος Ατζακάς: “Udopia”

James Wylie (σαξόφωνο, πολίτικη λύρα), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Ηλέκτρα Μηλιάδου (τσέλο, βιόλα ντα γκάμπα), Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα), Δημήτρης Ζαχαράκης (μαρίμπα, κρουστά), Θύμιος Ατζακάς (ούτι)

H Udopia είναι η πολυδόνητη χώρα. Εκεί όπου κάποτε ένα ευλύγιστο κομμάτι αρχαίου ξύλου έτριξε στα αυτιά του ανθρώπου, σταλάζοντας υγρή αρμονία.
Στη χώρα αυτή το ούτι ακούγεται σαν στον τόπο του, ουτοπικό. Άξεστο και δεισιδαιμονικό. Καμπύλο και ευθυτενές μαζί, έρχεται και φεύγει, πάντα απρόσκλητο, μέσα στους αρμούς της δικής μας δυστοπίας.
Η Udopia είναι ένα προφορικό βιομουσικό χρονολόγιο δώδεκα ετών που αποτελείται από επτά σπονδυλωτές ηχοποιητικές αφηγήσεις του Θύμιου Ατζακά, ενορχηστρωμένες για ούτι και σύνολο πέντε (+ 3) οργάνων.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

23-24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας: Μουσικό Χωριό 2015
Ελεύθερη είσοδος | Φουαγιέ 5ου ορόφου | 18:00-23:00

Ο φωτογράφος Νικόλας Χρυσός συνοδεύει με το φακό του κάθε προγραμματισμένη και αυθόρμητη δράση του Μουσικού Χωριού, από το 2006 μέχρι σήμερα. Οι αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες της φετινής διοργάνωσης φέρνουν τους θεατές/ακροατές κοντά στη μουσική κοινότητα του Αγίου Λαυρεντίου μέσα από ένα φωτο-ηχητικό κολάζ.

Προβολή του ντοκυμανταίρ "Το Soundtrack της Ζωής: συμβίωση και καλλιτεχνική πράξη στο Μουσικό Χωριό"
Δημιουργοί: Άννα Αμπάτη, Ελένη Κόρδα, Άρης Παυλίδης
Ευχαριστούμε τη SAE Athens για την παραχώρηση οπτικοακουστικού υλικού
Ελεύθερη είσοδος | Φουαγιέ 5ου ορόφου | 23 Ιανουαρίου στις 18:00

Στο Μουσικό Χωριό, η ζωή ψάχνει νέους τρόπους επικοινωνίας. Βρίσκει τις μαγικές φόρμουλες που φέρνουν σε απόλυτη ισορροπία τη φύση με την ανθρώπινη έκφραση, την τέχνη με τον τρόπο ζωής, την ελευθερία με την εξέλιξη, τη μουσική με το βίο.
Μπορεί άραγε να συνυπάρξει η μουσική των τροβαδούρων του Μεσαίωνα με τη σύγχρονη τζαζ; Η commedia dell’arte με το ρεμπέτικο; Το κουκλοθέατρο με τη μουσική δωματίου; Ή η μουσική τεχνολογία με το λαϊκό πολιτισμό; Πώς αντιδρά η φύση στην εισβολή 15 διαφορετικών πνευστών και 65 τραγουδιστών;
Μέσα από δεκάδες μουσικά εργαστήρια, συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις, αναζητείται τόσο το υπερβατικό όσο και το ανθρώπινο. Συμβίωση και μουσική πράξη. Έκφραση και επικοινωνία.

Άγιος Λαυρέντιος. Το Μουσικό Χωριό.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής