blindspot theatre group / ΣΤΕΓΗ
menu

blindspot theatre group

«Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν

22-30 Δεκεμβρίου 2014
1-4 Ιανουαρίου 2015
21:00
Μικρή Σκηνή
Μια φρέσκια, αναπάντεχη, κινηματογραφικής αισθητικής εκδοχή από την πολλά υποσχόμενη ομάδα blindspot και τον ταλαντούχο σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο.
18 €
Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €
«Επιτέλους μία πράξη»! Η ατάκα-κραυγή ανήκει στην πιο απολιθωμένα αμετακίνητη, αυτοκαταστροφικά μοναχική, οδυνηρά αδρανή ηρωίδα του παγκόσμιου δραματολογίου, την Έντα Γκάμπλερ. Η κεντρική ηρωίδα του αριστουργήματος του Ίψεν δανείζει στο έργο –καθόλου τυχαία– το πατρικό της ονοματεπώνυμο. Αν και παντρεύεται τον ανώριμο και χαμηλότερου κοινωνικού και οικονομικού στάτους Γκέοργκ Τέσμαν, η ξεπεσμένη πια κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ δεν δέχεται ποτέ να γίνει η Έντα Τέσμαν. Το παρελθόν, με τη μορφή του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον εμπνευσμένο επιστήμονα αλλά αυτοκαταστροφικό Άιλερτ Λέβμποργκ, εισβάλλει με ορμή.

Απωθημένες επιθυμίες, ερωτικά τρίγωνα, η ατέρμονη μάχη των δύο φύλων, κοινωνική υποκρισία, οικονομικές συναλλαγές, εκβιασμοί συνυπάρχουν σε ένα έργο με καταιγιστική πλοκή που μιλά, με δυο λόγια, για μια κοινωνία σε κρίση – σαν τη σημερινή.

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Μιχάλης Κωνσταντάτος, με σημαντικές εμπειρίες και διακρίσεις από το χώρο του κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη χαρισματική Γιώτα Αργυροπούλου -η οποία ερμηνεύει και τον κεντρικό ρόλο-, ξαναγράφουν το έργο με τη μορφή κινηματογραφικού σεναρίου και το φέρνουν στο σήμερα. Μια εγκατάσταση ορίζει ένα μη ρεαλιστικό  περιβάλλον και εγκιβωτίζει τα δραματικά πρόσωπα. Ο Μάξιμος Μουμούρης στο ρόλο του Λέβμποργκ πυροδοτεί τη δράση… Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Ποιος θα καταφέρει να επιβιώσει έως το τέλος;

Μια πρωτόγνωρη ιδέα δημιουργικής συνεισφοράς των θεατών δοκιμάζεται στη διάρκεια των προβών. Ένα μπλογκ που λειτουργεί ως ημερολόγιο χαρακτήρων και ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρούν να ανοίξουν διάλογο με το κοινό για το έργο, φωτοσκιάζοντας έτσι με δημιουργικό τρόπο πτυχές της σκηνοθετικής προσέγγισης.(www.heddagabler.gr)

συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Απόδοση, δραματουργική επεξεργασία: Γιώτα Αργυροπούλου και Μιχάλης Κωνσταντάτος
Σύλληψη σκηνικής εγκατάστασης: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Κίνηση: Ίρις Καραγιάν
Σκηνικά - Κοστούμια: Kenny MacLellan
Βοηθός σκηνογράφου: Χαράλαμπος Ιωάννου
Σχεδιασμός ήχου: Γιώργης Σακελλαρίου
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Υπεύθυνος Ηλεκτρολόγος: Κώστας Πατραμάνης
Casting: Athens Casting
Ηχογράφηση διαλόγων: Γιάννης Φωτιάδης
Ειδικά εφέ: Σόλων Γιαννούτσος – SFX TRIEDROS
Κατασκευή σκηνικού: ART REBEL
Διαχείριση blog / Εικονοληψία: Γιώργος Μπισδίκης  
Οργάνωση παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: blindspot theatre group
Α’ Bοηθός παραγωγής: Ειρηλένα Τσάμη
Β’ Βοηθός Παραγωγής : Θανάσης Καφετζής

Ηθοποιοί: Γιώτα Αργυροπούλου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Φριντζήλας

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους τα καταστήματα ένδυσης Mango, το Golf Γλυφάδας, τη Χριστίνα Συρεγγέλα, τον Γιάννη Ζοργιάνο, τον Γιώργο Στεργίου, τον Γιώργο Τσούργιαννη, τον Στέφανο Δαμιανάκη, τον Χρήστο Περζό, τον Θαλή Σταθόπουλο.

Την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 26, 27 και 28 Δεκεμβρίου με αγγλικούς υπερτίτλους (μετάφραση στα αγγλικά Μέμη Κατσώνη).

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Ο κορυφαίος Νορβηγός δραματουργός Henrik Ibsen, ανανεωτής του αστικού δράματος που διατήρησε στενή επαφή με τα λογοτεχνικά ρεύματα, τη φιλοσοφική σκέψη και τις κοινωνικές διεκδικήσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, αναδείχτηκε σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές του παγκόσμιου θεάτρου.

•    «Μαντάμ Μποβαρύ του αστικού δράματος» έχει χαρακτηριστεί η Έντα Γκάμπλερ (1890). «Η Μαντάμ Μποβαρύ είμαι εγώ» έγραφε κάποτε ο δημιουργός της, Gustave Flaubert. Έτσι, και η Έντα Γκάμπλερ είναι κατά κάποιον τρόπο το alter ego του Ίψεν.

•    «Ό,τι έχω γράψει, έχει την πιο στενή σχέση με ό,τι έχω ζήσει... Σε κάθε νέο ποίημα ή έργο στοχεύω στην ίδια μου την πνευματική απελευθέρωση και τον εξαγνισμό, γιατί κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες και την ενοχή της κοινωνίας στην οποία ανήκει». Ίψεν, σε επιστολή του προς τον Ludwig Passarge, 1880

•    «Όταν γεννήθηκα, ο πατέρας μου ήταν γέρος. Κι όχι απλώς γέρος. Ξοφλημένος, τσακισμένος. Ίσως αυτό έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι.
[…] H Έντα αισθάνεται τρομερή έλξη για τις καινούργιες τάσεις των καιρών. Αλλά της λείπει το θάρρος. Οι σκέψεις της παραμένουν θεωρίες, απραγματοποίητα όνειρα.
[…] Η Έντα στην ουσία θα ήθελε να ζήσει τη ζωή της σαν άντρας. Αλλά παρεμβαίνουν οι ενδοιασμοί, οι φόβοι, άλλοι κληρονομημένοι, άλλοι εμφυτευμένοι.
[…] Η μεγαλύτερη δυστυχία σε αυτό τον κόσμο είναι ότι υπάρχουν τόσα άτομα που δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να κυνηγούν την ευτυχία χωρίς να είναι ικανοί να τη βρουν ποτέ».
Από τις προκαταρκτικές σημειώσεις του συγγραφέα για την Έντα Γκάμπλερ.

•    Η Έντα Γκάμπλερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 23 Ιανουαρίου του 1899 από το θίασο της Eleonora Duse στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών.

•    Η blindspot theatre group ιδρύθηκε το 2009 από τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κωνσταντάτο και την ηθοποιό Γιώτα Αργυροπούλου. Αποτελεί μια ανοιχτή κολλεκτίβα, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων που να συνδυάζουν τους κώδικες του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και του κινηματογράφου.

•    Ο Μιχάλης Κωνσταντάτος σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Έχει δουλέψει στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Διακρίθηκε στο L’atelier του Φεστιβάλ των Κανών για το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας του Luton (2013). To Luton, από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες της χρονιάς, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και κατόπιν περιλήφθηκε σε διαγωνιστικά τμήματα πολλών διεθνών φεστιβάλ, ενώ ο ίδιος ο Κωνσταντάτος ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα φεστιβάλ του Λονδίνου και της Κοπεγχάγης. Έχει επίσης σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

•    Η Γιώτα Αργυροπούλου σπούδασε υποκριτική στο Goldsmiths College (University of London) και Ιστορία της Τέχνης στο East London University. Έχει δουλέψει ως ηθοποιός στο Λονδίνο και τη Μαδρίτη. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη με τους Tim Crouch, Richard Linklater, Ελένη Σκότη, Περικλή Μουστάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινό και Άντζελα Μπρούσκου. Επιλέχθηκε ως μέλος του watch&talk group στο φεστιβάλ της Ζυρίχης Zürcher Theater Spektakel, το καλοκαίρι του 2013.

•    Άλλες δουλειές της ομάδας, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κωνσταντάτου: Η Πτώση, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ, Bios, 2009-10· Parklife, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2011· Χ-Τokio του Στέλιου Λυκουρέση, Από Μηχανής Θέατρο, 2012-13· Έχει γράψει το έργο Hotel, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ και την blindspot μέσα στο 2015.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

11 Νοε 2014

19:00 Μικρή Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ανοιχτή συζήτηση / πάνελ στο πλαίσιο της παράστασης "Έντα Γκάμπλερ" με προσκεκλημένους θεωρητικούς και καλλιτέχνες

17 - 26 Οκτ 2014

10:00 Αίθουσα χορού
66 € (για το σύνολο των έξι ημερών)

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εργαστήριο θεάτρου-κινηματογράφου από την ομάδα blindspot theatre group Κινηματογραφώντας την Hedda: Κινηματογραφική αλήθεια & θεατρική αναπαράσταση

27 Δεκ 2014

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση "Έντα Γκάμπλερ" με τους συντελεστές

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής