2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Κυριάκος Χατζηιωάννου / ΣΤΕΓΗ
menu

2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Κυριάκος Χατζηιωάννου

Or Who Owns the World

2° Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων


16 - 17 Φεβρουαρίου 2015
19:00
Μικρή Σκηνή
Ποιος θα αλλάξει τον κόσμο; Αυτοί που δεν τους αρέσει! Η αναζήτηση της κοινωνικής ουτοπίας με αφετηρία την ομώνυμη πολιτική ταινία του Μπέρτολτ Μπρεχτ.
10 €
Μειωμ. 5 € | Άνεργοι 5 €
Κοινωνική μνήμη, ιστορία, πολιτική... Έννοιες που δίνουν στο χορό μια κριτική διάσταση. Ο Κυριάκος Χατζηιωάννου, διακεκριμένος χορευτής της Hellenic Dance Company και πολυάριθμων Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ξεδιπλώνει την ιδιαίτερη προσέγγισή του για το τι είναι θέατρο, περφόρμανς και χορός.

Το or Who Owns the World, που έκανε πρεμιέρα στο Kaserne Basel, ένα από τα σημαντικότερα ελεύθερα θέατρα της Ελβετίας, αποτελεί μια παράσταση πολυδιάστατου χαρακτήρα. Συνδυάζοντας το παρελθόν με το παρόν, το βίντεο με τη ζωντανή περφόρμανς, την κίνηση με το λόγο, το χορό με το θέατρο και το σινεμά, παράγει ένα δυνατό σκηνικό διάλογο δράσεων και καλλιτεχνικών μέσων. Ρεαλισμός και φαντασία συνδυάζονται σε ένα οπτικό αποτέλεσμα που θυμίζει τη δομή ενός τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων και καλεί το βλέμμα να παρακολουθήσει την πολυδιάσπαση της εικόνας.

Η παράσταση έχει κινητήριο μοχλό και αφετηρία τη γερμανική πολιτική ταινία του 1932 Kuhle Wampe (μεταφράζεται ελεύθερα ως Άδειο Στομάχι), που κυκλοφόρησε στα αγγλικά με τον τίτλο Kuhle Wampe or Who Owns the World. Η ταινία αυτή, σε σκηνοθεσία Slatan Dudow, σενάριο του Bertolt Brecht και με μουσική του Hanns Eisler, αναφέρεται στα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα της Γερμανίας την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (ανεργία, σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις), λίγο πριν από την επικράτηση του ναζισμού. Η παράσταση επαναφέρει και καθιστά επίκαιρους τους προβληματισμούς της ταινίας, γύρω από τις έννοιες της αλληλεγγύης, της συλλογικής δομής, της ισότητας και της κοινωνικής ουτοπίας, ενώ αναζητά μια ουσιαστική απάντηση στο πόσο η σημερινή πολιτική δράση και σκέψη, ενσωματώνονται στην καλλιτεχνική πρακτική.

Σαν μια παρτίδα πέντε γύρων, η παράσταση αρθρώνεται γύρω από διαφορετικές θεματικές δράσεις και αντίστοιχες σωματικές εικόνες συλλογικών δομών. Καθεμία από αυτές αναζητά μέσα από την κινητική επανάληψη και την αναπαραγωγή, την αντίθεση: αφενός να αναδείξει τη συνεργασία και την κοινωνική ισότητα και αφετέρου να αποδείξει ότι οι παρούσες συνθήκες οδηγούν σε μια διαρκή αποτυχία αυτής της ουτοπικής προοπτικής.

συντελεστές

Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Κυριάκος Χατζηιωάννου
Από και με τους: Léonard Bertholet, Κυριάκος Χατζηιωάννου, Dominique Cardito (αντικαθιστά την Anja Meser), Νάνσυ Σταματοπούλου, Jacob Bussmann (αντικαθιστά τον Falk Rössler), Jost von Harlessem
Μουσική: Falk Rössler
Βίντεο & Σχεδιασμός Φωτισμών: Jost von Harlessem
Επιμέλεια κίνησης: Νάνσυ Σταματοπούλου
Εκφωνητές: Έκτορας Λυγίζος, Στάθης Γραφανάκης
Βίντεο περφόρμανς: Anna Schmidt, Malte Scholz
Καλλιτεχνική συνεργάτης: Dominique Cardito
Σχεδιασμός γραφικών: Άντα Τσάνη
Διεύθυνση παραγωγής: Franziska Schmidt - antibodies

Μια παραγωγή του Κυριάκου Χατζηιωάννου (antibodies), σε συμπαραγωγή με το Kaserne της Βασιλείας και το Gessnerallee της Ζυρίχης.

Ευχαριστούμε τα Fachausschuss Tanz, Theater der Kantone Basel-Stadt και Basel-Landschaft, Pro Helvetia Schweizer Kulturstiftung, Stanley Thomas Johnson Stiftung, Fondation Nestlé pour l'art, Gesellschaft für das Gute und Gemeinnützige GGG, Stiftung Edith Maryon, καθώς και όλους τους άλλους υποστηρικτές μας.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Φεβ 2015

10:30 Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση του κοινού με τις χορογράφους Γεωργία Βαρδαρού και Άρτεμις Λαμπίρη

16 Φεβ 2015

10:30 Μικρή Σκηνή

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση του κοινού με τους χορογράφους Κυριάκο Χατζηιωάννου και Λία Τσολάκη

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής