Cristoph Marthaler / ΣΤΕΓΗ
menu

Cristoph Marthaler

«Κρέμα & Μαρέγκα» του Eugène Labiche

13 - 15 Φεβρουαρίου 2015
20:30
Κεντρική Σκηνή
2 ώρες και 20 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, δίνει για πρώτη φορά το «παρών» στη Στέγη με μια ιδιοσυγκρασιακή φάρσα.
15 – 18 – 28 €
Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €
Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, δίνει για πρώτη φορά το «παρών» στη Στέγη με μια ιδιοσυγκρασιακή φάρσα, βασισμένη στο έργο του Γάλλου κωμωδιογράφου του 19ου αιώνα, Ευγένιου Λαμπίς.

Δύο οικογένειες ευυπόληπτων αστών συναντιούνται με αφορμή τον επικείμενο γάμο των τέκνων τους και, αδυνατώντας να συνεννοηθούν, τραγουδούν σαν να μην υπάρχει αύριο, χορεύουν σέικ, σφηνώνουν σε ξεχαρβαλωμένες καρέκλες, υποφέρουν από ρινορραγία και φλυαρούν περιφέροντας βαλσαμωμένα ζώα.

Η συμπεριφορά τους είναι εξίσου ακατανόητη με τις συζητήσεις τους, λόγω μιας αντικειμενικής δυσκολίας: η μία οικογένεια μιλά αποκλειστικά τη γαλλική γλώσσα και η άλλη τη γερμανική. Με το ευφυές εύρημα της διγλωσσίας, ο Κριστόφ Μαρτάλερ τονίζει την αφασία των αυτάρεσκων μπουρζουάδων του, στραπατσάρει τους αβρούς τρόπους τους και αμφισβητεί το μακάριο βίο τους, ενώ παράλληλα παρωδεί την ασυνεννοησία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο χώρος και ο χρόνος στο ευρωπαϊκό θέατρο δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι μετά τον Κριστόφ Μαρτάλερ. Εδώ και δύο δεκαετίες, ο ρηξικέλευθος και πολυβραβευμένος Ελβετός σκηνοθέτης παρατηρεί τον κόσμο μας και τον ανακατασκευάζει με ευαισθησία ποιητική και σχολαστικότητα σχεδόν επιστημονική.

Ο Μαρτάλερ, με το μελαγχολικό χιούμορ και την πολιτικά, κοινωνικά και υπαρξιακά φορτισμένη θεατρικότητά του, επανανοηματοδοτεί την έννοια του κωμικού. Υπονομεύει με τον ακαταμάχητο υπερρεαλισμό του την κομψότητα του βωντβίλ και δίνει ένα νέο ορισμό στο μπουρλέσκο, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφο το εκκεντρικό του ιδίωμα: αδιαπραγμάτευτη μουσικότητα, εκλεπτυσμένη ειρωνεία, στοχαστικός λυρισμός και εσκεμμένα επιβραδυμένοι ρυθμοί.

συντελεστές

Από τους: Eugène Labiche, Christoph Marthaler, Anna Viebrock, Malte Ubenauf & τους ηθοποιούς
Σκηνοθεσία: Christoph Marthaler
Σκηνογραφία-Κοστούμια: Anna Viebrock
Δραματουργία: Malte Ubenauf
Βοηθός σκηνοθέτη: Gerhard Alt
Με τους: Marc Bodnar, Carina Braunschmidt,  Charlotte Clamens, Raphael Clamer, Catriona Guggenbuehl, Ueli Jäggi, Graham F. Valentine, Nikola Weisse

Ομάδα περιοδείας:
Γενικός Διευθυντής: Stéphane Sagon
Διευθυντής σκηνής: Mathieu Pegoraro
Διευθυντής φωτισμού: Jean-Luc Mutrux
Διευθυντής ήχου: Ludovic Guglielmazzi
Υπεύθυνος φροντιστηρίου: Enrique Ramallo Mendez
Make-up: Viviane Chollet, Johannita Mutter
Υπεύθυνος περιοδείας: Sylvain Didry

Μια δίγλωσση παράσταση, στα γαλλικά και τα γερμανικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους
Μετάφραση στα γερμανικά: Elfriede Jelinek / Δικαιώματα αντιπροσώπευσης: Rowohlt Verlag
Mετάφραση στα γαλλικά: Dòra Kapusta
Μετάφραση γερμανικού κειμένου και επιμέλεια υπερτίτλων: Γιάννης Καλιφατίδης
Μετάφραση γαλλικού κειμένου: Λουίζα Μητσάκου

Η παράσταση δημιουργήθηκε στο Θέατρο της Βασιλείας (Theater Basel), 21 Δεκεμβρίου 2013

Παραγωγή: Theater Basel, Théâtre Vidy- Lausanne (Ελβετία)
Συμπαραγωγή: Odéon Théâtre de l’Europe (Παρίσι), Théâtre national de Toulouse Midi-Pyrénées (Τουλούζη), Le Parvis, Scène Nationale Tarbes Pyrénées (Ιμπός, Γαλλία)
Με την υποστήριξη: Pro Helvetia – Swiss Foundation for the culture

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

•    Ο πρωτότυπος δίγλωσσος τίτλος της παράστασης είναι Das Weisse vom Ei / Une île flottante. Μόνο που île flottante ονομάζεται κι ένα από τα διασημότερα γαλλικά επιδόρπια, το οποίο παρασκευάζεται με μαρέγκα, γάλα και σιρόπι από καραμέλα. Τυχαία ή όχι η αναφορά του Κριστόφ Μαρτάλερ, πάντως ο πατέρας του Ευγένιου Λαμπίς ήταν ιδιοκτήτης βιοτεχνίας σιροπιού και παραγωγής γλυκόζης!

•    Για το έργο Das Weisse vom Ei / Une île flottante ο σκηνοθέτης έχει αντλήσει πρόσωπα και καταστάσεις από δύο κωμωδίες του Ευγένιου Λαμπίς, τη δίπρακτη La poudre aux yeux (Στάχτη στα μάτια, 1861) και τη μονόπρακτη Un mouton a l’entresol (Ένα πρόβατο στο υπόγειο, 1875).

•    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κριστόφ Μαρτάλερ καταπιάνεται με το έργο του Ευγένιου Λαμπίς. Εφαλτήριο για τη διεθνούς κύρους καριέρα του αποτέλεσε η πολύ επιτυχημένη σκηνοθεσία του στην κωμωδία μετ’ ασμάτων Η υπόθεση της οδού Λουρσίν του Λαμπίς, που ανέβασε το 1991 στο Θέατρο της Βασιλείας.

•    Η σχέση του Μαρτάλερ με τη μουσική δεν είναι τυχαία. Είναι σολίστας του όμποε και του φλάουτου, ενώ πριν καθιερωθεί ως σκηνοθέτης εργάστηκε επί δύο δεκαετίες ως μουσικός στα θέατρα των γερμανόφωνων χωρών.

•    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Μαρτάλερ παρουσίασε πρόσφατα τις παραστάσεις Φρουτόμυγα (2007) και Ριζενμπούτσμπαχ, μια μόνιμη αποικία (2009).

•    Το εκπληκτικό σκηνικό της παράστασης Das Weisse vom Ei / Une île flottante –ένα αστικό σαλόνι φορτωμένο με αλλόκοτα εμβλήματα κοινωνικού γοήτρου και ισχύος, όπως τα βαλσαμωμένα ζώα– υπογράφει η διακεκριμένη Anna Viebrock, σταθερή συνεργάτιδα του Μαρτάλερ εδώ και περίπου είκοσι χρόνια.

•    Ο Σαρλ ντε Γκωλ περιέγραψε κάποτε με γλαφυρό τρόπο το όραμά του για την Ευρώπη: «Μια άμαξα με άλογα, όπου πρώτο άλογο θα είναι η Γερμανία και αμαξάς η Γαλλία». Από την άλλη, ο διάσημος Γερμανός κινηματογραφιστής Βιμ Βέντερς περιέγραψε τις σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας ως εξής: «Υπάρχει μια ορισμένη αδιαφορία, αλλά αυτό δεν με εκπλήσσει, ύστερα από 50 χρόνια γάμου» (πηγή: εφ. Καθημερινή, 27 Ιανουαρίου 2013, «Γαλλία και Γερμανία, δύο ξένοι στην Ευρώπη» του Πέτρου Παπακωνσταντίνου).
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Φεβ 2015

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Συζήτηση μετά την παράσταση "Κρέμα & μαρέγκα" με τους συντελεστές

χορηγίες / συνεργασίες

Χορηγός

Με την υποστήριξη

Χορηγός Φιλοξενίας

Επίσημος Ιατρικός Υποστηρικτής