Μουσικό Καράβι / ΣΤΕΓΗ
menu

Μουσικό Καράβι

Εργαστήριο για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού

Οκτώβριος 2014 - Μάιος 2015
.
Δωρεάν
Το Μουσικό Καράβι ξεκινά το ταξίδι του από τη Στέγη και «ρίχνει άγκυρα» σε σχολεία της Αθήνας, με στόχο την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, χάρη στη μουσική, τα εικαστικά και το παιχνίδι. Σε αυτό το νέο πρόγραμμα της Στέγης, παιδιά του νηπιαγωγείου και της A’ και B’ τάξης του δημοτικού συνεργάζονται δημιουργικά, για να κατασκευάσουν ένα ασφαλές Μουσικό Καράβι και να ταξιδέψουν με αυτό.

Και αν τύχει κακοκαιρία; Θα κρυφτούν φοβισμένα στο αμπάρι, θα νιώσουν εχθρικά για τους συνταξιδιώτες τους ή θα ζήσουν ομαδικά τη συναρπαστική αυτή περιπέτεια; Στόχος του προγράμματος είναι ο μετασχηματισμός της επιθετικότητας ή της παθητικότητας των μαθητών σε λειτουργικές συμπεριφορές, μέσα από μια κοινή εμπειρία. Τα παιδιά συναρμολογούν το Μουσικό Καράβι τους και επιβιβάζονται σε αυτό. Με υλικά της καθημερινότητας, όπως κουτάλες, καπάκια, ομπρέλες και ρύζι, δημιουργούν διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μέσω της μίας και μοναδικής γλώσσας που μιλούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, εμφάνισης και εθνικότητας: τη μουσική!

Με ποιον ήχο θα πάψει να φυσάει ο Βοριάς; Πώς φτιάχνεται το τραγούδι της υπομονής; Τι τέμπο έχουν οι μελωδίες από τα μουσικά σωσίβια, τις άγκυρες και τα μπαστούνια της βροχής; Ως συνεπιβάτες, τα παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της ενσυναίσθησης, συμμετέχοντας σε ομαδικά παιχνίδια, όπου χρησιμοποιούνται αυτοσχέδια μουσικά όργανα, η κίνηση μετά μουσικής, το σώμα ως μουσικό όργανο και η φωνή. Στο τέλος, οι μικροί ταξιδιώτες επιστρέφουν στο λιμάνι με πολύτιμες εμπειρίες αλλά και ένα αναμνηστικό cd στο σακίδιό τους. Προτού αποβιβαστούν, κλείνουν το επόμενο ραντεβού τους, στο ”Big Bang!“, το Φεστιβάλ Μουσικής για Παιδιά, όπου θα «αφηγηθούν» μετά μουσικής τις περιπέτειές τους, το Μάιο του 2015 στη Στέγη!

συντελεστές

Σταυρούλα Παυλίκου: ψυχολόγος, μουσικοθεραπεύτρια, μουσικός
Ηλιάννα Σκουλάκη: εικαστικός, γλύπτρια, χαράκτρια
Παναγιώτης Μανουηλίδης: μουσικός, συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Νηπιαγωγείου και μαθητές Α' και Β' Δημοτικού
Προϋποθέσεις:
Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Οι ενδιαφερόμενοι, εκπαιδευτικοί και σχολικές ομάδες, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@sgt.gr μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2014. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Ώρες:
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε οκτώ δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις σε σχολεία που θα επιλεγούν. Οι ημέρες και ώρες των συναντήσεων καθορίζονται σε συνεννόηση με το κάθε σχολείο.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr