Εκπαιδευτική συναυλία / ΣΤΕΓΗ
menu

Εκπαιδευτική συναυλία

Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα

Από την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014
11:00-12:30
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συναυλία όπου τα παιδιά μαθαίνουν να ακούνε σύγχρονη μουσική
5 € ανά μαθητή
Μπορεί μια «ασυνήθιστη» μουσική να καθηλώσει τις αισθήσεις μας; «Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα»: Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συναυλία, τα παιδιά μαθαίνουν να ακούνε σύγχρονη μουσική! Το ειδικευμένο στη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα σύνολο ARTéfacts Εnsemble και η Σοφία Καμαγιάννη παρουσιάζουν στα παιδιά τα «εργαλεία» ακρόασης και κατανόησης, εισάγοντάς τα στο ρεπερτόριο και τα μουσικά ρεύματά της σύγχρονης μουσικής γλώσσας.

Οι μαθητές βιώνουν ζωντανά την εμπειρία ακρόασης ενός συνόλου σύγχρονης μουσικής, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά οι ίδιοι στη συναυλία! Με πόσους τρόπους μπορούμε να προσεγγίσουμε την έννοια του ρυθμού; Τι αλλαγές επέφερε στη μουσική γλώσσα η έκρηξη των ηχοχρωμάτων στα κρουστά; Πώς επεκτάθηκαν οι δυνατότητες της συναυλίας, με την εισαγωγή της τεχνολογίας, της εικόνας και της περφόρμανς; Πόσο διαφορετικά ακούγεται μια σύνθεση του Στραβίνσκυ ή του Ξενάκη, αν γνωρίζουμε τον τρόπο σκέψης του συνθέτη και αν παίξουμε και εμείς με τα βασικά «υλικά» του;

Οι μαθητές ρωτούν και οι μουσικοί απαντούν! Σε ένα περιβάλλον διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, παρέχονται πληροφορίες για τα ρεύματα και τα όργανα, ενώ η ακρόαση σημαντικών παραδειγμάτων δίνει αφορμή συζήτησης για θέματα όπως η ενορχήστρωση, το ηχόχρωμα, ο ρόλος κάθε οργάνου, η συνοδεία κ.ά.

Και το ζητούμενο ποιο είναι; Να κατανοήσουν τα παιδιά τη μουσική του 20ού αιώνα και, γιατί όχι, να την αγαπήσουν!

Η εισαγωγή των μαθητών στον κόσμο της σύγχρονης μουσικής ξεκινά πριν από τη συναυλία – με εργαστήριο προετοιμασίας μέσα στην τάξη – και συνεχίζεται μετά από αυτήν, με πολλαπλές δραστηριότητες σχεδιασμένες για το σχολείο!

συντελεστές

Σοφία Καμαγιάννη: συνθέτρια, μουσικός, εκπαιδευτικός
Λουίζος Ασλανίδης: σκηνοθετική επιμέλεια – βίντεο

Μουσικοί:
Θοδωρής Βαζάκας: κρουστά
Κώστας Σερεμέτης: κρουστά
Guido De Flaviis: σαξόφωνο
Σπύρος Τζέκος: κλαρινέτο
Ai Motohashi-Σιδέρη: πιάνο
Μαριαλένα Καραγιάννη: βιολί
Ηλίας Σδούκος: βιόλα

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Β' Γυμνασίου
Προϋποθέσεις:
Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Οι ενδιαφερόμενοι, εκπαιδευτικοί και σχολικές ομάδες, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@sgt.gr μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2014.
Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Ημερομηνίες:
Τετάρτη 22 & Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, Τρίτη 4 Νοεμβρίου, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, Τετάρτη 4 Μαρτίου, Τρίτη 28 Απριλίου, Παρασκευή 15 & Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr