Σύγχρονη Τέχνη: Πρώτα ζεις... μετά κατανοείς. / ΣΤΕΓΗ
menu

Σύγχρονη Τέχνη: Πρώτα ζεις... μετά κατανοείς.

Βιωματική διδασκαλία για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Οκτώβριος 2014 - Μάιος 2015
.
Δωρεάν
Το πρόγραμμα βιωματικής διδασκαλίας της σύγχρονης τέχνης που πραγματοποίησε η Στέγη στα σχολεία, τις δύο προηγούμενες χρονιές, βοήθησε εκατοντάδες μαθητές να γνωρίσουν την τέχνη, να την κατανοήσουν και, το κυριότερο, να εκφραστούν μέσα από αυτήν. Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διετούς διάρκειας του προγράμματος, με χρηματοδότηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, η Στέγη χρηματοδοτεί η ίδια τη διεξαγωγή του για τρίτη χρονιά, έχοντας ένα και μόνο στόχο: να δοθεί σε περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη ως θεατές και ως δημιουργοί.

Πρόκειται για τρεις κύκλους βιωματικής μάθησης που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένη ομάδα καλλιτεχνών, με δράσεις που μοιράζονται σε διάφορους χώρους: Μέσα στη Στέγη, όπου οι μαθητές παρακολουθούν διάφορες δράσεις πολιτισμού, όπως θέατρο, μουσική και εικαστικά, με την οργάνωση επισκέψεων σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους και, τέλος, μέσα στη σχολική τάξη, όπου στήνονται εργαστήρια για συζήτηση και δημιουργική έκφραση των μαθητών πάνω στις «εμπειρίες πολιτισμού» που βίωσαν.

Τα παιδιά παρακολουθούν, για παράδειγμα, μια παράσταση στη Στέγη και στη συνέχεια εκφράζουν τις εντυπώσεις τους –λεκτικά ή δημιουργικά– μέσα στην τάξη: Τι διαφορές έχει από μια παράσταση αρχαίου δράματος; Πώς οι διάλογοι και  οι σκηνές γίνονται πηγή έμπνευσης για μια μουσική σύνθεση ή μια ζωγραφιά; Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους εκπαίδευσης μέσω της τέχνης, ώστε να συνεχίσουν οι ίδιοι αντίστοιχα προγράμματα στην τάξη. Το πρόγραμμα δεν στοχεύει φυσικά να «διδάξει» χορό, μουσική ή ζωγραφική. Μέσα από το προσωπικό αυτό βίωμα, οι μαθητές αποκτούν την αυτοπεποίθηση και τα εργαλεία να ερμηνεύουν τα έργα τέχνης με το δικό τους τρόπο και, βέβαια, να δημιουργούν οι ίδιοι τέχνη.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Δημοτικού
Προϋποθέσεις:
Προϋποθέσεις:
- Οι ενδιαφερόμενοι, εκπαιδευτικοί και σχολικές ομάδες, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@sgt.gr μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2014. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
- Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν (υλικά, μεταφορά, εισιτήρια).
- Όλες οι δράσεις, πρέπει να πραγματοποιούνται τις καθημερινές, στο διάστημα ανάμεσα στις 9:30 και στις 14:30. Υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος διάρκειας κάθε δράσης θα είναι 3-4 ώρες.
- Τα σχολεία που θα επιλεγούν πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις του προγράμματος. Οι 20 μαθητές από κάθε σχολείο που θα πάρουν μέρος, κατόπιν σύστασης από τους εκπαιδευτικούς τους και επιλογής του σχολείου, θα πρέπει να είναι οι ίδιοι καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Όλες οι δράσεις απαιτούν την παρουσία δύο καθηγητών του σχολείου μαζί με τους μαθητές (καθηγητές-συνοδοί). Η ευθύνη για τη διασφάλιση της έγκρισης των γονέων και κηδεμόνων, όπως και τυχόν πρόσθετων εγκρίσεων που μπορεί να απαιτηθούν, επαφίεται αποκλειστικά στη Διεύθυνση του Σχολείου.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr