Επικοινωνώ άρα είμαι Ελεύθερος / ΣΤΕΓΗ
menu

Επικοινωνώ άρα είμαι Ελεύθερος

Ένα πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα σε σχολεία και κρατούμενες φυλακών

Σχολεία: Ιανουάριος - Μάιος 2015
Φυλακές: Οκτώβριος 2014 - Μάιος 2015
.
Δωρεάν
Κρατούμενες φυλακών και μαθητές σχολείων αναπτύσσουν διάλογο με πολλαπλές δημιουργικές δράσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θήβα Km 102» που διοργανώνει η ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ σε συνεργασία με τη Στέγη. Με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλλιτέχνες-θεραπευτές διδάσκουν τις κρατούμενες βασικά στοιχεία φωτογραφίας, βίντεο και animation, εφαρμόζοντας παράλληλα τεχνικές έκφρασης και επικοινωνίας μέσω της Τέχνης. Αντίστοιχα, δουλεύουν με τους μαθητές των σχολείων πάνω σε τεχνικές φωτογραφίας.

Και ο διάλογος ξεκινά: «Τι θα ήθελα να βλέπω από το παράθυρο του κελιού μου;» Οι κρατούμενες στέλνουν στους μαθητές φωτογραφίες και γράμματα με την επιθυμία τους και εκείνοι την εκπληρώνουν… «φωτογραφικά»: Ένα ηλιοβασίλεμα; Την οικογένειά μου; Έναν κήπο με λουλούδια; Οι φωτογραφίες εκτυπώνονται σε μεγάλο μέγεθος και μεταμορφώνουν τους διαδρόμους της φυλακής.

«Ποιο είναι το σημαντικότερο ανθρώπινο δικαίωμα για εμένα;» Στο επόμενο γράμμα τους, οι κρατούμενες απαντούν στο ερώτημα αυτό. Οι μαθητές καλούνται τώρα να κάνουν «δημοσιογραφική» έρευνα και να στείλουν στη φυλακή υλικό –κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο – σχετικά με τα αναφερθέντα δικαιώματα, καταγράφοντας περιπτώσεις καταπάτησής τους ή, αντίστοιχα, σημαντικές κατακτήσεις τους ανά τον κόσμο….

Μέσα από το υλικό αυτό, οι κρατούμενες δημιουργούν το Αλφαβητάρι των Δικαιωμάτων, ένα ψηφιακό κολλάζ φωτογραφιών που στο τέλος του προγράμματος θα τυπωθεί. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται. Οι «μέσα» και οι «έξω» μπορεί να μη συναντηθούν πότε! Όμως, το Αλφαβητάρι των Δικαιωμάτων που θα έχουν δημιουργήσει θα θυμίζει πως καμία φυλακή δεν μπορεί να περιορίσει τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία!

συντελεστές

Δάφνη Καλαφάτη: Photo therapist / AMAKA
Ερατώ Τζαβάρα: Animation και design/ Video therapist
Νιόβη Σταυροπούλου: Art therapist
Mατίλντα Χατζηπαναγιώτου: Επιστημονική Σύμβουλος / Ανθρώπινα Δικαιώματα και Συνταγματικό Δίκαιο

Η ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ από το 2008 στηρίζει με καινοτόμα προγράμματα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μετανάστες, πρόσφυγες, παιδιά με ειδικές ανάγκες, φυλακισμένους, ιδρύματα κ.ά. Τα προγράμματα χρησιμοποιούν ως «εργαλεία» την καλλιτεχνική παιδεία, τη θεραπεία μέσω της τέχνης και τα νέα μέσα (βίντεο, φωτογραφία κ.λπ.).

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές από Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου

Ημερομηνίες:
Το πρόγραμμα στις φυλακές θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι το Μάιο του 2015 και περιλαμβάνει τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.
Το πρόγραμμα στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου του 2015 και περιλαμβάνει 10 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις στα σχολεία που θα επιλεγούν.
Προϋποθέσεις:
Διαδικασία αίτησης και επιλογής: Οι ενδιαφερόμενοι, εκπαιδευτικοί και σχολικές ομάδες, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση education@sgt.gr μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2014. Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2014.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr