«Αίματα» του Ευθύμη Φιλίππου / ΣΤΕΓΗ
menu

«Αίματα» του Ευθύμη Φιλίππου

από την ομάδα VASISTAS & την Αργυρώ Χιώτη

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014
10:00-12:15
Ένα πανκ ορατόριο, με θέμα τις αγιάτρευτες πληγές μας και τις επιπτώσεις τους σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
5 € ανά μαθητή
Μετά το διεθνή θρίαμβο του Κυνόδοντα, των Άλπεων και του The Lobster, ο Ευθύμης Φιλίππου, ο συν-σεναριογράφος των ταινιών του Λάνθιμου που έφεραν στο παγκόσμιο κινηματογραφικό προσκήνιο το νέο ελληνικό κινηματογράφο, γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο για την ομάδα VASISTAS και τη Στέγη!

Τα ΑΙΜΑΤΑ είναι ένα πανκ ορατόριο, με θέμα τις αγιάτρευτες πληγές μας και τις επιπτώσεις τους σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. «Ο Δημήτρης Καλαφάτης σκίζει κατά λάθος το λαιμό του τον Ιούλιο του 1989»... Ο ήρωας βλέπει την πληγή να μην κλείνει και να αφήνει τα αιμάτινα ίχνη της στο πουκάμισο, στο μαξιλάρι και στα σώματα της συζύγου και των παιδιών του. Γράφει γι’ αυτήν στον επιστήθιο φίλο του. Η παράσταση είναι η αλληλογραφία των δύο ανδρών. Με κωμική ευστροφία και υπερρεαλισμό, μέσα από τις επιστολές τους σκιαγραφείται η σχέση μεταξύ πραγματικού και φαντασιακού, δημόσιου και ιδιωτικού, εαυτού και άλλου, με φόντο την καθημερινότητα.

Η σκηνή διαμορφώνεται σε ρινγκ όπου η ομάδα VASISTAS ενορχηστρώνει «κινούμενες εικόνες» μιας παράλογης παράστασης-συναυλίας: με όρους καθαρά μουσικούς, χωρίς σκηνικά μέσα, τα πρόσωπα της αλληλογραφίας ζωντανεύουν. Τα ΑΙΜΑΤΑ γίνονται ένα τραγούδι για την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90 και για τα συλλογικά μας τραύματα.

Μια αντισυμβατική παράσταση, που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των εφήβων με το περιεχόμενο και τη φόρμα της: Πώς είναι να ζεις σε έναν κόσμο στοιχειωμένο από ανοιχτές πληγές; Πώς διαχειριζόμαστε τις προσωπικές μας πληγές και πώς αυτές διαμορφώνουν και καθορίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις; Τι σημαίνει υπερρεαλισμός σε μια παράσταση; Πώς μια αλληλογραφία μεταφέρεται στη σκηνή; Πώς ο λόγος συνδέεται με τη μουσική; Μαθητές και συντελεστές συζητούν μετά την παράσταση για την ξεχωριστή αυτή θεατρική εμπειρία που χαρακτηρίζεται από παραδοξότητα και σκοτεινό χιούμορ.

συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Ηθοποιοί: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ελένη Βεργέτη, Γιώργος Γάλλος, Ευθύμης Θέου, Εύη Σαουλίδου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Jan van de Engel
Καλλιτεχνική συνεργάτης: Ariane Labed
Σύμβουλος Δραματουργίας: Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα, Ματίνα Περγιουδάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Δάφνη Κούτρα

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Λυκείου

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr