Η Άφιξη / ΣΤΕΓΗ
menu

Η Άφιξη

Ζωή Χατζηαντωνίου

Δευτέρα 12 έως Παρασκευή 16 Ιανουαρίου και Τρίτη 20 έως Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015
11:00-13:15
Άφιξη σε «νέους τόπους»: ένα νέο σχολείο, μια νέα δουλειά, ένα νέο πρόσωπο, μια νέα πατρίδα...Πόσες «αφίξεις» βιώνουμε καθημερινά; Πώς νιώθουμε απέναντι στο διαφορετικό, το μη οικείο;
5 € ανά μαθητή
Βασισμένη στην ομώνυμη –χωρίς λόγια– εικονογραφημένη νουβέλα του βραβευμένου Shaun Tan, η Άφιξη είναι μια οπτική και ηχητική αφήγηση που αποδίδει με τον πιο ευρηματικό τρόπο την εμπειρία του «ξένου», του «άγνωστου τόπου»... Μια πρωτότυπη παράσταση της Στέγης που φέρνει μικρούς και μεγάλους αντιμέτωπους με όλες τις αλλαγές της ζωής, μικρές ή μεγαλύτερες «αφίξεις» στις οποίες καλούμαστε να προσαρμοστούμε καθημερινά.

Η Άφιξη είναι ένα παραμύθι για τη μετανάστευση σε ένα φανταστικό τόπο και χρόνο. Ένας πατέρας αναγκάζεται να αφήσει την οικογένεια και την πατρίδα του. Με μια βαλίτσα και ελάχιστα χρήματα, διασχίζει απέραντους ωκεανούς για να φτάσει σε έναν άγνωστο κόσμο με παράξενα πλάσματα και αντικείμενα. Με κυριότερο εμπόδιο τη γλώσσα, αναζητά στέγη, τροφή, δουλειά, προκειμένου να χτίσει από την αρχή μια καινούργια ζωή γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Η παράσταση κυλά χωρίς λόγια, όπως και η «σιωπηλή» νουβέλα του Σων Ταν, αφηγούμενη την ιστορία του ήρωα με τεχνικές σωματικού θεάτρου, χορογραφίες, μουσική, παράξενους ήχους και βιντεοπροβολές. Σαν να ξεφυλλίζουμε οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών, παρακολουθούμε τη ζωή του μετανάστη μέσα από μια αλληλουχία κινούμενων και ακίνητων εικόνων.

Παράλληλα, ηχητικά τοπία και μουσική που παράγεται ζωντανά στη σκηνή συμπληρώνουν το «ταξίδι» στη φανταστική χώρα του μετανάστη. Οι ήχοι αυτοί μάς μεταφέρουν την προσπάθεια προσαρμογής του σε έναν κόσμο όπου η γλώσσα, η μουσική, το περιβάλλον του σπιτιού και της πόλης είναι τελείως άγνωστα… Όμως, η ενσωμάτωση δεν αργεί και η δύσκολη εμπειρία της Άφιξης ολοκληρώνεται για τον μετανάστη. Όπως συμβαίνει και με κάθε «άφιξη» στη ζωή, το ανοίκειο γίνεται οικείο και η αβεβαιότητα μια νέα αρχή, με αισιοδοξία και ελπίδα! Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση των μαθητών με τους συντελεστές.

συντελεστές

Σκηνοθεσία, Χορογραφία & Δραματουργική επεξεργασία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Δραματουργία μουσικής & ήχου και παραγωγή μουσικής & ήχων κατά τη διάρκεια της παράστασης:
Δημήτρης Καμαρωτός
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου & Σχεδιασμός κοστουμιών: Kenny MacLellan
Διεύθυνση Φωτογραφίας & Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Δρακουλαράκος
Σχεδιασμός και επεξεργασία βίντεο: Βασίλης Κουντούρης
Oργάνωση παραγωγής: Μαρία Δούρου
Ερμηνευτές: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κώστας Κορωναίος, Γιώργος Συμεωνίδης, Μιχάλης Σαράντης, Αντιγόνη Φρυδά
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr