Κάνουμε σινεμά; / ΣΤΕΓΗ
menu

Κάνουμε σινεμά;

3 εργαστήρια για εφήβους: σενάριο-σκηνοθεσία-μοντάζ

Κύκλος Σενάριο
Τις Παρασκευές 10, 17, 24 & 31 Οκτωβρίου και 7 & 14 Νοεμβρίου 2014 | 17:30-20:30
 
Κύκλος Σκηνοθεσία
Τις Παρασκευές 28 Νοεμβρίου, 5, 12 & 19 Δεκεμβρίου 2014 και 9 & 16 Ιανουαρίου 2015 | 17:30-20:30
 
Κύκλος Μοντάζ
Τις Παρασκευές 30 Ιανουαρίου, 6, 13, 20 & 27 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου 2015 | 17:30-20:30
 
Παρουσίαση ταινιών του εργαστηρίου: Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 | 19:00
Μπορεί όλη η κινηματογραφική τέχνη να «χωρέσει» σε μία... Στέγη;
54 € (και για τις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου)
Αυτός ο κύκλος εργαστηρίων προσφέρει στους εφήβους μια ολοκληρωμένη εικόνα των εργαλείων κινηματογραφικής αφήγησης, παρουσιάζοντας τα τρία θεμελιώδη στάδια δημιουργίας μιας ταινίας: το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Οι τρεις ξεχωριστοί κύκλοι εργαστηρίων λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, έτσι ώστε κάθε νέος κινηματογραφιστής να μπορεί να τους παρακολουθήσει είτε μεμονωμένα είτε όλους μαζί.

Εν αρχή ην… το σενάριο. Σε αυτό το εργαστήριο, οι έφηβοι καλλιεργούν την ικανότητά τους να συλλαμβάνουν ιδέες για ιστορίες, τις οποίες κατόπιν μαθαίνουν να καταγράφουν χρησιμοποιώντας εικόνες και δράσεις.

Ο κύκλος της σκηνοθεσίας αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι ιστορίες μετατρέπονται σε ολοκληρωμένες κινηματογραφικές αφηγήσεις με τη χρήση της κάμερας και των πλάνων.

Στον κύκλο του μοντάζ, τέλος, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να τοποθετούν τις κινούμενες εικόνες σε σειρά και να τις επενδύουν με ήχο και μουσική, δίνοντάς τους έτσι αφηγηματικό νόημα. Και… έτοιμη η ταινία!

Πρώτος κύκλος: Έχω μια ιδέα! Εργαστήριο δημιουργικής γραφής σεναρίου
Ένα καλό σενάριο βασίζεται πάντα σε μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Σε αυτό τον κύκλο, οι έφηβοι μαθαίνουν να αξιοποιούν ιδέες οι οποίες κατόπιν γίνονται ιστορίες μέσα από εικόνες και δράσεις. Πώς μια φωτογραφία δίνει έμπνευση για ένα σενάριο; Ποιος κινηματογραφικός χαρακτήρας θα ήταν ο κολλητός σου; Τι διαφορετικά χαρακτηριστικά θα είχε ο δάσκαλός σου ως… πρωταθλητής τένις σε μια κινηματογραφική σκηνή;
Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις δημιουργικής γραφής, οι μαθητευόμενοι σεναριογράφοι παρατηρούν τη διαδικασία της αφήγησης, έρχονται σε επαφή με τη μορφή του κινηματογραφικού σεναρίου και ανακαλύπτουν τα θέματα που τους συναρπάζουν. Στο τέλος, συνεργάζονται σε ομάδες για να γράψουν μόνοι τους ένα σενάριο ταινίας μικρού μήκους!

Δεύτερος κύκλος: Φώτα… κάμερα… πάμε! Εργαστήριο σκηνοθεσίας
Στον κύκλο αυτόν, οι έφηβοι μαθαίνουν να μετατρέπουν τα σενάρια σε ολοκληρωμένες κινηματογραφικές αφηγήσεις. Ως νέοι σκηνοθέτες, σχεδιάζουν τα πλάνα με τα οποία θα αφηγηθούν κάθε σκηνή και κατόπιν την κινηματογραφούν, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Με την κάμερα στο χέρι, κάνουν διάφορους πειραματισμούς, αναζητώντας το πιο εκφραστικό και εντυπωσιακό πλάνο, ενώ, αναλύοντας σκηνές από ταινίες, εξοικειώνονται με την ορολογία του κινηματογραφικού λεξικού: Πώς σχεδιάζεται ένα storyboard; Τι σημαίνουν οι όροι climax, turning point, anticipation; Στο τέλος, χωρίζονται σε ομάδες και σκηνοθετούν, σεκάνς σεκάνς, ένα σενάριο ταινίας μικρού μήκους: Σχεδιάσαμε το storyboard, κάναμε πρόβες, πάμε για γύρισμα!

Τρίτος κύκλος: Κόβουμε… ράβουμε… έτοιμη η ταινία! Εργαστήριο μοντάζ
Πώς οι κινούμενες εικόνες θα αποκτήσουν νόημα αν δεν μπουν σε σειρά; Το μοντάζ αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο της κινηματογραφικής αφήγησης… Σε αυτό τον κύκλο, οι έφηβοι εξερευνούν τις βασικές λειτουργίες του επαγγελματικού μοντάζ, έρχονται σε επαφή με τα στυλ και τις τεχνικές του και πειραματίζονται με το σχεδιασμό ήχου και τη χρήση μουσικής. Ως μαθητευόμενοι μοντέρ, καλούνται να ανακατασκευάσουν μια ήδη μονταρισμένη σκηνή, έτσι ώστε να αποκτήσει περισσότερη σαφήνεια, αισθητική και ενδιαφέρον. Στο τέλος, από μια σειρά πλάνων υπαρκτών ταινιών, επιλέγουν πλάνα της αρεσκείας τους, τα μοντάρουν, τα επενδύουν με ήχο και μουσική και δημιουργούν τη δική τους ιστορία!

συντελεστές

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από τους σκηνοθέτες Oliwia Twardowska και Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Εφήβους 14-17 ετών
Κάθε έφηβος μπορεί να παρακολουθήσει έναν ή περισσότερους κύκλους.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής