Μουσική χωρίς νότες / ΣΤΕΓΗ
menu

Μουσική χωρίς νότες

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014
13:00-16:00
Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μουσική, χωρίς να γνωριζόμαστε;
10 €
Για τη συμμετοχή σε αυτό το πρωτότυπο μουσικό εργαστήριο δεν χρειάζονται ούτε παρτιτούρες, ούτε απαραίτητα γνώση κάποιου μουσικού οργάνου. Αρκούν η διάθεση για ομαδική δημιουργία και η επιλογή ενός αγαπημένου οργάνου ή αντικειμένου που να βγάζει ήχο!

Στο πλαίσιο του ολοήμερου αφιερώματος της Στέγης στον συνθέτη Karlheinz Stockhausen, τα παιδιά πειραματίζονται με τους ήχους των καθημερινών αντικειμένων, ανακαλύπτουν ασυνήθιστους τρόπους να παίζουν με τα μουσικά όργανα, παράγουν πρωτόγνωρους ήχους, συντονίζονται με τους συμπαίκτες τους και φτιάχνουν τις δικές τους αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις!

Το εργαστήριο είναι βασισμένο στην ιδέα της «διαισθητικής μουσικής» (intuitive music) και στις αντίστοιχες συνθέσεις που ανέπτυξε ο Στοκχάουζεν κατά την περίοδο 1968-70, όταν κάλεσε τους μουσικούς να αναλάβουν ρόλο συνθέτη και να αυτοσχεδιάσουν διαβάζοντας μια σειρά από απλές γραπτές οδηγίες. Σε αντίθεση με προγενέστερα έργα του Στοκχάουζεν που απαιτούν μεγάλη δεξιοτεχνία ή εξειδικευμένες γνώσεις, οι συνθέσεις αυτές –σημείο αναφοράς για γενιές μουσικών και εκπαιδευτικών– δεν χρησιμοποιούν νότες, πεντάγραμμο ή κάποιον ιδιαίτερο εξοπλισμό και μπορούν να παιχτούν από οποιονδήποτε, ακόμη και από τους «μικρούς μουσικούς» αυτού του εργαστηρίου που θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα καλλιεργήσουν δεξιότητες όπως η ομαδική σκέψη, η προσεκτική ακρόαση και η αυθόρμητη δημιουργικότητα!

συντελεστές

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από το ηλεκτροακουστικό σχήμα Acte Vide, που αποτελείται από τη μουσικό και μουσικολόγο Δανάη Στεφάνου και τον μουσικό Γιάννη Κοτσώνη.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Παιδιά και εφήβους 10-13 ετών

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr