Κενοί χώροι - Η ανάσα της πόλης / ΣΤΕΓΗ
menu

Κενοί χώροι - Η ανάσα της πόλης

Εργαστήριο αρχιτεκτονικής

Τις Πέμπτες 5, 12, 19 & 26 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου 2015
17:30-20:30
Ακάλυπτοι χώροι, στενά δρομάκια, αλάνες, ένα ρέμα... Οι έφηβοι ανακαλύπτουν τα κενά της πόλης σε ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής.
45 € (και για τις πέντε συναντήσεις του κύκλου)
Ποιοι είναι οι κενοί χώροι της πόλης μας; Γιατί συνήθως δεν τους παρατηρούμε; Πώς συμμετέχουν στην οργάνωση του αστικού τοπίου και πώς διαχειριζόμαστε τα όριά τους; Πώς θα ήταν η πόλη μας, αν στη θέση των κτιρίων υπήρχε… κενό – και αντίστροφα;

Στη διάρκεια του αρχιτεκτονικού αυτού εργαστηρίου, οι έφηβοι ανακαλύπτουν τους διαφορετικούς τύπους κενών χώρων σε μια καθημερινή διαδρομή τους και τους αποτυπώνουν σε χάρτες: Είχες παρατηρήσει το οικόπεδο δίπλα στο σχολείο σου; Βλέπεις το στενάκι στο πίσω μέρος του σπιτιού σου; Τι άλλα κενά εντοπίζεις ανάμεσα στα κτίρια;

Δίνοντας τρισδιάστατη μορφή στους χώρους αυτούς, με την κατασκευή μακέτας, οι έφηβοι εξερευνούν τη σχέση των κενών χώρων με τη διαδρομή τους και την πόλη. Στη συνέχεια, με τη χρήση αναλογικών και ψηφιακών μέσων, πραγματοποιούν δημιουργικές παρεμβάσεις, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που βλέπουμε, αντιλαμβανόμαστε και κατοικούμε το κενό. Στόχος του εργαστηρίου είναι να αναδειχθεί το κενό και η σημασία του, όχι ως χώρος που «περισσεύει», αλλά ως ζωτικό τμήμα στην οργάνωση της πόλης.

συντελεστές

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις αρχιτέκτονες Μαγδαλένα Πανταζή (ψηφιακός σχεδιασμός) και Στέλλα Παντελιά (αρχιτεκτονική τοπίου).

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Εφήβους 13-16 ετών

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr