Ακούστε την εποχή σας! / ΣΤΕΓΗ
menu

Ακούστε την εποχή σας!

Σεμινάριο μουσικής ακρόασης για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη σύγχρονη μουσική

Κύκλος 2014
Τις Πέμπτες 16, 23 & 30 Οκτωβρίου και 6, 13 & 20 Νοεμβρίου

Κύκλος 2015
Τις Πέμπτες 8, 15, 22 & 29 Ιανουαρίου και 5 & 12 Φεβρουαρίου
19:00-21:00
Είναι πράγματι «δύσκολη» η σύγχρονη μουσική; Πώς εγγράφονται στον ήχο οι εμπειρίες του σήμερα;
54 € (και για τις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου)
Σε αυτό το σεμινάριο, που δεν είναι ούτε ιστορία της μουσικής ούτε μάθημα ανάλυσης, η Στέγη μάς δίνει τα εργαλεία ακρόασης της σύγχρονης μουσικής, με στόχο αυτή να γίνει κατανοητή από όλους, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις μουσικολογίας.

Στη διάρκεια του κύκλου έξι συναντήσεων, ακολουθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές διαδρομές του δυτικού ήχου στον 20ό και 21ο αιώνα, ανακαλύπτοντας τι είναι θεμιτό να είναι στοιχείο της μουσικής και τι όχι. Ρίχνοντας γέφυρες με τις μουσικές του παρελθόντος και αποφεύγοντας τους τεχνικούς όρους, προσεγγίζουμε τους χρόνους, τη γλώσσα και τα «υλικά» της μουσικής του σύγχρονου κόσμου.

Γιατί ο εκάστοτε συνθέτης επιλέγει συγκεκριμένους συνδυασμούς ήχων, από τους δυνητικά άπειρους που μπορούν να ακουστούν; Ξεκινώντας από διαφορετικούς τρόπους πρόσληψης της σιωπής μέσα στη μουσική, βιώνουμε το πώς ο ήχος σμιλεύει το χρόνο και αλλάζει την εμπειρία της χρονικής διάρκειας. Ακούμε έργα που έχουν ως μουσική βάση το θόρυβο, έργα όπου ο χρόνος μοιάζει να εκτείνεται στο άπειρο και έργα που ορίζονται μέσα σε λίγες μόνο στιγμές. Ποιο χρόνο δημιουργεί κάθε μουσική;

Στο τέλος, εστιάζουμε στο ρόλο των ερμηνευτών αυτού του ρεπερτορίου, καθώς οι ερμηνείες τους μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας για ένα έργο. Μέσα από τις ακροάσεις, κατανοούμε τη μουσική της εποχής μας και, τελικά, γινόμαστε πιο δεκτικοί στις νέες ηχητικές εμπειρίες.

συντελεστές

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την πιανίστρια, ερευνήτρια και μουσική παιδαγωγό Λορέντα Ράμου.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Ενήλικες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη σύγχρονη μουσική, χωρίς να διαθέτουν ειδικές γνώσεις

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr