Μόνος κανόνας, κανένας κανόνας! / ΣΤΕΓΗ
menu

Μόνος κανόνας, κανένας κανόνας!

Θεωρητικό σεμινάριο ενηλίκων για την εξέλιξη του χορού μετά το 1960

Τις Τετάρτες 12, 19 & 26 Νοεμβρίου και 3, 10 & 17 Δεκεμβρίου 2014
19:00-21:00
Τι σχέση έχει η γνωστή σε όλους μας «Λίμνη των Κύκνων» με την παράσταση «Η Μνήμη των Κύκνων»; Πώς γίνεται η κατάβαση των χορευτών στον εξωτερικό τοίχο ενός κτιρίου; Πόση ελευθερία χωράει σε μια παράσταση χορού;
54 € (και για τις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου)
Ο μεταμοντέρνος χορός κερδίζει σταδιακά τους θεατές, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ολοένα περισσότερες απορίες...

Η Στέγη προτείνει ένα ιδιαίτερο σεμινάριο, που θα μας μυήσει στα μυστικά και τους κώδικες του μεταμοντέρνου χορού, με σκοπό να περιορίσει τα ερωτηματικά και την αμηχανία μας και να μας εξοικειώσει με τη νέα αυτή γλώσσα έκφρασης.

Το θεωρητικό σεμινάριο θα βοηθήσει τους πιστούς οπαδούς αλλά και τους νέους θεατές στη βαθύτερη κατανόηση και απόλαυση των παραστάσεων χορού.

Ο μεταμοντέρνος χορός δεν έχει καμία σχέση με την αιθέρια γοητεία και τις ρομαντικές αφηγήσεις του μπαλέτου, το οποίο συνάρπαζε τους θεατές μέσα από τη συμμετρία και την αρμονία του. Επίσης, έρχεται σε ρήξη και με τη στυλιζαρισμένη ένταση του μοντέρνου χορού των αρχών του 20ού αιώνα, που συγκινούσε με τη δύναμη και τη θεατρικότητά του. Από το 1960 και μετά, το σώμα επαναστατεί. Σπάζει κάθε κώδικα τυπικής χορογραφίας, αφυπνίζεται και μιλά απελευθερωμένο, ως απόλυτο εκφραστικό εργαλείο, για βαθύτερους φόβους και επιθυμίες. Ο χορός εγκαταλείπει τα κωδικοποιημένα λεξιλόγια και τον παραδοσιακό χώρο του θεάτρου, αφουγκράζεται την κοινωνία και συνδέεται με τις άλλες τέχνες.

Μέσα από αποσπάσματα έργων δεκάδων Ελλήνων και ξένων χορογράφων, από την Trisha Brown και τον Steve Paxton μέχρι τον Xavier Le Roy και τον Akram Khan, το σεμινάριο παρακολουθεί τις ανατροπές και την εξέλιξη της τέχνης του χορού. Παράλληλα, παρουσιάζει τους χορογράφους που φιλοξενούνται στη Στέγη κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής περιόδου 2014-15.

συντελεστές

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τη θεωρητικό χορού Νίνα Αλκαλάη.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Ενήλικες που ενδιαφέρονται για τον χορό, χωρίς να διαθέτουν ειδικές γνώσεις.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr