Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access / ΣΤΕΓΗ
menu

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access

Σύγχρονος χορός για ανθρώπους με αναπηρία και χωρίς αναπηρία

26 Φεβρουαρίου - 1 Μαρτίου 2015
Τελικά, τι είναι χορός; Ποιος θεωρείται χορευτής; «Πρόσβαση άνευ ορίων» στις τέχνες και τον πολιτισμό!
Τελικά, τι είναι χορός; Ποιος θεωρείται χορευτής; «Πρόσβαση άνευ ορίων» στις τέχνες και τον πολιτισμό! Ένα φεστιβάλ που θα αποδείξει εμπράκτως ότι η τέχνη του χορού δεν έχει όρια ούτε υπόκειται σε διακρίσεις και κοινωνικούς αποκλεισμούς…

Τα τρία εργαστήρια σύγχρονου χορού, με τη συμμετοχή ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, που πραγματοποίησε η Στέγη την περασμένη χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος Unlimited Access («Πρόσβαση άνευ ορίων»), διεύρυναν την έννοια «της τέχνης του χορού», παρέχοντας σε όλους αδιακρίτως το δικαίωμα στη δημιουργία και τη σωματική έκφραση. Όσοι συμμετείχαν στα εργαστήρια, με διαφορετική εμπειρία ο καθένας τους στην κίνηση και στον χορό, συνδέθηκαν μεταξύ τους, βελτίωσαν τη σχέση με το σώμα τους και απελευθέρωσαν τη δημιουργικότητά τους στην αίθουσα του χορού.

Φέτος, οι τρεις ομάδες μπαίνουν πλέον σε εντατικό πρόγραμμα προβών με στόχο να ετοιμάσουν τις δικές τους χορογραφίες και να ανεβάσουν τις πρώτες τους παραστάσεις! Μετά τον περσινό απολαυστικό κύκλο εργαστηρίων με κύρια χαρακτηριστικά την έρευνα, τον αυτοσχεδιασμό, το παιχνίδι, το χιούμορ και τη συγκίνηση, οι απαιτήσεις αυξάνουν και οι συναντήσεις εξελίσσονται σε πρόβες. Απώτερος στόχος; H δημιουργία παραστάσεων τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access τον Φεβρουάριο του 2015 στη Στέγη, μαζί με άλλα έργα από ομάδες του εξωτερικού, στις οποίες συμμετέχουν άνθρωποι είτε με αναπηρία είτε χωρίς αναπηρία. Οι πρόβες των τριών ομάδων κίνησης θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access.


Ι. Ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές αναπηρίες και χωρίς αναπηρία.

Την περασμένη χρονιά, η συγκεκριμένη ομάδα δούλεψε με το ρυθμό και με κάποια φυσικά αντικείμενα, ως μέσα σύνδεσης με τους άλλους και δημιουργίας κοινών σωματικών εμπειριών. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και φέτος, με μεγαλύτερη ερευνητική διάθεση... Επίσης, θα συνεχιστεί η ενασχόληση με τον ποιητικό λόγο, τη συγγραφή στίχων και τα λεκτικά παιχνίδια, πάντα σε συνδυασμό με την κίνηση. Ο στόχος είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με πιο ποιητικές χρήσεις της γλώσσας, αναδεικνύοντας τη ρευστή φύση των νοημάτων.

Υπεύθυνοι ομάδας:
Μέντη Μέγα (χορογράφος) και Ειρήνη Κουρούβανη (χορεύτρια) 

Διαβάστε περισσότερα για το εργαστήριο εδώ.

ΙΙ. Ομάδα ανθρώπων με κινητική αναπηρία και χωρίς κινητική αναπηρία

Την προηγούμενη χρονιά, η εξάσκηση στην κίνηση συνέβαλε στην ανάπτυξη των κινητικών και εκφραστικών δεξιοτήτων, της συγκέντρωσης και της αυτοεκτίμησής των μελών της ομάδας. Φέτος, με όχημα την κίνηση και τον ήχο, θα δοθεί έμφαση στη διαδικασία της πρόβας, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου. Οι χορευτές της ομάδας θα δοκιμάσουν κινητικά υλικά, θα τα συνθέσουν, θα τα ερμηνεύσουν και θα τα αναλύσουν.

Υπεύθυνοι ομάδας:
Μαρία Κολιοπούλου (χορογράφος) και Ανδρέας Κολίσογλου (χορευτής)

Διαβάστε περισσότερα για το εργαστήριο εδώ.

ΙΙΙ. Ομάδα ανθρώπων με προβλήματα όρασης και χωρίς προβλήματα όρασης

Όπως επιβάλλουν οι νόρμες κάθε ομάδας χορού, φέτος τα μέλη της ομάδας θα δουλέψουν εντατικά για να δημιουργήσουν τα υλικά μιας παράστασης. Θα μοιραστούν εμπειρίες και προσωπικά βιώματα που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του καθενός και, ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν πόσα κοινά έχουν οι άνθρωποι. Θα συνεργαστούν με τους άλλους, θα διερευνήσουν τις αισθήσεις και θα πειραματιστούν με την κίνηση, τις δυνατότητες του σώματος, την επαφή και το ηχητικό περιβάλλον.

Υπεύθυνοι ομάδας:
Ίρις Καραγιάν (χορογράφος) και Μενέλαος Τσαούσης (εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού)

Διαβάστε περισσότερα για το εργαστήριο εδώ.

συντελεστές

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr


Το πρόγραμμα Unlimited Access («Πρόσβαση άνευ ορίων») διοργανώνεται με τη σύμπραξη τεσσάρων φορέων –British Council (Μεγάλη Βρετανία), Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Vo’ Arte (Πορτογαλία) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροάτια)– και αποσκοπεί στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών για ανθρώπους με αναπηρία. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι αφενός η ανάπτυξη υποδομών, μεθοδολογίας και μεθόδων που θα άρουν τα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, είτε ως καλλιτέχνες είτε ως θεατές, και αφετέρου η αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισης των καλλιτεχνών με αναπηρία στον χώρο του πολιτισμού.