Workshop για το θέατρο-ντοκουμέντο με τη Lola Arias / ΣΤΕΓΗ
menu

Workshop για το θέατρο-ντοκουμέντο με τη Lola Arias

Aληθινές φανταστικές ιστορίες στην Αθήνα

Latin America: Η ζωή μου μετά


Τετάρτη 12 έως και Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014
10:00-14:00
Τι είδους πραγματικότητα ψάχνω να βρω στη σκηνή; Μπορεί κάποιος να υποδυθεί την ίδια του τη ζωή στη σκηνή;
60 € (για το σύνολο των πέντε ημερών)
Πώς μπορούμε να αναπαραστήσουμε την Ιστορία μέσα από τις ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια περφόμανς που να αντιμετωπίζει το απροσδόκητο, το τυχαίο, το απρόβλεπτο;

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επέφερε την κρίση του πολιτικού συστήματος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλαν μέτρα λιτότητας. Τα ακροδεξιά κινήματα αντέδρασαν με τον εθνικισμό και την ξενοφοβία, και αναδείχτηκαν σε πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο. Η Αριστερά επεδίωξε να κρατήσει μια κριτική στάση απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο λιτότητας, αλλά χωρίς επιτυχία. Ανάμεσα στο 2008 και το 2012, η Ελλάδα –αγανακτισμένη, εξεγερμένη, εγοργισμένη– κατέβηκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί.

Οι αληθινές φανταστικές ιστορίες του εργαστηρίου ξεκινούν με αφετηρία αυτή την αντιπροσωπευτική κρίση, για να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά έργα τα οποία παρουσιάζουν, με τη βοήθεια των εργαλείων του θεάτρου-ντοκουμέντου, τις ιστορίες, τις πολιτικές ιδέες και τις συζητήσεις που δεσπόζουν σήμερα στο μυαλό όσων ζουν στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει αυτό το υλικό: αρχεία κάθε είδους, συνεντεύξεις, οικογενειακά έγγραφα, αφηγήσεις.


Η Λόλα Άριας (γενν. 1976, Μπουένος Άιρες) είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και στιχουργός. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες όλων των σχολών στο θέατρο, τη λογοτεχνία, τη μουσική και σε άλλα καλλιτεχνικά προγράμματα. Οι παραγωγές της παίζουν με τις αλληλοκαλυπτόμενες ζώνες μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Δουλεύει με ηθοποιούς, επαγγελματίες ή μη, μουσικούς, χορευτές, παιδιά, μωρά και ζώα.

Ένα μωρό πρωταγωνιστεί στη σκηνή του Striptease (2007), ενώ οι γονείς του επιδίδονται σε μια τηλεφωνική μονομαχία. Στο El amor es un francotirador (2007), οι ηθοποιοί συνδυάζουν αληθινές και φανταστικές ερωτικές ιστορίες, ενώ ένα ροκ συγκρότημα παίζει ζωντανά. Στο Mi vida después (2009), έξι ηθοποιοί ξαναζωντανεύουν τα παιδικά χρόνια των γονιών τους στην Αργεντινή της δεκαετίας του 1970, με τη βοήθεια φωτογραφιών, γραμμάτων και παλιών ρούχων.
Η Λόλα Άριας σκηνοθέτησε το έργο Familienbande (2009) στο θέατρο Kammerspiele του Μονάχου και το That Enemy Within (2010) στο θέατρο HAU του Βερολίνου. Επίσης, στη Χιλή σκηνοθέτησε το έργο The year I was born (2011), το οποίο βασίζεται σε βιογραφίες ανθρώπων που γεννήθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ. Το τελευταίο της έργο, Melancolía y Manifestaciones (2012), πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Βιέννης.

Συνθέτει και παίζει μουσική μαζί με τον Ulises Conti ενώ έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ El amor es un francotirador (2007) και Los que no duermen (2011). Έχει συνεργαστεί με τον Stefan Kaegi των Rimini Protokoll στα έργα Chácara Paraíso (2007), όπου συμμετείχαν Βραζιλιάνοι αστυνομικοί, και Airport Kids (2008), όπου πρωταγωνιστούσαν παγκόσμιοι νομάδες ηλικίας 7 έως 13 ετών. Το 2010-12 είχε την επιμέλεια του Φεστιβάλ αστικής παρέμβασης Ciudades Paralelas στο Βερολίνο, το Μπουένος Άιρες, τη Βαρσοβία, τη Ζυρίχη, τη Σιγκαπούρη και άλλες πόλεις.

Έχει εκδώσει τα βιβλία Las impúdicas en el paraíso (2000), La escuálida familia (2001), Mi nombre cuando yo ya no exista (2005), Poses para dormir (2005), Striptease/Sueño con revólver/El amor es un francotirador (2007), Mein Leben danach (2010), Liebe ist ein Heckenshütze (2010) και Los posnucleares (2011).
Τα κείμενά της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από επτά γλώσσες, ενώ τα θεατρικά έργα της έχουν παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία το Steirischer Herbst στο Γκρατς, το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Theater Spektakel στη Ζυρίχη, το We are here στο Δουβλίνο, το Spielart Festival στο Μόναχο, το Alkantara Festival στη Λισαβώνα και το Radicals Festival στη Βαρκελώνη.

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ερμηνευτές και γενικά, καλλιτέχνες
Γλώσσα:
Αγγλικά
Προϋποθέσεις:
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο, παρακαλούμε στείλετε το βιογραφικό σας και μια ιδέα που επιθυμείτε να αναπτύξετε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου στα αγγλικά, στο education@sgt.gr μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014. Απαντήσεις σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής θα δοθούν έως τις 3 Νοεμβρίου 2014.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr