Workshop χορού με τον José Vidal / ΣΤΕΓΗ
menu

Workshop χορού με τον José Vidal

Latin America: LOOP3


24 - 26 Νοεμβρίου 2014
11:00
Πώς μπορούμε να συνδεθούμε σωματικά με τον εαυτό μας και με τον Άλλο, επιτρέποντας στο σώμα μας να αφεθεί σε μια διευρενητική εμπειρία;
36 € (για το σύνολο των τριών ημερών)
Μεθοδολογία
Η δουλειά του José Vidal είναι επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τη γιόγκα και τις πρακτικές διαλογισμού. Αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι να φτάσουν οι χορευτές σε μια διαλογική κατάσταση, μέσω τις οποίας θα βρεθούν σε βαθύτερα επίπεδα και θα οξύνουν την ψυχοσωματικής τους αντίληψη. Ο σκοπός είναι η κινητική δομή να ζωντανεύει κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης και να μην αποτελεί απλώς μια επανάληψη, αλλά ένα μοναδικό συμβάν. Για να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση, θα εργαστούμε ιδίως με την αναπνοή, ως μια μορφή άρρητης κίνησης, και με τη σωματική συν-αίσθηση, δηλαδή με το άγγιγμα σε πολλαπλά επίπεδα: το αναπνευστικό άγγιγμα, το άγγιγμα του σώματος του χορευτή/περφόρμερ, το άγγιγμα των άλλων σωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος ως σώματος που μετέχει στην εμπειρία της παρουσίας.

Αναπνοή, ψυχοσωματική κατάσταση και ρυθμός
Η δουλειά του José Vidal αφορά τη συνειδητοποίηση της σωματικής, συναισθηματικής και εγκεφαλικής μας κατάστασης, καθώς και της αναπνοής μας τη στιγμή που γεννιέται η κινητική δομή μέσω της αναπνευστικής διαδικασίας. Η βασική ιδέα είναι να συντονιστούμε από εκείνο το σημείο κι έπειτα, ώστε να συγχρονίσουμε τους κύκλους της αναπνοής μας με τον εαυτό μας αλλά και με την υπόλοιπη ομάδα. Η εν λόγω διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στην αντίληψή μας να εμβαθύνει και να οξυνθεί περαιτέρω μέσω της πρακτικής, μετατρέποντας έτσι την ομάδα σε ένα σώμα που αυτο-οργανώνεται ρυθμικά. Με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσεται μια συλλογική νοημοσύνη που διαμορφώνει τόσο την ατομική όσο και την ομαδική κίνηση,  απαιτεί από την ομάδα να λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο, ενώ παράλληλα εκδιπλώνεται ένας συνεχής ρυθμικός διάλογος ο οποίος είναι ελεύθερος μέσα στο αυστηρό πλαίσιο των παραμέτρων που θέτει η κινητική δομή. Έτσι, προσδίδεται στην εκτέλεση μια ξεχωριστή γοητεία, που σχετίζεται με τις πραγματικά οργανικές διαδικασίες του σώματος και η οποία αποτυπώνεται στην αισθητική και στο ύφος του χορού. Ως προετοιμασία, θα παρουσιαστούν ορισμένες τεχνικές ασκήσεις για το πώς μπορούμε να συνδεθούμε σωματικά με τον εαυτό μας και με τον Άλλο, επιτρέποντας στο σώμα μας να αφεθεί σε μια διευρενητική εμπειρία, η οποία εξελίσσεται σε μια συλλογική γλώσσα που ωστόσο διατηρεί την ιδιαιτερότητα του κάθε χορευτή.

Το παιχνίδι με το μπουκάλι
Το συγκεκριμένο παιχνίδι βασίζεται σε παρατηρήσεις κινήσεων και λειτουργιών που επιτελεί το σώμα σε αθλήματα όπου χρησιμοποιείται κάποιο αντικείμενο, και πηγάζει από την ανάγκη να πραγματωθεί μια μετάλλαξη των καθιερωμένων κινήσεων των χορευτών, η οποία θα τους επιτρέψει να αποβάλλουν τις στερεότυπες συνήθειες και αντιδράσεις του σώματος. Οι χορευτές ουσιαστικά θέτουν σε κίνηση ένα πλαστικό μπουκάλι με συγκεκριμένη ποσότητα νερού, μεταβιβάζοντάς το από τον έναν στον άλλο – ουσιαστικά ανταλλάζοντας «πάσες» μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία κινήσεων και ενεργοποιώντας διαρκώς το σώμα τους. Πρόκειται για δυναμική άσκηση, που απαιτεί συνεχή επιφυλακή και διαθεσιμότητα από τους συμμετέχοντες. Αποτελείται από διάφορα στάδια: εκκινεί από το πιο βασικό, όπου το μπουκάλι ωθείται από ένα συγκεκριμένο σημείο σε ένα άλλο ή σε κάποιον άλλον, που επίσης βρίσκεται σε συγκεκριμένη θέση στο χώρο• σταδιακά εξελίσσεται όμως, τόσο σε κίνηση όσο και περιπλοκότητα, καθώς προστίθενται περισσότεροι περιορισμοί στο πώς μπορεί ο χορευτής να δεχτεί ή να μεταβιβάσει το μπουκάλι, αλλά και στις κινήσεις που πρέπει να εκτελέσει (άλμα, περιστροφή,  εκτίναξη προς το έδαφος για να πιάσει το μπουκάλι) – κάτι που απαιτεί πιο περίτεχνες σωματικές και αντανακλαστικές αντιδράσεις. Αυτές οι αντιδράσεις είναι αυθόρμητες και στιγμιαίες• ανέπαφες από οποιαδήποτε νοητική διαδικασία. Και πάλι, το ζητούμενο είναι ο χορευτής να βρεθεί σε μια κατάσταση παρουσίας στο εδώ και στο τώρα, κάθε στιγμή και καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, η οποία θα τον βοηθήσει να απελευθερωθεί από τις σωματικές του συνήθειες και από ψυχολογικούς φόβους όταν θα καλείται να πράξει δημιουργικά ή όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια τη δομή μίας περφόρμανς.

συντελεστές

Δευτέρα 24 έως και Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014
11:00-15:00

διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε:
Χορευτές, χορογράφους, φοιτητές σχολών χορού και φοιτητές σχολών θεάτρου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κίνηση και το χορό
Γλώσσα:
Αγγλικά
Προϋποθέσεις:
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο Τ. 213 017 8002 ή στο email education@sgt.gr δηλώνοντας το όνομα και την ιδιότητά σας.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr