Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό. Η Στέγη ταξιδεύει στα Ιωάννινα! / ΣΤΕΓΗ
menu

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό. Η Στέγη ταξιδεύει στα Ιωάννινα!

Eργαστήριο για παιδιά 5-7 ετών & 8-11 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους

Για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών  | 10:00-12:00
Για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών | 12:00-14:00

Τα Σάββατα 22 & 29 και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
Η πρώτη συνάντηση είναι μόνο για τους γονείς.
Στις επόμενες δύο συναντήσεις κάθε παιδί συνοδεύεται από έναν γονέα.
Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, διοργανώνει ένα μουσικό εργαστήριο, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών.
Δωρεάν
Tηλ: 26510 83173 (ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων)
Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει για τρίτη χρονιά ένα μουσικό εργαστήριο με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα.

Για πρώτη φορά, το εργαστήριο θα ταξιδέψει σε πόλεις ανά την Ελλάδα, με δεύτερο σταθμό τα Ιωάννινα.

Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό.

Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και το ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά εξοικειώνονται με το χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική. Οι δραστηριότητες που στηρίζονται στη ρυθμική αγωγή και τους χρωματισμούς είναι ποικίλες, ενώ έννοιες όπως η παύση, η ένταση και η ταχύτητα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την έκφραση συναισθημάτων και την κατανόηση βασικών εννοιών.

Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν, να τραγουδήσουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

συντελεστές

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου μαζί με μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών.

διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις:
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων.

Τόπος διεξαγωγής: ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, Νεοκαισάρεια Τ.Θ. 351, Ιωάννινα

Παράλληλη δράση:
Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Τέχνες και Αυτισμός» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δ. Χατζής" στα Παλιά Σφαγεία, με αφορμή τη διεξαγωγή του εργαστηρίου «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό».
Η διοργάνωση της συζήτησης γίνεται σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.