Ομιλία / παρουσίαση από τον Jacob Kirkegaard / ΣΤΕΓΗ
menu

Ομιλία / παρουσίαση από τον Jacob Kirkegaard

InMute '14


Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014
18:00-20:30
Αίθουσα προβών -3
.
Είσοδος ελεύθερη
Οι πηγές για τα έργα του Δανού καλλιτέχνη Γιάκομπ Κίρκεγκωρ αντλούνται από ακουστικά φαινόμενα που δεν έχουν ακουστεί ποτέ ή δεν μπορούν να ακουστούν. Με αισθητήρες και τεχνικές ηχογράφησης, το υλικό του ξεδιπλώνεται σε συνθέσεις, ακουστικά έργα ή εικαστικές, χωρικές εγκαταστάσεις. Ο Κίργκεγκωρ έχει ερευνήσει διάφορα ακουστικά περιβάλλοντα, όπως υπόγειες δονήσεις σε γκέυζερ, άδεια δωμάτια στο Τσέρνομπιλ, έναν περιστρεφόμενο πύργο τηλεοπτικού σταθμού, υδροακουστική θραύση πάγων σε παγετώνες της Αρκτικής, αλλά και ήχους που παράγονται από το ίδιο το εσωτερικό αυτί του ανθρώπου. Ο Γιάκομπ Κίρκεγκωρ ακούει πίσω από τον ήχο που παράγεται και θέτει προκλήσεις στην αντίληψή μας για τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Έχοντας πλέον ως έδρα του το Βερολίνο, ο Κίρκεγκωρ είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Ψηφιακών Τεχνών της Κολωνίας. Από το 1995 μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει έργα του σε γκαλερί, μουσεία, συναυλιακούς και συνεδριακούς χώρους ανά τον κόσμο, όπως στο MoMA της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Louisiana της Δανίας, στο KW του Βερολίνου, στο μουσείο της Menil Collection και στο Rothko Chapel (και τα δύο στο Χιούστον του Τέξας, ΗΠΑ) και στην Τριενάλε Aichi της Ιαπωνίας. Τα ηχητικά έργα του κυκλοφορούν από τις εταιρείες Touch, Important Records και Posh Isolation.

Η Anne Hilde Neset έγραψε γι’ αυτόν στο περιοδικό The Wire (τ. Ιουλίου 2009): «Παρά την επιστημονική αυστηρότητα της έρευνας του Κίρκεγκωρ στις ηχητικές δυνατότητες διαφόρων υλικών, το έργο του αποκαλύπτει ένα υποβόσκον πάθος του για τα μυστήρια και τους μύθους που κρύβουν μέσα τους. Το έργο του μας προσφέρει μια δίοδο προς κάποιον εσωτερικό κόσμο».

Την περίοδο αυτή, ο Κίρκεγκωρ είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο ISCP (International Studio & Curatorial Program) της Νέας Υόρκης.

http://fonik.dk/

διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα:
Αγγλικά

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr