Strange cities: Athens / ΣΤΕΓΗ
menu

Strange cities: Athens

Παράξενες πόλεις: Αθήνα

20 Απρ - 28 Ιουν 2015
Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Καθημερινά 12:00-21:00
Δείτε την Αθήνα μέσα από τα μάτια εκείνων που δεν την είδαν ποτέ. Μια παράξενη εικαστική έκθεση για τη δική μας παράξενη πόλη.
Έκθεση: Είσοδος ελεύθερη

Παράλληλες δράσεις: Οι τιμές διαμορφώνονται ανά δράση
Κρατήσεις: Τηλ: 213 017 8049, Εmail: a.pappa@sgt.gr
Το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη επιμένοντας στην αγάπη τους για την Αθήνα και την ανάγκη τους να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε την πόλη μας ακόμα περισσότερο, διοργανώνουν την έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα (Strange Cities: Athens) στη Διπλάρειο Σχολή (πλατεία Θεάτρου 3), σε συνεργασία με την ομάδα επιμελητών Double Decker από το Λονδίνο και το αρχιτεκτονικό γραφείο Spacelab Architecture με έδρα την Αθήνα.

Πώς θα μπορούσε να αποτυπώσει κάποιος την Αθήνα αν δεν την είχε δει ποτέ; Αυτό θελήσαμε να ανακαλύψουμε, ζητώντας από 25 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα. Η προϋπόθεση ήταν να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Ποιοι είναι οι πιο έντονοι συνειρμοί που δημιουργούνται σε κάποιον όταν μόνο φαντάζεται την Αθήνα χωρίς να έχει αντικρύσει ποτέ ούτε μια γωνιά της; Σε αυτά τα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η έκθεση–δρώμενο Strange Cities: Athens.

Ένα κουτί έμπνευσης στάλθηκε στους καλλιτέχνες αυτούς με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους και να την κατευθύνει στους δρόμους μιας πόλης, που κανένας τους δεν έχει δει αλλά όλοι φέρουν στο φαντασιακό τους.
To κουτί αυτό περιείχε το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας.

Τι ανέδειξαν οι λέξεις, οι ήχοι και οι γεύσεις; Μια σειρά έργων που δημιουργήθηκαν μέσα από τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το σχέδιο, νέες τεχνολογίες, και που -σε πρώτη ανάγνωση- πολύ μικρή σχέση έχουν με τις γραφικές απεικονίσεις της Αθήνας που ξέρουμε. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση προκαλούν τον επισκέπτη να ακολουθήσει τις βαθύτερες διαδρομές των έργων τους, να ανακαλύψει το σημείο συνάντησής τους με την πόλη και να δει πώς την βλέπουν οι άλλοι.

Η έκθεση θα πλαισιώνεται σε όλη τη διάρκειά της από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το αστικό τοπίο, αποτελώντας ένα «στέκι» ουσιαστικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, μέσα από το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναγνωρίσουμε την πόλη και να οραματιστούμε πώς θέλουμε να ζούμε μέσα σε αυτή. Ενδεικτικά, με τις παράλληλες δράσεις της έκθεσης θα ανακαλύψουμε την πόλη των γεύσεων, το σπίτι ως κύτταρο της πόλης, την πόλη μέσα από τα μάτια όσων τη βλέπουν διαφορετικά, την πόλη του ποδηλάτη, αλλά και θα ξεναγηθούμε σε απρόσμενες γωνιές της, θα ανταλλάξουμε σουβενίρ από τα ταξίδια μας και θα μοιραστούμε τις μαρτυρίες όσων δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη την Αθήνα.

συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Eva Roovers, φωτογράφος (Ολλανδία)
Adam Dix, ζωγράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Alexander Egger, graphic artist (Γερμανία)
Amy Friend, φωτογράφος (Καναδάς)
Ekta / Daniel Götesson, εικαστικός (Σουηδία)
Jesse Treece, εικαστικός (ΗΠΑ)
Kako, εικονογράφος (Βραζιλία)
Michael Mann, φωτογράφος (Γερμανία)
Peter Judson, εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Thomas Robson, graphic artist (Μεγάλη Βρετανία)
John Diebel, εικαστικός (ΗΠΑ)
Jarmila Mitríková & David Demjanovic, εικαστικοί (Τσεχία)
Emma Löfström, εικονογράφος και animation artist (Σουηδία)
Kit Miles, σχεδιαστής υφασμάτων (Αγγλία)
Angela Moore, φωτογράφος (Αγγλία)
Seb Jarnot, graphic artist και εικονογράφος (Γαλλία)
Tom Radclyffe, graphic artist και εικονογράφος (Μεγάλη Βρετανία)
Craig Redman & Karl Maier, graphic artists (Μεγάλη Βρετανία)
Fernanda Rappa, φωτογράφος και εικαστικός εγκαταστάσεων (Βραζιλία)
Joris Vandecatseye, φωτογράφος (Βέλγιο)
Ryan Russo, γλύπτης (ΗΠΑ)
Amana (Kazuhiro Hashimoto), ομάδα ψηφιακής τέχνης, Ιαπωνία
Eva Stenram, φωτογράφος (Σουηδία)


Διοργάνωση:
Διεύθυνση Επικοινωνίας & Marketing
Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών
Ίδρυμα Ωνάση
Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Επιμέλεια έκθεσης:
Double Decker
(Wilhelm Finger, Μελίτα Σκαμνάκη)
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
Spacelab Architecture
(Σωτήρης Χαΐνης, Βάνα Κριμνιώτη)
 
Ειδικές ευχαριστίες στον Ké για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων του μουσικού κομματιού Strange World.
 
Στα εγκαίνια η μουσική από τον:Χορηγός αρώματος χώρου:

Όμιλος Κοπελούζου

Η UBER προσφέρει στους επισκέπτες της έκθεσης “Strange Cities: Athens” μια δωρεάν διαδρομή ταξί αξίας έως 20  € προς ή από τη Διπλάρειο Σχολή (πλ. Θεάτρου 3), καθημερινά 12:00–21:00 έως τις 28 Ιουνίου 2015.
Ισχύει για νέους χρήστες που θα εγγραφούν στην πλατφόρμα UBER (Πατήστε εδώ) και που θα εισάγουν τον κωδικό STRANGECITIES.

Λίγα λόγια για τη Διπλάρειο Σχολή:
Η Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία (Ε.Β.Ε.) ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1892, με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής διδασκαλίας.
Ο Αριστείδης Διπλάρης, μέλος της Ε.Β.Ε., με την διαθήκη του όρισε την ίδρυση της ομώνυμης Σχολής, για δωρεάν διδασκαλία Σχεδίου και Τεχνών. Μέχρι το 2010  εκπαιδεύτηκαν περισσότεροι από 65.000 τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων.
Σήμερα λειτουργούν δωρεάν το ΙΕΚ ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ (με ειδικότητες Πληροφορικής και Τουριστικών επιχειρήσεων), καθώς και Κέντρο Διά Βίου Μάθησης με σεμινάρια πληροφορικής.

διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Αόρατες διαδρομές: Γνωρίστε την Αθήνα με οδηγό έναν πωλητή του περιοδικού δρόμου «σχεδία».
Η Στέγη και το Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης Strange Cities: Athens συνεργάζεται και πάλι με το περιοδικό δρόμου σχεδία σε ένα πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς -νυν και πρώην- άστεγους συμπολίτες μας. Μια διαφορετική περιήγηση στο πλαίσιο του Strange Cities: Athens, μια βιωματική εμπειρία από τη ζωή των οδηγών στο δρόμο. Όλοι οι οδηγοί είναι μέλη του δικτύου διανομής της σχεδίας.
Κάθε Κυριακή, από τις 26 Απριλίου έως τις 28 Ιουνίου 2015 | 13:00-15:00  Κόστος: 6 € | Διάρκεια: περίπου δύο ώρες
Αφετηρία: Διπλάρειος Σχολή
Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες

Φτιάξε το δικό σου «βρώμικο»: Εργαστήριο με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη.
Ελάτε σε επαφή με την κουλτούρα του street food, από τον λάτρη του «βρώμικου» Βασίλη Καλλίδη. Πρωτότυπα υλικά (γουρουνοπούλα, χαβιάρι, σοκολάτα, σαντιγύ), απροσδόκητοι συνδυασμοί, μπόλικη φαντασία και δημιουργικότητα είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα νόστιμο «βρώμικο».
Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 | 20:00 | Κόστος: 7 €
Διπλάρειος Σχολή

Party Athens Voice
Σάββατο 9 Μαΐου 2015 | Έναρξη στις 21:00 | Κόστος: 10 € με το πρώτο ποτό
Διπλάρειος Σχολή | Ισόγειο

Παράξενες Διαδρομές: Η Αθήνα μέσα από το βλέμμα των περιηγητών του 19ου αιώνα 
Θέλετε να δείτε πού φύτεψαν για πρώτη φορά ντομάτες στην Αθήνα; Ποιο είναι το πιο παλιό κτίριο που διατηρείται στην πόλη; Πού έκαναν χαμάμ από όλους τους μαχαλάδες κατά την Τουρκοκρατία; Περπατήστε στα μονοπάτια των περιηγητών του 19oυ αιώνα σε συνεργασία με την Big Olive.
Διαβάστε περισσότερα για τη δράση.
Από 9 Μαΐου έως 27 Ιουνίου 2015, κάθε Πέμπτη και κάθε Σάββατο | 18:00-20:00 | Κόστος: 6 € | Ξεναγήσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Αφετηρία: Διπλάρειος Σχολή
Τερματισμός: Ίδρυμα Ωνάση, Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Επανακατοικήσεις: Δεν είμαστε ξένοι στην ίδια πόλη
Φανταστείτε το σπίτι σας, αλλιώς. Μια δράση του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Ο Καθηγητής ΕΜΠ στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Παναγιώτης Τουρνικιώτης, οι υπότροφοι Μυρτώ Κιούρτη, Ηώ Πάσχου, Παυλίνα Σπανδώνη και άλλοι υπότροφοι αρχιτέκτονες δίνουν συμβουλές για τον προσωπικό μας χώρο.
Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Μαΐου 2015 | 10:00-20:00 | Δωρεάν συμμετοχή
Διπλάρειος ΣχολήGlow in the dark
Φωσφορίστε! Workshop μεταξοτυπίας από την ομάδα TIND, για παιδιά και ενήλικες, με χρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι της πόλης. Θα τυπώσουμε πάνω σε παλιούς χάρτες και αφίσες της πόλης.
Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 | 19:00-22:00
Διπλάρειος Σχολή

Εργαστήριο animation: «Κι όμως, η Αθήνα κινείται»
Εργαστήριο animation από τον Μπάμπη Αλεξιάδη, για παιδιά 7-14 ετών και τους γονείς τους.
Τα Σαββατοκύριακα 6-7, 13-14, 20-21 Ιουνίου 2015 | 12:00-14:00 | Είσοδος ελεύθερη | Kάθε παιδί πρέπει να συνοδεύεται από έναν γονέα.
Διπλάρειος Σχολή

Πώς σας φάνηκε η Αθήνα, κύριε Πρέσβη;
Ακούστε πρέσβεις ξένων χωρών που «διορίστηκαν» στην Αθήνα να μιλούν για την εμπειρία τους στην πόλη μας.
Τρίτη 26 Μαΐου 2015 | 19:00
Διπλάρειος Σχολή

H Αθήνα των Περιηγητών: «Tο ταξίδι προς την Αθήνα: φαντασία, έμπνευση, πραγματικότητα». 
Με αφετηρία τις γλαφυρές περιγραφές της διαφορετικής Αθήνας των Ευρωπαίων περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, η ιστορικός Νάσια Γιακωβάκη, ο ιστορικός Νικόλας Νικολαΐδης και ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος ανταλλάσσουν απόψεις και εντυπώσεις για τη δική τους Αθήνα. Η Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, συντονίζει τη συζήτηση γύρω από μια Αθήνα που θα μας εκπλήξει.
Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 | 19:00
Διπλάρειος Σχολή

Αδέσποτες πόλεις / Stray Cities: Ένα απόγευμα αφιερωμένο στα αδέσποτα ζώα
Θετικοί εκπαιδευτές ζώων, κτηνίατροι, εκπρόσωποι του φιλοζωικού κινήματος αλλά και καθημερινοί «ήρωες», μεταδίδουν τη γνώση και την εμπειρία τους, για μια καλύτερη συμβίωση με τα αδέσποτα ζώα στην πόλη.
Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.
Για λόγους ασφαλείας, στην εκδήλωση δεν θα επιτρέπονται τα κατοικίδια, ενώ στο τέλος, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ζωοτροφών προσφορά της Royal Canin.
Διαβάστε περισσότερα για τη δράση.
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 | 18:00-21:00
Διπλάρειος Σχολή
Με την υποστήριξη: 


Οι παράξενες πόλεις των εφήβων
Εργαστήριο από τον εικαστικό καλλιτέχνη Ζάφο Ξαγοράρη, την εκπαιδευτικό Μάγδα Δασακλή, τη δημοσιογράφο Αργυρώ Μποζώνη, την εικαστικό Νατάσα Μπιζά και τη σκηνοθέτη Αιμιλία Μηλού, σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό τμήμα του Γυμνασίου Καμινίων, για τη σημασία των «παράξενων» πόλεων. Για όλες τις ηλικίες.
Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 | 14:00-16:00
Διπλάρειος Σχολή

Playtime: Ξανακοιτώντας την Αθήνα
Διαφορετικοί τρόποι να αποτυπώσουμε την Αθήνα. Ένα workshop για νέους καλλιτέχνες από το φωτογράφο Δημήτρη Τσουμπλέκα.
Τα Σάββατα 6 και 13 Ιουνίου 2015 | 16:00-20:00 | Συμμετέχοντες άνω 16 ετών | Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Διπλάρειος Σχολή

Παράξενα ποδήλατα
Έκθεση αφιερωμένη στο vintage και σε σπάνια δείγματα ποδηλάτων μιας άλλης εποχής. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ποδηλατικό περιοδικό MBike.
Τετάρτη 10 έως και Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 | 12:00-21:00
Διπλάρειος Σχολή

Ποδηλατικό εργαστήριο
Ένα workshop για τα πλεονεκτήματα της -σωστής- χρήσης του ποδηλάτου.
Γιατί ποδήλατο στην πόλη και πώς το επιλέγουμε; Βασικές αρχές ασφαλούς οδήγησης και πρακτικές συμβουλές, πιθανά τεχνικά προβλήματα και οι λύσεις τους, η σημασία του σέρβις στην καθημερινή ασφάλεια αλλά και τα απαραίτητα αξεσουάρ και πώς τα επιλέγουμε.Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ποδηλατικό περιοδικό MBike.
Ελάτε να συζητήσουμε για οποιαδήποτε ποδηλατική απορία μπορεί να έχετε!
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ποδηλατικό περιοδικό MBike.
Τετάρτη 10, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Ιουνίου 2015 | 19:30 | Δωρεάν συμμετοχή
Διπλάρειος Σχολή

«Η πόλις θα σε ακολουθεί»: Αστικές διαδρομές μέσα από την καβαφική ποίηση
Η Αλεξάνδρεια ζωντανεύει ξανά και ξανά στο καβαφικό έργο και μέσα από ένα εργαστήριο από τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο και τον αρχιτέκτονα Θανάση Μάνη, οι έφηβοι φτιάχνουν μια εγκατάσταση για την Αλεξάνδρεια του μυαλού τους. Δείτε τα έργα τους στη Διπλάρειο Σχολή.

BIKE CITIES: Ποδηλατικές διαδρομές στην Αθήνα που οδηγούν στην έκθεση Strange Cities
Μια οργανωμένη βόλτα με ποδήλατα στην Αθήνα, με αφετηρία τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ποδηλατικό περιοδικό MBike.
Τετάρτη 10 έως και Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 | Καθημερινές: 18:00, Σαββατοκύριακο: 11:30 και 18:00 | Διάρκεια κάθε διαδρομής: 1 ώρα περίπου
Σημείο συνάντησης: Αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (από τη Λεωφόρο Αμαλίας) και τερματισμός στη Διπλάρειο Σχολή με περιήγηση στην έκθεση Strange Cities.
Δείτε τη διαδρομή εδώ.
Δηλώσεις συμμετοχής: bikecities@onassis.gr, έως και την Τρίτη 16 Ιουνίου
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Όροι συμμετοχής
(Παρακαλούμε να αναφέρετε ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και την επιθυμητή ημέρα και ώρα συμμετοχής)
Στη Διπλάρειο Σχολή προβλέπονται ειδικές θέσεις στάθμευσης και φύλαξη για τα ποδήλατα, ωστόσο, οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να φέρουν και να χρησιμοποιήσουν λουκέτο ασφαλείας.
 
Οι παράλληλες δράσεις BIKE CITIES: Ποδηλατικές διαδρομές στην Αθήνα που οδηγούν στην έκθεση Strange Cities, Ποδηλατικό εργαστήριο και Παράξενα ποδήλατα πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της:Αποτυπώματα Πόλεως / City Prints
Υπαίθριο εργαστήριο «ιχνογραφίας» (open air workshop). Αποτύπωση με χειρονακτικό τρόπο και τυπογραφικό μελάνι των μαντεμένιων φρεατίων από τα κοινωφελή δίκτυα (ρεύματος, υδάτων κ.ά.) του κέντρου της πόλης με τον γραφίστα Γιάννη Καρλόπουλο και την χαράκτρια Ήρα Σπαγαδώρου. Το workshop θα λάβει χώρα στα πλησιέστερα σημεία γύρω από τη Διπλάρειο Σχολή. Oι συμμετέχοντες καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους πρόχειρα ρούχα και γάντια μιας χρήσης προκειμένου να παράξουν το δικό τους έκτυπο το οποίο και θα πάρουν μαζί τους.
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 | 18:30 | Διάρκεια: περίπου 90 λεπτά | Δωρεάν συμμετοχή | Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών | Αφετηρία: Διπλάρειος Σχολή
Δηλώσεις συμμετοχής: memory_art@yahoo.com
Πατήστε εδώ για να δείτε βίντεο της δράσης.

χορηγίες / συνεργασίες

Συνδιοργάνωση

Υπό την αιγίδα

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής