Ημερίδα «Η εικόνα της πόλης: Οπτικές μιας άλλης Αθήνας» / ΣΤΕΓΗ
menu

Ημερίδα «Η εικόνα της πόλης: Οπτικές μιας άλλης Αθήνας»

Εκδήλωση Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Τρίτη 9 Ιουν 2015
11:00
Κεντρική Σκηνή
Μια ημερίδα για να ξαναδούμε την πόλη της Αθήνας εκ των έσω και να ανακαλύψουμε τις γειτονιές και τις αφηγήσεις τους.
Δωρεάν είσοδος
Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, μετά την επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση το Νοέμβριο του 2013, με θέμα τη φωτογραφία και την πόλη της Αθήνας, επανέρχεται με μια διευρυμένη θεματική. Αυτή τη φορά σάς προσκαλεί σε μια διαφορετική θέαση της Αθήνας, όχι μόνο μέσα από τη φωτογραφία, αλλά και τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και τις σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις.

Στόχος της ημερίδας είναι να ξαναδούμε την πόλη της Αθήνας εκ των έσω, να ανακαλύψουμε τις μικρές της πόλεις, τις γειτονιές, την ιστορία και τις αφηγήσεις της.

Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε την πόλη μας την νύχτα; Με ποιον τρόπο το θεατρικό σκηνικό παραπέμπει και αναδεικνύει τον μεταβαλλόμενο αθηναϊκό αστικό χώρο και τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται στο πλαίσιό του; Πώς επανακαθορίζεται η ταυτότητα της Αθήνας σε κείμενα της μετανεωτερικής λογοτεχνίας  μέσα από τη ματιά του περιπλανωμένου στην πόλη αφηγητή; Πόσο καλά γνωρίζουμε τις αθηναϊκές στοές; Ποια η σχέση της πόλης με τα αρχαία μνημεία;

Με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την καθημερινότητα του αστικού τοπίου, οι ομιλητές της ημερίδας θα μας παρουσιάσουν την Αθήνα, ο καθένας με τη δική του ματιά, καλλιτεχνική, θεωρητική, διεπιστημονική ή διακλαδική.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο έργο νέων δημιουργών που ζουν και σπουδάζουν στην Αθήνα και στον τρόπο που εκείνοι την ανακαλύπτουν βήμα-βήμα φωτογραφίζοντας, αλλά και στην προσέγγιση των καθηγητών τους από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΤΕΙ Αθήνας (Νίκος Αποστολόπουλος, Γιάγκος Αθανασόπουλος, Κώστας Θωμόπουλος). Παράλληλα, η προσέγγιση των ερασιτεχνών φωτογράφων, των τουριστών, αλλά και των κατοίκων ως πηγή έμπνευσης θα προσδώσει μια καινούργια ανάγνωση στις φωτογραφίες του παρελθόντος (Ηώ Πάσχου).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν, ακόμα, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, η Ιωάννα Κονδύλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι θεωρητικοί της λογοτεχνίας, Τιτίκα Καραβία εντ. διδάσκουσα Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Πέγκυ Καρπούζου, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αρχιτέκτονας Μαρία Μοίρα, ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και αρκετοί άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε την παρουσία στην εκδήλωση του Γάλλου καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne Jean-Philippe Gabric, Υπεύθυνου του ερευνητικού προγράμματος LABEX CAP,  οποίος θα προσδιορίσει την ανάγκη επανερμηνείας της Αθήνας με την ιστορία της.

Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία ελληνικών και γαλλικών.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης της Ημερίδας σε όσους από το κοινό το επιθυμούν.
Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής