Καλοκαιρινό εργαστήριο κατασκευής κουκλοθεατρικών χαρακτήρων / ΣΤΕΓΗ
menu

Καλοκαιρινό εργαστήριο κατασκευής κουκλοθεατρικών χαρακτήρων

16 - 26 Ιουν 2015 | καθημερινά 10:00-14:00, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 20 Ιουνίου (εκτός της Κυριακής 21 Ιουνίου)
Για παιδιά 8-12 ετών
Ένα πρωτότυπο εργαστήριο γεμάτο δημιουργικότητα, πρακτικές λύσεις και ομαδικό πνεύμα και φυσικά... πολύ κουκλοθέατρο!
Κόστος συμμετοχής: 90 € και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου.

Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο, έκπτωση 20%.
Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.
«Μπορεί να είναι θεότητες, αφελείς ή σκουλήκια. Έχουν την ικανότητα να διδάσκουν τα παιδιά ή να τρομάζουν τους μεγάλους. Σίγουρα επιβιώνουν χωρίς να μεγαλώνουν και μπορούν να πεθαίνουν και να γεννιούνται ξανά και ξανά.» -Eileen Blumenthal

Με αφορμή την έκθεση Adhocracy, η οποία συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα έργων που παρουσιάζουν νέους τρόπους για την κατασκευή πραγμάτων, διοργανώνουμε φέτος το καλοκαίρι ένα εργαστήριο για την τέχνη του κουκλοθεάτρου.
Οι τεχνικές κατασκευής και τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός κουκλοθεατρικού χαρακτήρα είναι απεριόριστα. Πολύ συχνά πρόκειται για καθημερινά αντικείμενα, εγκλωβισμένα στην κλασική τους χρήση. Στο εργαστήριο, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο αντίληψης του αντικειμένου, καθώς και τις άπειρες δυνατότητες παρέμβασης που έχουν σε αυτό προκειμένου να εκφραστούν.

Οι πρωτότυπες ιδέες και η δημιουργικότητα, οι πρακτικές λύσεις και η ομαδική εργασία είναι τα βασικά συστατικά που συνθέτουν την ουσία και προκαλούν τη χαρά αυτής της τέχνης. Οι συμμετέχοντες εξερευνούν τις δυνατότητες των υλικών και των εργαλείων μέσα από διαφορετικές τεχνικές κατασκευής κούκλας. Δημιουργούν και σκηνοθετούν ιστορίες και, τέλος, καταγράφουν την εμπειρία τους σε ένα εγχειρίδιο το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά.

Από ένα μικροσκοπικό δαχτυλοκουκλάκι μέχρι ένα γιγάντιο ανδρείκελο από ανακυκλώσιμα υλικά, από μια υφασμάτινη μαριονέττα φτιαγμένη από παλιές μπλούζες μέχρι μια ξύλινη επιτραπέζια κούκλα από καφάσια, από το μαύρο θέατρο μέχρι το υποβρύχιο κουκλοθέατρο, από τα αφρολεξένια muppet μέχρι τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, από εκεί κι ακόμη παραπέρα, όλα είναι κουκλοθέατρο. Γιατί με το κουκλοθέατρο, όλα είναι στο χέρι μας, κυριολεκτικά!

Στο κομμάτι της εμψύχωσης, όλα ξεκινούν από την κίνηση, την ανάσα, την παύση και τη δράση. Τα παιδιά μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με υλικό μέσο τα αντικείμενα. Στο επόμενο στάδιο, περνούν από τους ρόλους του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη, του φωτιστή, του μουσικού και του κοινού, ώστε να δημιουργηθεί η θεατρική συνθήκη.

Σε καθημερινή βάση, η συνάντηση θα κλείνει με την καταγραφή σε ένα ομαδικό ημερολόγιο της γνώσης που ανταλλάχθηκε. Αυτό το ημερολόγιο θα αποτελέσει το υλικό για ένα εγχειρίδιο γραμμένο από παιδιά για παιδιά, πάνω στις τεχνικές κατασκευής κούκλας με χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για το κάθε βήμα.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την κουκλοπαίκτρια, κουκλοκατασκευάστρια και εμψυχώτρια ομάδων Αγγελική Γουναρίδη, την κουκλοπαίκτρια, κουκλοκατασκευάστρια και θεατρολόγο Αννέτα Στεφανοπούλου και τον κουκλοπαίκτη, κατασκευαστή και μουσικό Αλέξανδρο Μονοκάνδυλο.

διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα: Ελληνικά
 
Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 10 συναντήσεις του κύκλου.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής