Ένας ταξιδιώτης σε παράξενες πόλεις: Ένα εργαστήριο για παιδιά 5-7 ετών / ΣΤΕΓΗ
menu

Ένας ταξιδιώτης σε παράξενες πόλεις: Ένα εργαστήριο για παιδιά 5-7 ετών

16 - 26 Ιουν | καθημερινά 10:00-14:00, συμπεριλαμβανομένου του Σαββάτου 20 Ιουνίου (εκτός της Κυριακής 21 Ιουνίου)
Για παιδιά 5-7 ετών
Ένα δεκαήμερο εργαστήριο όπου τα παιδιά με όχημα τη φαντασία τους θα ταξιδέψουν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική και τα εικαστικά.
Κόστος συμμετοχής: 90 € και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου.

Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο, έκπτωση 20%.
Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.
Ένα καλοκαιρινό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών που θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο με μοναδικό όχημα τη φαντασία τους και θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε γονείς και φίλους στο τέλος του προγράμματος!

Το εργαστήριο πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση Strange Cities: Athens  στη Διπλάρειο Σχολή, όπου καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, οι οποίοι δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ την Αθήνα, έφτιαξαν έργα με μοναδικό οδηγό τους ένα κουτί έμπνευσης. Το κουτί αυτό δεν περιείχε κανένα οπτικό ερέθισμα, παρά μόνο το ποίημα «Γιασεμί» του Γιώργου Σεφέρη, δύο κεφάλαια από το βιβλίο Η Αθήνα της μίας διαδρομής  του Πέτρου Μάρκαρη, το τραγούδι «Μια πόλη μαγική», σε στίχους και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, το μουσικό κομμάτι «2» του Κωνσταντίνου Βήτα, μια συνταγή για γεμιστά και δώδεκα αρχεία με ήχους της πόλης.

Σε αυτό το δεκαήμερο πρόγραμμα, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα εργαλεία της δημιουργικότητας και της φαντασίας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική και τα εικαστικά. Ένα ταξίδι γεμάτο από μυρωδιές, χρώματα και ήχους από όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά μέσα από ένα κουτί, το δικό μας μαγικό «κουτί έμπνευσης»!

Το ταξίδι μας ξεκινά με μια διαδραστική επίσκεψη στην έκθεση Strange Cities: Athens, όπου τα παιδιά επικεντρώνονται σε στοιχεία όπως η κίνηση, ο ήχος, τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν παρατηρούν τα διάφορα έργα. Πώς είναι το φως του ήλιου στα μάτια μου όταν ξυπνάω; Πώς θα κολυμπούσα στο βυθό της θάλασσας;

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στη Στέγη, όπου τα παιδιά παίρνουν τα δικά τους κουτιά έμπνευσης από τις χώρες προέλευσης των καλλιτεχνών της έκθεσης. Μυρίζουν κόκκους καφέ, γεύονται τσάι, παίζουν με μαριονέτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Τσεχία και ανταλλάσουν πληροφορίες για την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας που γνώρισαν.

Μέσα από παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας, τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλους, πειραματίζονται με τη φωνή τους μαθαίνοντας την τεχνική της «μαύρης γλώσσας» –μίμηση βασισμένη στους διάφορους ήχους που έχει η κάθε γλώσσα– και προσπαθούν να δώσουν μέτρο και ρυθμό σε μια φανταστική δική τους γλώσσα γράφοντας ένα «ηχοποίημα». Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μουσικοπαιδαγωγού, μελοποιούν τα ποιήματά τους και προσεγγίζουν τις λαϊκές-παραδοσιακές μουσικές των χωρών που «επισκέφτηκαν».

Έπειτα, τα παιδιά ανεβαίνουν στο roof garden της Στέγης όπου ακούνε τους τυχαίους ήχους της πόλης και με διάφορα ηχοποιητικά αντικείμενα, όπως ξύλα, χαρτιά, κατσαρόλες, κλάξον κ.ά., προσπαθούν να αναπαράγουν τους δικούς τους ήχους με στόχο να δημιουργήσουν ένα ρυθμικό μοτίβο. Με συνεπιβάτες τους τη ζωγραφική, τη μουσική, το ρυθμό, το θεατρικό παιχνίδι, το χορό και τον αυτοσχεδιασμό, φτάνουν στον προορισμό τους, έχοντας μάθει να «μιλούν/κατανοούν» άλλες γλώσσες. Κατασκευάζουν το κοστούμι του δικού τους ήρωα-ταξιδιώτη, με υλικά όπως χαρτόνι, τούλι, ριζόχαρτο, πλαστελίνη κ.ά., υποδύονται ρόλους και, στο τέλος, ανακαλύπτουν το θησαυρό.

Σε αυτό το ταξίδι γεωγραφίας, τα παιδιά θα προσεγγίσουν έννοιες όπως η πολυπολιτισμικότητα και η διαφορετικότητα, θα γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους και τις διαφορετικές ποιότητες της κίνησης και της φωνής τους, θα εξασκήσουν τις αισθήσεις τους (όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή), θα έρθουν σε επαφή με νέα αντικείμενα, υλικά και ήχους και θα εργαστούν ομαδικά προς έναν κοινό στόχο, αποκτώντας έτσι νέες γνώσεις και εμπειρίες.

Ελάτε να ταξιδέψουμε όλοι μαζί με τη φαντασία μας και να αφηγηθούμε τις ιστορίες μας σε γονείς και φίλους!

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις ηθοποιούς Εύη Δόβελου και Αγγέλικα Σταυροπούλου, τον μουσικό και παιδαγωγό Νίκο Καραδοσίδη και την παιδαγωγό Άννα Γιουρέλη.

διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα: Ελληνικά
 
Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 10 συναντήσεις του κύκλου.

Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε παραπάνω από έναν κύκλο των καλοκαιρινών εργαστηρίων.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής