Σχεδιάζοντας Φανταστικές Πόλεις / ΣΤΕΓΗ
menu

Σχεδιάζοντας Φανταστικές Πόλεις

Εργαστήριο εικονογράφησης & character design για παιδιά 8-12 ετών

16 - 20 Ιουν 2015 | καθημερινά 10:00-14:00
Για παιδιά 8-12 ετών
Πώς θα ζωγράφιζαν τα παιδιά την πόλη αν άφηναν ελεύθερη τη φαντασία τους; Ανακαλύψτε τη δική τους ουτοπική πόλη και πού μπορεί να οδηγήσει ο αυθορμητισμός, η ομαδικότητα και μαθήματα εικονογράφισης!
Κόστος συμμετοχής: 45 € και για τις πέντε συναντήσεις του κύκλου.

Για συμμετοχή σε δεύτερο καλοκαιρινό εργαστήριο, έκπτωση 20%.
Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Πώς οραματίζεται ένα παιδί μια ονειρική πόλη; Πώς μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τη φαντασία μας; Πώς μετασχηματίζονται τα ατομικά βιώματα σε συλλογικά πολιτισμικά οικοδομήματα;

Με αφορμή την έκθεση Strange Cities: Athens  καλούμε τα παιδιά να αποτυπώσουν τις δικές τους φανταστικές πόλεις, τις οποίες δεν έχουν επισκεφθεί!

Αρχικά, τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν και να εξερευνήσουν αγαπημένα σημεία του οικείου χώρου τους, όπως είναι το σπίτι τους, και να δώσουν ζωή σε άψυχα αντικείμενα. Να χτίσουν μαγικούς κόσμους χαρακτήρων όπου βασικό ρόλο έχουν οι φανταστικοί χαρακτήρες-βοηθοί, οι οποίοι βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα για εξερεύνηση! Πού είναι κρυμμένοι; Έχετε φανταστεί τι γίνεται ενώ πέφτουμε για ύπνο ή όταν κλείνουμε την ντουλάπα των ρούχων μας; Ίσως οι κρυφοί χαρακτήρες των παιδιών που αλληλεπιδρούν μαζί τους στη φαντασία τους, σχεδιάζουν νέους κόσμους μέσα στους ήδη υπάρχοντες. Εσείς τι φαντάζεστε ότι συμβαίνει ενώ λείπετε από ένα χώρο του σπιτιού σας; Έχετε «φανταστικούς βοηθούς»; Και αν ναι, ταξιδεύουν από το σπίτι μέσα στην πόλη;

Τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν και κατόπιν να εξερευνήσουν ασπρόμαυρες θεματικές πόλεις με άξονα το αστικό περιβάλλον, εντάσσοντας σε αυτές πολύχρωμους κατοίκους, σχεδιάζοντας φιγούρες και ενσωματώνοντάς τες στην πόλη που έχουν οραματιστεί, με τη μορφή κολλάζ.

Μέσα από τη λογική της σύνθεσης, θα δημιουργηθούν συλλογικές ιστορίες, ενώνοντας προσωπικές εικόνες με τα καθημερινά κοινόχρηστα ή μη αντικείμενα, στα οποία τα παιδιά έχουν αποδώσει φαντασιακές ιδιότητες, όπως ένα οικογενειακό ψυγείο που αποκτά ζωή και τα αγκαλιάζει! Έτσι το φανταστικό μας αντικείμενο μετατρέπεται σε χωρικό μοντέλο, στο οποίο τα παιδιά θα στεγάσουν μια «κοινωνία χαρακτήρων».

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο τα παιδιά εικονογραφούν ουτοπικές πόλεις, καταγράφοντας τα όνειρά τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους και αποτυπώνοντας τις ειλικρινείς απόψεις τους, χρησιμοποιώντας την αυθόρμητη κριτική τους στάση. Μέσα από το παιχνίδι και με βασικά εργαλεία την ομαδικότητα και τη συνεργασία, τα παιδιά δημιουργούν ολοκληρωμένα έργα και εισάγονται στις αρχές της εικονογράφησης και του character design, με βασικό όχημα τη φαντασία τους!

Στο τέλος του εργαστηρίου καλούμε γονείς και φίλους προκειμένου να τους ξεναγήσουμε στις φανταστικές μας πόλεις και να τους συστήσουμε την «κοινωνία χαρακτήρων» μας.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα, εικονογράφο και street artist Μανώλη Ηλιόπουλο και τη γραφίστρια και character designer Νάντια Στασινού.

διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου

Γλώσσα: Ελληνικά

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής