Σύγχρονη τέχνη: Πρώτα ζεις... μετά κατανοείς! / ΣΤΕΓΗ
menu

Σύγχρονη τέχνη: Πρώτα ζεις... μετά κατανοείς!

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τη σύγχρονη τέχνη βιωματικά.

ΟΚΤ 2015 - ΜΑΪ 2016
Μαθητές Ε' & ΣΤ' Δημοτικού
Τι κοινά έχει ένα άγαλμα του Ποσειδώνα με έναν σούπερ ήρωα;Πώς φανταζόταν κανείς το μέλλον πριν από 50 χρόνια;
Δωρεάν
Το ταξίδι των σχολείων στη σύγχρονη τέχνη ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και συνεχίζεται. Μαθητές από την Πλατεία Βάθη, τα Πατήσια, τις Αχαρνές, τον Κολωνό, το Πέραμα, την Κοκκινιά, το Νέο Κόσμο και την Πετρούπολη γνώρισαν τη σύγχρονη τέχνη και εκφράστηκαν μέσα από αυτήν, χάρη στο πρόγραμμα «Σύγχρονη Τέχνη: Πρώτα ζεις... μετά κατανοείς!». Το πρόγραμμα αυτό της Στέγης πραγματοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά σε σχολεία της Αττικής, έχοντας ένα και μοναδικό στόχο: να δοθεί σε περισσότερους μαθητές η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη ως θεατές και ως δημιουργοί.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης, όπου η σύγχρονη τέχνη γίνεται συγχρόνως το μέσο και ο στόχος. Ομάδα εξειδικευμένων καλλιτεχνών πραγματοποιεί τρεις κύκλους διδασκαλίας με δραστηριότητες σε διάφορους χώρους: μέσα στη Στέγη, όπου οι μαθητές παρακολουθούν πολιτιστικές δράσεις· σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους· και, τέλος, μέσα στην τάξη, όπου οργανώνονται εργαστήρια για συζήτηση και δημιουργική έκφραση των μαθητών πάνω στις «εμπειρίες πολιτισμού» που βίωσαν. Μια ταινία, ένας πίνακας, μια συναυλία, μια θεατρική παράσταση, μια πρόβα χορού, ένας αρχαιολογικός χώρος, ένα μουσείο· όλα αυτά αποτελούν τα ερεθίσματα που ωθούν τα παιδιά να προβληματιστούν, να συζητήσουν και να αναρωτηθούν:
 
Τι κοινά έχει ένα άγαλμα του Ποσειδώνα με έναν σούπερ ήρωα;
Πώς φανταζόταν κανείς το μέλλον πριν από 50 χρόνια;
 
Οι μαθητές καλούνται να εκφραστούν μέσα από παιχνίδια, δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια. Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με διαφορετικές εκπαιδευτικές πρακτικές, μέσω της τέχνης, ώστε να συνεχίσουν οι ίδιοι αντίστοιχα προγράμματα στην τάξη.
 
Το πρόγραμμα δεν αποσκοπεί φυσικά να «διδάξει» θέατρο, μουσική, χορό ή εικαστικά. Μέσα από προσωπικά βιώματα, οι μαθητές αποκτούν την αυτοπεποίθηση και τα εργαλεία για να ερμηνεύουν τα έργα τέχνης με το δικό τους τρόπο και, βέβαια, για να δημιουργούν οι ίδιοι τέχνη, κάτι που αποτυπώνεται στην παρουσίαση των έργων τους, την οποία πραγματοποιούν όλα μαζί τα σχολεία στο τέλος του προγράμματος.

συντελεστές

Συντελεστές:
Τζένη Αργυρίου: χορογράφος
Ευδοκία Ιωάννου: μουσικός
Ανδρέας Κασάπης: εικαστικός
Γεωργία Μαυραγάνη: σκηνοθέτης
Μυρτώ Τίκωφ: μουσικός

διαβάστε περισσότερα

Κόστος συμμετοχής:
Δωρεάν (συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για υλικά, μεταφορά και εισιτήρια)
 
Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@sgt.gr μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2015.
Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής