«Τα κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ / ΣΤΕΓΗ
menu

«Τα κύματα» της Βιρτζίνια Γουλφ

Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης

«Τα κύματα» της Virginia Woolf


19 ΝΟΕ 2015 - 22 ΑΠΡ 2016
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή | 11:00-13:15
Μαθητές από Β΄ Γυμνασίου μέχρι και Γ΄Λυκείου
Ανήσυχο θέατρο για εφήβους με ένα έργο ύμνο στη φιλία
5 € ανά μαθητή
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς, ένας δημιουργός της νέας γενιάς που έχει ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη σκηνική του γλώσσα, αναλαμβάνει φέτος την Εφηβική Σκηνή της Στέγης, καταθέτοντας μια παράσταση-πρόταση βασισμένη στο ανατρεπτικό μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ, Τα κύματα.
 
Τα αριστούργημα της Γουλφ αφηγείται την ιστορία μιας παρέας φίλων, από την πρώτη μέρα τους στο σχολείο έως τη δύση της ζωής τους. Έξι φίλοι, που μεγαλώνουν με διαφορετικά όνειρα και στόχους, ερωτεύονται, απογοητεύονται, προσπαθούν, βιώνουν την απώλεια, ματώνουν και θριαμβεύουν ένδοξα ή άδοξα. «Τα κύματα είναι συχνότητες. Είναι ψυχικές συχνότητες, τοποθετημένες σε έξι διαφορετικά πρόσωπα που προσπαθούν να αντιληφθούν το μυστήριο της ζωής…» λέει ο σκηνοθέτης.

Άλλοτε ακολουθώντας την «άμπωτη» και άλλοτε την «παλίρροια» του λόγου, και μέσα από πολύ μικρά, καθημερινά περιστατικά, το κείμενο μιλά για τη φιλία, τον έρωτα, τη διαφορετικότητα, τη ζωή που περνάει, την αγωνία της ύπαρξης και της συνύπαρξης· ανησυχίες που όλες τους ξυπνάνε στην εφηβεία και συνεχίζονται μέχρι το τέλος της ζωής.
 
Πώς είναι άραγε το πρώτο ερωτικό σκίρτημα; Τι είναι η ενηλικίωση; Πώς συμφιλιώνεσαι με την απώλεια; Πως διαχειρίζεσαι την κοινωνική και σεξουαλική σου ταυτότητα; Πώς διαχειρίζεσαι το χρόνο που περνάει;
 
Στην παράσταση, ηθοποιοί και μαθητές μοιράζονται τις ίδιες θέσεις: γύρω από ένα τραπέζι γίνονται όλοι παρατηρητές του φαινομένου της ζωής που εκτυλίσσεται μπροστά τους. Οι ηθοποιοί θέτουν σε λειτουργία τα Κύματα με τα πιο απλά μέσα, όπως μια ηλεκτρική κιθάρα, ένα «ηχητικό ενυδρείο», ένα μικρόφωνο… Στο τέλος, οι ρόλοι αλλάζουν: οι μαθητές κάνουν την αρχή θέτοντας τους δικούς τους προβληματισμούς , βάσει καθοδηγούμενων αυτοσχεδιασμών.
 
Μια παράσταση-εμπειρία, όπου η ανατρεπτική γραφή της πρωτοπόρου Βιρτζίνια Γουλφ θα συναντήσει με ορμή τους εφήβους για να τους αποκαλύψει… τον ίδιο τους τον εαυτό.

συντελεστές

Βασισμένο σε αποσπάσματα της μετάφρασης του Άρη Μπερλή

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Βοηθός σκηνοθέτη, συνεργασία στη διασκευή & οργάνωση παραγωγής: Θεοδώρα Καπράλου
Ηχητική δραματουργία: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Bοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή
Bοηθός σκηνογράφου: Στεφανία Ηλέκτρα Πανταβού
Επιμέλεια μαλλιών: Talkin’ Heads
Ερμηνεύουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες:
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 19 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 22 Απριλίου 2016

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής