Μισαλλοδοξία / ΣΤΕΓΗ
menu

Μισαλλοδοξία

Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί Γκρίφιθ

Ιώ Βουλγαράκη


26 ΙΑΝ 2016
11:00-12:30
Μαθητές Λυκείου
Είναι η συνύπαρξη των ανθρώπων στη Γη ένας εμφύλιος διαρκείας;
5 € ανά μαθητή
Μισαλλοδοξία (ουσιαστικό, θηλυκού γένους): Το μίσος εναντίον ατόμων με διαφορετική άποψη.
 
Μισαλλοδοξία (Intolerance): Η θρυλική, τρίωρη, βωβή ταινία του D.W. Griffith, του 1916, για την οποία έχει ειπωθεί πως κάλλιστα μπορεί να σταθεί δίπλα στην 5η Συμφωνία του Μπετόβεν και τα έργα τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου. Στο αριστούργημα αυτό του βωβού κινηματογράφου, ο δημιουργός, μέσα από τέσσερις παράλληλες ιστορίες, εκφράζει τον προβληματισμό του πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη, θέτοντας το ερώτημα που τον απασχολούσε σε όλη του τη ζωή: «Γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμά οτιδήποτε άλλο εκτός από την ειρήνη;».
 
Ακριβώς 100 χρόνια μετά, η Ιώ Βουλγαράκη επιλέγει να μεταφέρει στη σκηνή την τέταρτη ιστορία της Μισαλλοδοξίας, προκειμένου να την αφηγηθεί με όρους και τρόπους απολύτως θεατρικούς, διατηρώντας το βωβό στοιχείο. Ηθοποιοί και μουσικοί ενώνονται σε ένα επικό, βωβό μουσικοθεατρικό θέαμα, όπου τα πρόσωπα δεν έχουν ονόματα και ο τόπος δεν έχει σημασία, δίνοντας την αίσθηση ενός παράξενου παραμυθιού.
 
Ένα νεαρό ζευγάρι ερωτεύεται, με φόντο τον άγριο καπιταλισμό και πουριτανισμό της Αμερικής του 1914-15. Τι γίνεται όμως όταν το αγόρι κατηγορηθεί για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει;
 
Μια παράσταση πολιτικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, που καλεί τους μαθητές να προβληματιστούν πάνω σε διαχρονικά υπαρξιακά ερωτήματα:
Πώς τοποθετείται η ανθρώπινη ιστορία στο δίπολο «αδιαλλαξία» Vs «αλληλεγγύη»;
Είναι η μισαλλοδοξία –εθνική, πολιτική, θρησκευτική, ταξική– μια παθογένεια της ανθρωπότητας, αθεράπευτη ανά τους αιώνες:
Μετά το τέλος της παράστασης, μαθητές και συντελεστές συνομιλούν, ανταλλάσσουν απόψεις και επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις στο βαθιά πολιτικό θέμα που θίγει ο ίδιος ο Γκρίφιθ:
«Ή εμείς ή οι άλλοι πάντα.
Μα γιατί πάντα;»

συντελεστές

Συντελεστές:
Ιώ Βουλγαράκη: σκηνοθεσία-θεατρική διασκευή
Άννα Φιόντοροβα: σκηνικά-κοστούμια
Θοδωρής Αμπαζής: μουσική
Σταυρούλα Σιάμου: κίνηση
Αλέκος Αναστασίου: φωτισμοί
Εύη Ζαφειροπούλου: σχεδιασμός μακιγιάζ
Νικήτας Σινιόσογλου: επιστημονικός συνεργάτης
Κυριάκος Αργυρόπουλος: δημοσιογραφική έρευνα
Νίκος Πάστρας: video artist
Αμαλία Καβάλη: βοηθός σκηνοθέτη
 
Ηθοποιοί: Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Στέλιος Ιακωβίδης, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης, Σωκράτης Πατσίκας, Εύη Σαουλίδου, Ναταλία Τσαλίκη, Νίκος Χατζόπουλος

διαβάστε περισσότερα

Κρατήσεις:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής