Επικοινωνώ άρα είμαι Ελεύθερος / ΣΤΕΓΗ
menu

Επικοινωνώ άρα είμαι Ελεύθερος

Ένα πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανάμεσα σε σχολεία και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά

ΦΕΒ - ΜΑΪ 2016
Μαθητές από Γ΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ Λυκείου
«Θα ήθελα περισσότερη παιδεία για να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι.»«Θα ήθελα περισσότερη εμπιστοσύνη από τους ενήλικες.»
Δωρεάν
«Θα ήθελα περισσότερη παιδεία για να μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι.»
«Θα ήθελα περισσότερη εμπιστοσύνη από τους ενήλικες.»
 
Οι παραπάνω φράσεις καταγράφηκαν στο Αλφαβητάρι Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνέταξαν πέρυσι ομάδες σχολείων και κρατούμενοι διαφορετικών καταστημάτων κράτησης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Επικοινωνώ άρα είμαι Ελεύθερος» της Στέγης και της ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ.
 
Στο φετινό, δεύτερο κύκλο του προγράμματος, μαθητές σχολείων αναπτύσσουν διάλογο με την ομάδα εφήβων της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων του Πειραιά, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και πώς αυτά βιώνονται στο περιβάλλον μας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο αλφαβητάρι: αυτό των στερεοτύπων που εμποδίζουν την ισότιμη και ελεύθερη επικοινωνία με τον «άλλον» και των λέξεων που λειτουργούν ως αντίδοτο στα στερεότυπα.
 
Ποιος είναι ο «άλλος» στο περιβάλλον μου;
Πώς επικοινωνώ μαζί του, τι γνωρίζω πραγματικά γι' αυτόν και τι θα ήθελα να μάθω; 
 
Στην αρχή, οι καλλιτέχνες-θεραπευτές διδάσκουν τις δύο ομάδες βασικές τεχνικές φωτογραφίας και βίντεο, εφαρμόζοντας παράλληλα πρακτικές έκφρασης και θεραπείας μέσω της Τέχνης. Φωτογραφικοί περίπατοι, βιωματικές δραστηριότητες και ανοιχτές συζητήσεις καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση και την έκφραση των συμμετεχόντων και δίνουν έναυσμα για δημιουργικό διάλογο μεταξύ τους.
 
Στη συνέχεια, οι έφηβοι «συστήνονται» μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο, δημιουργούν και ανταλλάσσουν φωτογραφίες, κολάζ, κείμενα και σκέψεις, ενώ ενημερώνονται για τη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των επιμέρους δικαιωμάτων των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία και των μειονοτήτων.
 
Και ο διάλογος… ξεκινά. Κάθε συμμετέχων από κάθε ομάδα αναλαμβάνει την «αποστολή» του:
Πώς θα ήταν αν ήμουν άστεγος ή μετανάστης;
 
Με τον τρόπο αυτό, οι έφηβοι από κάθε ομάδα που διαλέγουν την ίδια θεματική δημιουργούν ζευγάρια. Οι έφηβοι του κάθε ζευγαριού, αν και δεν συναντιούνται σε φυσικό χώρο, επικοινωνούν σκέψεις και συναισθήματα στο «ταίρι» τους, μέσω βίντεο και φωτογραφίας. Με τον τρόπο αυτό, ο καθένας ανακαλύπτει κοινά σημεία και διαφορές και κινείται προς την αμοιβαία κατανόηση του άλλου.
 
Στο τέλος, οι ομάδες θα συναντηθούν στη Στέγη για να συζητήσουν και να δημιουργήσουν από κοινού το έντυπο και ψηφιακό αλφαβητάρι τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές βίντεο και κολάζ.

συντελεστές

Συντελεστές:
Δάφνη Καλαφάτη: photo therapist
Γιάννης Καυκάς: ψυχολόγος / φωτογράφος
Νιόβη Σταυροπούλου: art therapist
Ερατώ Τζαβάρα: animation και design / video therapist
Ματίλντα Χατζηπαναγιώτου: επιστημονική σύμβουλος - Ανθρώπινα Δικαιώματα και Συνταγματικό Δίκαιο

διαβάστε περισσότερα

Η ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ από το 2008 στηρίζει με καινοτόμα προγράμματα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως μετανάστες, πρόσφυγες, παιδιά με αναπηρία, φυλακισμένους, ιδρύματα κ.ά. Τα προγράμματα χρησιμοποιούν ως «εργαλεία» την καλλιτεχνική παιδεία, τη θεραπεία μέσω της τέχνης και τα νέα μέσα (βίντεο, φωτογραφία κ.λπ.).
 
To πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων είναι ο κύριος φορέας εξωϊδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων που έχουν διαπράξει αδίκημα ή διατρέχουν τον κίνδυνο να γίνουν δράστες αξιόποινων πράξεων. 


Ημερομηνίες:
Φεβρουάριος ­- Μάιος 2016
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις στα σχολεία που θα επιλεγούν.

Διαδικασία αίτησης και επιλογής:
Υποβολή αίτησης συμμετοχής στο education@sgt.gr μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2015.
Οι απαντήσεις θα δοθούν μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2015.

Πληροφορίες:
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής