blitz / ΣΤΕΓΗ
menu

blitz

6 a.m. How to disappear completely

9-18 ΟΚΤ 2015
20:30
Κεντρική Σκηνή
Η πιο εξωστρεφής ελληνική ομάδα της νεότερης γενιάς, μετά από τριετή περιοδεία στην Ευρώπη, επιστρέφει στη Στέγη με μια διεθνή συμπαραγωγή. Αντιμετωπίζοντας το θέατρο σαν ένα εργοτάξιο οικοδόμησης ουτοπιών, οι blitz γίνονται οι ξεναγοί μας στην απαγορευμένη ζώνη μιας μελλοντικής ευτυχίας. Αν εξαφανιστούμε, ίσως η ουτοπία εμφανιστεί.
Κανονικό: 10 – 15 – 18 – 28€  
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22€
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):
6 – 9 – 12 – 20€
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€
Μετά την «Τριλογία του Τέλους», με τις δυστοπικές παραστάσεις Late Night, Don Quixote και Galaxy, η ομάδα blitz συνθέτει την πιο αισιόδοξη και, συνάμα, επαναστατική σκηνική της αφήγηση: ένα τρίπτυχο για την ανάγκη εύρεσης μιας νέας ουτοπίας – πολιτικής, κοινωνικής και προσωπικής· ή, αλλιώς, μια παράσταση που αναζητά, μέσα από ένα άλλο επίπεδο ανάγνωσης του κόσμου που μας περιβάλλει, την κρυμμένη εκείνη πνευματικότητα, χωρίς την οποία η ζωή μοιάζει σαν επιβίωση.

Το σύνθημά τους είναι «Όχι άλλη πραγματικότητα». Οδηγός τους, ο Ρομαντισμός και η ασυμφωνία με τον κόσμο, έτσι όπως περιγράφονται στην ανησυχαστική ποιητική γραφή του Friedrich Hölderlin. Αισθητικός πόλος, τα Μανιφέστα του Φουτουρισμού και οι ουτοπικές κατασκευές που οραματίστηκε η σύγχρονη αρχιτεκτονική. Σημείο αναφοράς, η ταινία Stalker (1979) του Αντρέι Ταρκόφσκι και η σοβιετική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας Πικνίκ δίπλα στο δρόμο (1972) των Αρκάντι και Μπόρις Στρουγκάτσκι, στην οποία βασίστηκε ο σκηνοθέτης.

Στο 6 a.m. How to disappear completely, o Γιώργος Βαλαής, η Αγγελική Παπούλια, ο Χρήστος Πασσαλής και οι συνεργάτες τους διαπραγματεύονται την ιδέα μιας πορείας, μιας διαδρομής –ταυτόχρονα εξωτερικής και εσωτερικής– προς έναν τόπο και μια άλλη ζώνη πραγματικότητας. Γίνονται οι καταληψίες ενός ερειπωμένου εργοταξίου στις παρυφές μιας πόλης. Εκεί, χρησιμοποιώντας τα απομεινάρια του παρελθόντος με ποιητικούς όρους, θα οικοδομήσουν μια μελλοντική επικράτεια. Σε αυτή τη νέα Γη της Επαγγελίας, «δύο πολίτες θα είναι αρκετοί για να χτίσουν μια μητρόπολη, τρεις για να φτιάξουν μια χώρα και τέσσερις για να δημιουργήσουν έναν κόσμο», όπως δήλωνε και ο εικαστικός, αρχιτέκτονας και περφόρμερ Vito Acconci. 

Η παράσταση 6 a.m. How to disappear completely είναι μια παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και της ομάδας blitz, σε συμπαραγωγή με θεατρικούς οργανισμούς της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.
Τη δραματουργία της παράστασης συνυπογράφουν η Stefanie Carp, διακεκριμένη Γερμανίδα δραματουργός και υπεύθυνη, την τελευταία τετραετία, για τον τομέα των παραστατικών τεχνών στο Διεθνές Φεστιβάλ Festwochen της Βιέννης, καθώς και ο έμπειρος Έλληνας δραματουργός Νίκος Φλέσσας.

συντελεστές

ΠΑΡΑΛΛΗΛH ΔΡΑΣH

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονιστής: Γιώργος Σαμπατακάκης, Επίκουρος Καθηγητής Θεατρολογίας, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών


Η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους στις 9, 10, 11, 16, 17 και 18 Οκτωβρίου (Μετάφραση υπερτίτλων: Μέμη Κατσώνη).

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights).


Σκηνοθεσία: blitz theatre group
Δραματουργία: blitz theatre group, Άγγελος Σκασίλας, Stefanie Carp
Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα
Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Sound Design - Μουσική: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Coti K.  
Κίνηση: Γιάννης Νικολαΐδης
Βοηθός σκηνοθεσίας: Βάσια Ατταριάν
Βοηθός σκηνογράφου: Αλεξία Χρυσοχοΐδου
Επιμέλεια μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Επιμέλεια μαλλιών: Χρόνης Τζήμος
 
Ερμηνεύουν: Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Μιχάλης Κίμωνας, Άρης Μπαλής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου
 
Stage automation: Θάνος Ελευθεράκος
Φροντιστήριο: Τζέλλα Χριστοπούλου, Γιώργος Κοσκορέλλος, Cristina Suarez Herrero
Μακέτα σκηνογραφίας: Μιχαήλα Πλιαπλιά
Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Μπλάνας
Κατασκευή κοστουμιών, ειδικές κατασκευές: Λένα Παπαμιχαήλ
Κατασκευή παπουτσιών-δερμάτινων αξεσουάρ: Ουρανία Ψεβεδούρου
Κατασκευή μασκών: Roger Fischer
Ειδικές επεξεργασίες & βαφές υφασμάτων: Γρηγόρης Μπέσσας
Μοδίστρες ανδρικών κοστουμιών: Έφη Καραντάσιου, Λίτσα Μουμούρη

Project development, Promotion & Touring: Judith Martin / Ligne Directe
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Δούρου
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση & blitz theatre group
Συμπαραγωγή: Sao Luiz Teatro Municipal - Lisbon (Πορτογαλία), La Filature – Scène Nationale de Mulhouse (Γαλλία), La Comédie De Reims – Festival Reims Scènes d’Europe (Γαλλία), Théâtre De La Ville - Paris (Γαλλία), Nouveau Théâtre De Montreuil (Γαλλία), Ligne Directe - Paris (Γαλλία)
 
Στην παράσταση ακούγονται στίχοι του Φρήντριχ Χαίλντερλιν από το ποίημα «Θρήνοι του Μένωνος για τη Διοτίμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα (Ελεγείες, ύμνοι και άλλα ποιήματα, μτφρ. Στέλλα Νικολούδη, Αθήνα, 1996) 
 
Ευχαριστούμε θερμά τους συμμετέχοντες στα workshop "Theatre as a construction site", που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες και τη Ρενς, το Φεστιβάλ Αθηνών, το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, τη Γιολάντα Μαρκοπούλου, την Τάνια Καλαντιάσναγια, τη Βούλα Μιχαήλ, τις εταιρείες ΓΙΑΝΝΕΤΟΣ και MISHOP.
                 
 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Οι blitz έχουν παρουσιάσει εκτενώς τη δουλειά τους στο εξωτερικό, σε σημαντικά θέατρα και ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το Théâtre de la Ville (Παρίσι), η Schaübuhne (Βερολίνο), η Comédie de Reims (Ρενς), το Théâtre Dijon-Bourgogne (Ντιζόν), το Théâtre des Abbesses (Παρίσι).

Οι blitz πραγματοποίησαν πέρυσι εκτενή σεμινάρια στις Βρυξέλλες και στη Ρεμς, από όπου προέκυψε ο κορμός της παράστασης 6 a.m. How to disappear completely.
Μετά την Αθήνα, η παράσταση θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με τη Στέγη, σε δύο σκηνές: στο La Filature της Μυλούζ, στο πλαίσιο του Festival Vagamondes (14 και 15 Ιανουαρίου 2016) και στη La Comédie de Reims, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Scènes d’Europe (3 Φεβρουαρίου 2016).

Η Αγγελική Παπούλια και ο Χρήστος Πασσαλής συμπρωταγωνίστησαν στον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου, την ταινία που απέσπασε το βραβείο «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών το 2009 και ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2011.

«Από τις πιο ατρόµητες Ευρωπαίες ηθοποιούς, παίζει χωρίς ζώνη ασφαλείας». Αυτό γράφτηκε στο σημαντικό γερμανικό περιοδικό Der Spiegel για την Αγγελική Παπούλια, με αφορμή την ερμηνεία της στην ταινία Η Έκρηξη (2014) του Σύλλα Τζουμέρκα. Στην τελευταία ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Αστακός (2015, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών), η Παπούλια ερμηνεύει το ρόλο της Άκαρδης Γυναίκας, πλάι στους Rachel Weisz, Colin Farrell, Lea Seydoux, John C. Reilly, Ariane Labed και Ben Whishaw.

Η θεατρική ομάδα blitz σχηματίστηκε στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2004, από τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή. Λειτουργεί ως καλλιτεχνική κολεκτίβα και βασίζεται στην ισότιμη σχέση των μελών της, όσον αφορά στη σύλληψη, στη συγγραφή, στη σκηνοθεσία και στη δραματουργία, καθώς και στην κοινή τους πεποίθηση ότι όλα είναι υπό αμφισβήτηση, τόσο στο θέατρο όσο και στη ζωή.

Με εξαίρεση την Αγγελική Παπούλια, η οποία είναι απόφοιτη της Δραματικής Σχολής «Εμπρός» και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κανένας από τους δύο άλλους blitz δεν σκόπευε να γίνει ηθοποιός ή σκηνοθέτης: φοιτητής της Γεωπονικής Σχολής ήταν ο Γιώργος Βαλαής και σπουδές πολιτικού μηχανικού στο Πολυτεχνείο ακολουθούσε ο Χρήστος Πασσαλής.

Blitz στα γερμανικά σημαίνει «κεραυνός».
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

9 - 10 Οκτ 2015

12:00
20 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Masterclass δραματουργίας με τη Stefanie Carp

χορηγίες / συνεργασίες

Συμπαραγωγή

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

19 Δεκ 2015 - 3 Ιαν 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα
(10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΘΕΑΤΡΟ

Ακύλλας Καραζήσης «Πίστη, αγάπη, ελπίδα» του Ödön von Horváth

3 - 14 Φεβ 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 15 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΘΕΑΤΡΟ

Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης Καθαρή πόλη

20 - 31 Ιαν 2016

20:30 Κεντρική Σκηνή
EARLY BIRD ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
από 30 ΝΟΕ έως 22 ΔΕΚ:
13 – 20 €
Κανονικό: 15 – 18 – 28 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 11 – 14 – 22 €
Μεγάλη Παρέα
(10+ άτομα): 9 – 12 – 20 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΘΕΑΤΡΟ

Ιώ Βουλγαράκη Μισαλλοδοξία

11 - 22 Μαϊ 2016

20:30 Κεντρική Σκηνή
EARLY BIRD από 11 ΜΑΡ
έως 12 ΑΠΡ: 13 – 20 €
Κανονικό: 15 – 18 – 28 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 11 – 14 – 22 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):
9 – 12 – 20 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΘΕΑΤΡΟ

Ρούλα Πατεράκη «Post Inferno - Προς Δαμασκόν» του August Strindberg