Mostly Other People Do the Killing / ΣΤΕΓΗ
menu

Mostly Other People Do the Killing

9-10 OKT 2015
21:00
Μικρή Σκηνή
Οι Mostly Other People Do the Killing δεν είναι μια απλή μπάντα με σουρεαλιστικό όνομα, αλλά ένα ριζοσπαστικό νεοϋορκέζικο σχήμα με στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα στην τζαζ.
Κανονικό: 15€
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10€
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9€
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€
 
Τους έχουν χαρακτηρίσει bebop τρομοκράτες! Έχοντας επιλέξει ένα χιουμοριστικό, αλλά βαθύτατα φιλοσοφημένο όνομα, και κάνοντας διαρκώς άλματα –από τα σημερινά στυλ στην πρώιμη hot jazz κι από εκεί πάλι στο παρόν–, οι MOPDtK από το 2002 συγχωνεύουν ένα τεράστιο στυλιστικό φάσμα γραμμένης και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Ερμηνεύοντας δημιουργικά τα κεφάλαια ενός αιώνα ηχογραφημένης τζαζ, καταλήγουν σε ένα αυθεντικό, διαχρονικό «παν-τζαζιστικό» μείγμα. Παράλληλα, αποδεικνύουν πόσο περιπετειώδες, προχωρημένο και τολμηρό ήταν το πριν από το σουίνγκ παλιό καλό υλικό.

Μετά το εντυπωσιακό Blue (2014), ένα άλμπουμ ανασύνθεσης του επικού Kind of Blue του Miles Davis, του τζαζ δίσκου με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, οι MOPDtK επανέρχονται με το Mauch Chunk (2015). Ο αινιγματικός τίτλος του άλμπουμ αναφέρεται στην ομώνυμη ορεινή, μακρόστενη λίμνη της πολιτείας Πενσυλβάνια, μια περιοχή ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, που γι’ αυτόν το λόγο ονομάζεται και «Ελβετία της Αμερικής».

Στον ήχο πρωταγωνιστούν το πιάνο (Ron Stabinsky) και οι μελωδίες του μπασίστα και ιδρυτή του σχήματος Moppa Elliott, ενώ αναδεικνύεται ο ρόλος του πιανίστα μέσα σε ένα τζαζ κουαρτέτο. Ο Μόππα Έλλιοτ, αφιερώνει αυτά τα κομμάτια στις ρίζες του, στους μουσικούς από τους οποίους εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε. Αυτοβιογραφική τζαζ με τίτλο ο οποίος –όχι τυχαία– παραπέμπει στην ιδιαίτερη πατρίδα του συνθέτη.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι στοιχήματα συνύπαρξης ακραίων στυλιστικών συνδυασμών, αναπάντεχης συμβίωσης πρωτοπορίας και mainstream, παιχνιδιού μέσα κι έξω από φόρμες, ανάλαφρης lounge που δεν αποκλείει εκρήξεις, παραδόσεων που αγγίζουν την post-post-modern φάση τους…

συντελεστές

Moppa Elliott: μπάσο
Jon Irabagon: σαξόφωνο
Ron Stabinsky: πιάνο
Kevin Shea: ντραμς

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Οι MOPDtK απέκτησαν φήμη αποδομώντας standards με προμελετημένους πειραματισμούς, γνώση και χιούμορ. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι: «Παίρνουμε καλές ιδέες και τις εξωθούμε έως τα λογικά τους όρια».

Όπως το Kind of Blue έχει τη μοναδικότητα του κορυφαίου σε πωλήσεις τζαζ δίσκου όλων των εποχών, έτσι και το Blue των MOPDtK έχει τη μοναδικότητα του πρώτου άλμπουμ στο οποίο ανασυντίθεται νότα προς νότα ένα άλλο, συμπεριλαμβανομένων των αυτοσχεδιασμών, αλλά και κάποιων λαθών!

Ο σαξοφωνίστας τους, Jon Irabagon, παίζει με την ίδια ευκολία free jazz, post-bop, avant-garde, country, doom metal, αναμειγνύοντάς τα σε ένα χαοτικό κολάζ. Έχει ανακηρυχθεί νικητής του διαγωνισμού Thelonious Monk (2008), Μουσικός της Χρονιάς από το The New York City Jazz Record (2012) και Κορυφαίος Rising Star σε άλτο και τενόρο σαξόφωνα (DownBeat).

Ο Ρον Σταμπίνσκυ μελέτησε κλασικό πιάνο, αλλά είχε πρότυπα τους Bill Dixon και Joel Futterman. Είναι ειδήμων στην πιανιστική προσέγγιση Taubman, την οποία διδάσκει σε εργαστήρια jazz.

Ο ντράμερ Kevin Shea παίζει αντισυμβατικά, από μια εσωτερική ανάγκη συνεχούς επαναξιολόγησης του τι είναι μουσική. Αυτοχαρακτηρίζεται «ταγμένος και πολυδιάστατα ουτοπικός». Έχει ανακηρυχθεί καλύτερος ντράμερ της Νέας Υόρκης (2012), έχει παίξει σε 40 χώρες και έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 100 δίσκους.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4 - 6 Δεκ 2015

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 15 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
 

ΜΟΥΣΙΚΗ

5ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ

11 Νοε 2015

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

David Virelles

6 Νοε 2015

20:30 Κεντρική Σκηνή
Κανονικό: 10 – 15 – 18 – 28 €  
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):
6 – 9 – 12 – 20 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Rudresh Mahanthappa

24 Οκτ 2015

20:30 Κεντρική Σκηνή
Κανονικό: 10 – 15 – 18 – 28€   
Μειωμένο ή Μικρή παρέα
(5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22€  
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 6 – 9 – 12 – 20€
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€

ΜΟΥΣΙΚΗ

Sokratis Sinopoulos Quartet Eight Winds