Sokratis Sinopoulos Quartet / ΣΤΕΓΗ
menu

Sokratis Sinopoulos Quartet

Eight Winds

24 ΟΚΤ 2015
20:30
Κεντρική Σκηνή
Η κοσμοπολίτικη λύρα του Σωκράτη Σινόπουλου και το κουαρτέτο του σκορπίζουν σε 8 Ανέμους, για να μας παρασύρουν σε διαφορετικά μουσικά σταυροδρόμια.
Κανονικό: 10 – 15 – 18 – 28€   
Μειωμένο ή Μικρή παρέα
(5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22€  
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 6 – 9 – 12 – 20€
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€
Ο ήχος του στην πολίτικη λύρα είναι χαρακτηριστικός και νιώθει κανείς πως μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα πολιτισμικής ιστορίας και «ελληνικότητας», αλλά παράλληλα ότι παραμένει ανοιχτός σε όλες τις σύγχρονες προσεγγίσεις ή μουσικές προκλήσεις. Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd, και να βάζει τη δική του εκφραστική σφραγίδα σε ιδιώματα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη, διεθνή δημιουργική μουσική. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του Sokratis Sinopoulos Quartet, με τίτλο Eight Winds, στη γνωστή μας γερμανική εταιρία ECM και σε παραγωγή του εμβληματικού ιδρυτή και διευθυντή της, Manfred Eicher.

Οι μουσικοί άνεμοι, δηλαδή τα χιλιάδες διαφορετικά ακούσματα, στυλ, είδη, τάσεις ενός σημερινού δημιουργού αλλά και ακροατή, μπορούν να γεννήσουν άπειρους συνδυασμούς από και προς τα χθες-σήμερα-αύριο. Τα κομμάτια του άλμπουμ είναι εν μέρει αυτοσχεδιαστικά και, έως ένα βαθμό, γραμμένα με νότες. Ο Σινόπουλος περιγράφει αυτή την ιδιαίτερη ποιητική ως «ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τίτλος του άλμπουμ περιγράφει, τρόπον τινά, τη μουσική μας τεχνοτροπία και αισθητική κατεύθυνση...».

Η μουσική του Eight Winds, αν και έχει σαφείς αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τον ήχο της πολίτικης λύρας του Σινόπουλου, αλλά και μέσα από το πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, το κοντραμπάσο του Δημήτρη Τσεκούρα και τα κρουστά του Δημήτρη Εμμανουήλ.
Τέσσερις μουσικοί και τέσσερα χρόνια κοινής πορείας. Ξεκίνησαν με διασκευές από την εγχώρια παράδοση. Προχώρησαν και επικεντρώθηκαν σε πρωτότυπα θέματα του Σινόπουλου, ενός συνθέτη έμπειρου και ανοιχτού σε συνεργασίες από διαφορετικούς χώρους όπως η τζαζ και η σύγχρονη μουσική.

Ο Σωκράτης Σινόπουλος, γεννημένος το 1974 στην Αθήνα, έχει μια μακρά πορεία στη μουσική, με σπουδές παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και δημοτικού τραγουδιού. Αν και έχει ασχοληθεί με πολλά όργανα, το ενδιαφέρον του τράβηξε η πολίτικη λύρα, στα 14 του χρόνια. Συνεργάζεται με πολλά σχήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού τον έχει τιμήσει με το Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών.

συντελεστές

Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ: τύμπανα
Σχεδιασμός ήχου/ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης
Σχεδιασμός και επιμέλεια φωτισμού: Μαρία Βενετάκη
Video: Θωμάς Φίλιος

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Σάββατο 24 Οκτωβρίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τον Σωκράτη Σινόπουλο
Συντονιστής: Χρήστος Καρράς, Γενικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Μεγαλωμένος σε οικογένεια καλλιτεχνών, ο Δημήτρης Τσεκούρας άρχισε μαθήματα βιολιού και πιάνου σε προσχολική ηλικία. Έφηβος πέρασε σε άλλα όργανα (κιθάρα, τύμπανα) για να καταλήξει στο κοντραμπάσο. Μελέτησε με τον Τάσο Κάζαγλη, παίρνοντας δίπλωμα με άριστα από το Ωδείο Αθηνών. Στο ενεργητικό του έχει πολυάριθμες εμφανίσεις και ηχογραφήσεις world και παραδοσιακής μουσικής.

Ο Δημήτρης Εμμανουήλ είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου & Λυκείου Παλλήνης και έχει μαθητεύσει με κορυφαίους κρουστούς. Σε ηλικία 17 ετών τιμήθηκε με ειδική διάκριση σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Δραστηριοποιείται στην παραδοσιακή μουσική, παίζοντας κρουστά από διάφορες χώρες. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ διδάσκει στο Modern Music School.

Ο πιανίστας Γιάννης Κυριμκυρίδης ξεκίνησε μαθήματα σε ηλικία τεσσάρων ετών. Εκτός της μουσικής, σπούδασε επίσης οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Rotterdam School of Management. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών εντός και εκτός συνόρων (Haig Yazdjian, Ara Dinkjian, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.).

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το άλμπουμ Eight Winds είναι η πολυσυλλεκτικότητα των προτάσεων. Πρόκειται για υλικό ικανό να οδηγεί και να οδηγείται από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στον ήχο του κουαρτέτου ομογενοποιούνται απομακρυσμένες επιδράσεις και λεξιλόγια. Η σύγκλιση των τεσσάρων συνεργατών διακρίνεται από ερευνητικό πνεύμα, παγκοσμιότητα, εκλέπτυνση, αφαίρεση και μουσικότητα.

Οι οκτώ άνεμοι, στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος του άλμπουμ, είναι η Τραμουντάνα ή Βοριάς (Β), ο Γραίγος ή Μἐσης (ΒΑ), ο Λεβάντες ή Απηλιώτης (Α), ο Σορόκος ή Εύρος (ΝΑ), η Όστρια ή Νοτιάς (Ν), ο Γαρμπής ή Λίβας (ΝΔ), ο Πουνέντες ή Ζέφυρος (Δ) και ο Μαΐστρος ή Σκίρων (ΒΔ).

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4 - 6 Δεκ 2015

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 15 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
 

ΜΟΥΣΙΚΗ

5ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ

11 Νοε 2015

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

David Virelles

28 Ιαν 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 15 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Lumen Drones

6 Νοε 2015

20:30 Κεντρική Σκηνή
Κανονικό: 10 – 15 – 18 – 28 €  
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):
6 – 9 – 12 – 20 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Rudresh Mahanthappa