John Adams / Lucinda Childs / Frank Gehry / ΣΤΕΓΗ
menu

John Adams / Lucinda Childs / Frank Gehry

Available Light

5-7 ΔΕΚ 2015
20:30
Κεντρική Σκηνή
55 λεπτά
Τρία θρυλικά ονόματα του αμερικανικού μινιμαλισμού αναβιώνουν μια από τις πιο εμβληματικές χορογραφίες στην ιστορία του μοντέρνου χορού.
EARLY BIRD έως 6 ΝΟΕ:
30% έκπτωση στις ζώνες Α' και Β'

Κανονικό: 15 – 18 – 25 – 36 – 45 €
Μειωμένο ή Μικρή παρέα
(5-9 άτομα): 11-14-20-29-36 €
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα):
9-12-18-27-34 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Τρία ιερά τέρατα της πρωτοπορίας της αμερικανικής τέχνης, ο συνθέτης John Adams, η χορογράφος Lucinda Childs και ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, αναβιώνουν στη Στέγη ένα θρυλικό έργο που είχε σφραγίσει την πρώτη και μοναδική τους συνεργασία, το 1983. Προϊόν μιας εποχής όπου κυριαρχούσαν οι πειραματικές συνεργασίες μεταξύ ιδιοφυών δημιουργών, το Available Light αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά στοιχεία του καθενός, αλλά και την κοινή τους αισθητική στις πειραματικές προσεγγίσεις.

Η Λουσίντα Τσάιλντς, που παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο της στην Ελλάδα, είναι ζωντανός θρύλος του μοντέρνου χορού. Υπήρξε μαθήτρια του αστέρα της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, Merce Cunningham, και σημαντικό μέλος της πρωτοποριακής χορευτικής ομάδας Judson, που έφερε επανάσταση στο χορό στις αρχές των 60s. Το 1976, συνεργαζόμενη ως χορογράφος και περφόρμερ με τον Robert Wilson και τον Philip Glass, στην επική, πεντάωρης διάρκειας όπερα Einstein on the Beach, απέδειξε ότι χορογραφεί με την ίδια ευκολία ρηξικέλευθα σόλο ή ομαδικά κομμάτια για όπερα, αλλά και ότι διαθέτει ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο. Ο Ουίλσον έχει δηλώσει για την Τσάιλντς πως έχει μέσα της «τόσα αντίθετα… μαλακά και σκληρά, φυσικά και αφύσικα», ενώ η ίδια ανέφερε ότι αυτό που την οδήγησε στον Ουίλσον ήταν η «όρεξή της για το ασυνήθιστο, το διαφορετικό». Πάντως, όσοι παρακολούθησαν τη συνεργασία τους, μιλάνε για μια παράσταση-σταθμό του μεταμοντέρνου.

Ο Τζων Ανταμς, πολυβραβευμένος μετα-μινιμαλιστής συνθέτης, κινείται εξίσου άνετα μεταξύ της ηλεκτρονικής μουσικής –όπως είναι αυτή που συνέθεσε για το συγκεκριμένο έργο και έχει τίτλο Light over Water– και έργων για μουσική δωματίου, κινηματογραφικά σάουντρακ ή σύγχρονες όπερες.

Ο σταρ της αρχιτεκτονικής Φρανκ Γκέρυ, ευρύτερα γνωστός για το εμβληματικό μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο, σε αυτή την παραγωγή ανατρέχει στη νεανική του αγάπη για τα βιομηχανικά υλικά και τις απλές λειτουργικές κατασκευές. Για την πρώτη παράσταση του Available Light, το 1983, ο Γκέρυ δημιούργησε ένα σκηνικό σε δύο διαφορετικά επίπεδα, από βιομηχανικές πλατφόρμες και αλυσίδες περίφραξης, ενώ το κοινό καθόταν σε κεκλιμένες κερκίδες πάνω στη σκηνή. Στο έργο χόρευε και η ίδια η Τσάιλντς, η οποία πλέον –στα 75 χρόνια της– έχει μοιράσει το ρόλο της σε δύο χορευτές.

συντελεστές

Μουσική: John Adams
Χορογραφία: Lucinda Childs
Σχεδιασμός σκηνικών: Frank O. Gehry
Σχεδιασμός φωτισμών: Beverley Emmons, John Torres
Σχεδιασμός κοστουμιών: Kasia Walicka Maimone
Σχεδιασμός ήχου: Mark Grey
Ερμηνεύει η Lucinda Childs Dance Company
με τους: Ty Boomershine, Katie Dorn, Katherine Helen Fisher, Sarah Hillmon, Anne Lewis, Sharon Milanese, Patrick John O’Neill, Matt Pardo, Lonnie Poupard Jr., Caitlin Scranton, Shakirah Stewart
Αναπληρωτής γενικός διευθυντής: Linsey Bostwick
Διεύθυνση ομάδας: Katie Ichtertz
Διεύθυνση παραγωγής: Jeremy Lydic
Διεύθυνση σκηνής: Jason Kaiser
Εκτέλεση παραγωγής: Kaleb Kilkenny, Alisa E. Regas
Παραγωγή: Pomegranate Arts, Inc.
Εκτελεστική παραγωγός: Linda Brumbach

Η αναβίωση του Available Light για το 2015 ήταν ανάθεση των: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα· Cal Performances, University of California, Μπέρκλεϋ· Festspielhaus St. Pölten· FringeArts, Philadelphia με την υποστήριξη του The Pew Center for Arts & Heritage· Glorya Kaufman Presents Dance at the Music Center and The Los Angeles Philharmonic Association· International Summer Festival Kampnagel, Αμβούργο· Tanz Im August, Βερολίνο· Théâtre de la Ville, Παρίσι και Festival d’Automne, Παρίσι.

Το Available Light αναπτύχθηκε στο MASS MoCa (Massachusetts Museum of Contemporary Art).

Ομάδα Παραγωγής
Επίβλεψη Ήχου: Lilly West
Συνεργάτες του Frank O. Gehry: Σχεδιαστική ομάδα των Leif Halverson, Meaghan Lloyd, David Nam
Σκηνικές κατασκευές: Tom Carroll Scenery
Βοηθός ενδυματολόγος: Mary Kokie McNaugher
Κατασκευή κοστουμιών: Colin Davis Jones Studios, Carelli Costumes
Διεύθυνση προβών: Ty Boomershine
Διδασκαλία προβών της ομάδας: Sharon Milanese, Matt Pardo                                               
Αναπληρωτές: Josh Christopher, Benny Olk

Οι πρόβες για το έργο έγιναν στο Mark Morris Dance Center.

Το “Light Over Water” του John Adams χρησιμοποιείται μετά από συνεννόηση με τη Hendon Music, Inc. (εταιρεία, εκδότης και κάτοχος δικαιωμάτων της Boosey & Hawkes).


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές
Συντονισμός: Νίνα Αλκαλάη, θεωρητικός χορού

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου
Masterclass από τη Lucinda Childs

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Το έργο Available Light ήταν παραγγελία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες. Το 1983, σε μια περίοδο ανακαίνισής του, το Μουσείο υλοποιούσε site-specific παραγωγές, ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων.

Η αναβίωση της ιστορικής αυτής χορογραφίας υλοποιήθηκε με την υποστήριξη σημαντικών διεθνών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Tanz Im August (Βερολίνο), το Théâtre de la Ville (Παρίσι) και η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Ο συνθέτης Τζων Άνταμς έγινε ευρύτερα γνωστός με τη σύγχρονη όπερα Nixon in China το 1987. Αν και το συγκεκριμένο έργο είχε δεχτεί αντιφατικές κριτικές, κατά γενική ομολογία επανέφερε το ενδιαφέρον του κοινού για την όπερα.

Η πρεμιέρα της αναβίωσης του Available Light έγινε στις 5 Ιουνίου 2015 στο Walt Disney Concert Hall του Λος Άντζελες, κτίριο που είχε σχεδιάσει ο Φρανκ Γκέρυ το 2003.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

6 Δεκ 2015

10:00
Κόστος συμμετοχής: 15 €

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Masterclass χορού από τη Lucinda Childs

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17 - 19 Δεκ 2015

20:30 Κεντρική Σκηνή
EARLY BIRD έως 18 ΝΟΕ:
13 – 20 €
Κανονικό: 15 – 18 – 28 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 11 – 14 – 22 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):
9 – 12 – 20 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΧΟΡΟΣ

KVS & les ballets C de la B Coup Fatal

9 - 10 Απρ 2016

20:30 Κεντρική Σκηνή
Κανονικό: 15 – 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 11 – 14 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα):
9 – 12 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΧΟΡΟΣ

TAO Dance Theater 6 & 7

26 - 29 Φεβ 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 15 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΧΟΡΟΣ

Ίρις Καραγιάν ALASKA