Ανοιχτή πρόκληση συμμετοχής στο Urban Design Fiction Hackathon στο πλαίσιο της έκθεσης Adhocracy [Αθήνα]. Συμμετοχές έως 12 Μαΐου 2015. / ΣΤΕΓΗ
menu

Ανοιχτή πρόκληση συμμετοχής στο Urban Design Fiction Hackathon στο πλαίσιο της έκθεσης Adhocracy [Αθήνα]. Συμμετοχές έως 12 Μαΐου 2015.

30 Απρ 2015
Αντέχετε να λάβετε μέρος σε έναν 36ωρο μαραθώνιο σχεδιασμού και δημιουργίας αντικειμένων και εφαρμογών;

Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη μελλοντική πόλη, τα δίκτυα συνεργασίας και παραγωγής; Το Urban Design Fiction Hackathon, που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της έκθεσης Adhocracy, είναι ένας 36ωρος μαραθώνιος σχεδιασμού και δημιουργίας αντικειμένων και εφαρμογών με σκοπό την προώθηση της δημιουργικότητας μέσα από τη χρήση ανοιχτού λογισμικού και hardware. Κατά τη διάρκεια του Hackathon, τέσσερις διακεκριμένοι designers, εικαστικοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εξειδικευμένοι στα πεδία της ψηφιακής παραγωγής (digital fabrication), του ανοιχτού hardware, του δημιουργικού προγραμματισμού και των ηλεκτρονικών υφασμάτων (e-textiles, wearable technology) θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στο σχεδιασμό πρωτοτύπων που συνδυάζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση ιδιοκατασκευών με την τεχνολογία.

Στη μετα-ψηφιακή εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και τα όρια μεταξύ των φυσικών και των ψηφιακών αντικειμένων είναι ρευστά, η σχέση μας με το αστικό τοπίο βρίσκεται σε συνεχή εναλλαγή. Τεχνολογίες όπως το physical computing, το Ίντερνετ των Πραγμάτων και η wearable technology επαναπροσδιορίζουν τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και τους γύρω μας. Σε αυτό το πλαίσιο, τι είδους αφηγήσεις προκύπτουν από την δημιουργία αντικειμένων; Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη μελλοντική πόλη, τα δίκτυα συνεργασίας και παραγωγής;

Μέσα από μια ανοιχτή πρόσκληση, 24 συμμετέχοντες θα κληθούν να δουλέψουν σε τέσσερις διεπιστημονικές ομάδες και να δημιουργήσουν συνεργατικά έργα με σκοπό την επινόηση νέων ιδεών γύρω από το θέμα του αστικού τοπίου και των τοπικών δικτύων συνεργασίας. To Hackathon έχει ως στόχο, μέσα από τις μεθοδολογίες του Φτιάξ’ το μόνος σου (DIY - Do It Yourself) και Φτιάξ’ το με άλλους (DIWO - Do It With Others), να προωθήσει την εμπειρική επαφή των συμμετεχόντων με το σχεδιαστικό προϊόν και τη διαδικασία διαλόγου και δικτύωσης, πυροδοτώντας τη δημιουργία νέων έργων.

Το πρώτο Urban Design Fiction Hackathon θα διεξαχθεί από το Σάββατο 16 Μαΐου στις 10:00 π.μ. έως την Κυριακή 17 Μαΐου στις 10:00 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο χώρο της έκθεσης Adhocracy.

Tη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση των αντικειμένων που παράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Hackathon και θα ακολουθήσει συζήτηση παρουσία των μεντόρων.

Mέντορες:
Ebru Kurbak
Petros Moris
Lorenzo Romagnoli
Danja Vasiliev

Επιμέλεια & Διεύθυνση Παραγωγής: Αφροδίτη Ψαρρά
Συντονισμός: Μαρία Βαρελά

Με την υποστήριξη:

              

Ανοιχτή πρόκληση συμμετοχής:
Συμμετοχές έως 12 Μαΐου 2015

Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στο Urban Desing Fiction Hackathon που θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 16 Μαϊου στις 10 π.μ. έως την Κυριακή 17 Μαΐου στις 10 μ.μ. στο χώρο της έκθεσης Adhocracy στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, μπορείτε να στείλετε email στο hackathon@sgt.gr στέλνοντας συμπληρωμένη τη φόρμα επικοινωνίας ή αποστέλλοντας τα παρακάτω στοιχεία συμμετοχής:
-Ονοματεπώνυμο
-Email
-Τηλέφωνο
-Μίνι βιογραφικό (150 λέξεις)
-Γνώσεις σχεδιαστικών εργαλείων
-Γνώσεις χειροτεχνίας
-Γνώσεις ηλεκτρονικών/hardware/prototyping
-Γνώσεις προγραμματισμού
-Γιατί ενδιαφέρεσαι να συμμετάσχεις στο Urban Desing Fiction Hackathon;

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Οι συμμετέχοντες θα επιλεχθούν με σειρά προτεραιότητας και θα χωριστούν σε τέσσερις διεπιστημονικές ομάδες εργασίας βάσει του γνωσιακού τους αντικειμένου.

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στις 7 μ.μ., θα γίνει δημόσια παρουσίαση των project που παράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Hackathon. Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που θα επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους για όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν τους υπολογιστές τους. Ο χώρος του εργαστηρίου θα είναι εξοπλισμένος με εργαλεία και υλικά προς χρήση. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να φέρει και να μοιραστεί τα δικά του δημιουργικά εργαλεία, είναι ευπρόσδεκτα.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν όλο το βράδυ και, αν επιθυμούν να ξεκουραστούν, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί στρώματα.
Στο χώρο του Souzy Tros, θα υπάρχει υποδομή για καφέ και τσάι, καθώς και φούρνος μικροκυμάτων.

Για την έκθεση Adhocracy διαβάστε περισσότερα εδώ.