Giovanni Guidi / Gianluca Petrella / Louis Sclavis / ΣΤΕΓΗ
menu

Giovanni Guidi / Gianluca Petrella / Louis Sclavis

30 ΜΑΡ 2016
21:00
Μικρή Σκηνή
H τζαζ του μέλλοντος από τον Giovanni Guidi: O 30χρονος Ιταλός πιανίστας δεν διστάζει να εξερευνήσει διαφορετικά μουσικά μονοπάτια, με τη διεθνή αναγνώριση να επιβραβεύει αδρά την πολυεπίπεδη τζαζ δημιουργικότητά του.
Κανονικό: 15 € / 7 € Ζώνη ΤετARTης
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
Ήχος με σολιστικά μέρη που κόβουν την ανάσα, κομμάτια που βασίζονται στα μπλουζ, μεταλλασσόμενα σε φόρμες «μεταφυσικής ομορφιάς», αναφορές σε κλασικούς Ρομαντικούς μουσουργούς (Chopin) και θρύλους της τζαζ (Thelonious Monk, Lennie Tristano).

Από νεαρή ηλικία, ο πιανίστας Τζοβάννι Γκουίντι έδειξε επίπεδο και ικανότητες έμπειρου μουσικού. Σε ηλικία τριών ετών, οι γονείς του τού έκαναν δώρο ένα σετ ντραμς, σηματοδοτώντας και την πρώτη επαφή του με τη μουσική σε ένα σπίτι όπου το οικογενειακό στερεοφωνικό συγκρότημα αγαπούσε την τζαζ. Όταν ο Γκουίντι είδε έναν φίλο του να παίζει πιάνο, αποφάσισε πως αυτό ήταν το όργανό του. Λίγο αργότερα, θα ερωτευόταν την τζαζ που του είχε γίνει βίωμα από τη νηπιακή ηλικία.

Ο Γκουίντι από πολύ νωρίς ανέπτυξε τη δική του τεχνική που χαρακτηρίζεται από μια συναρπαστική αφηγηματική ένταση. Πέρα από μια πληθώρα ιδεών, η μουσική πρότασή του είναι γεμάτη ενέργεια. Μοιάζει να είναι ιδανικό παράδειγμα του πως διαμορφώνεται η νέα μουσική, με μια γόνιμη σύγκρουση ωριμότητας και φρεσκάδας να χαρακτηρίζει το προσωπικό του στυλ έκφρασης.

Η καριέρα του είναι εξίσου εντυπωσιακή, καθώς μέσα σε μία δεκαετία συμμετείχε σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ, τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία και ηχογράφησε σειρά δίσκων. Δύο από αυτούς ήταν στη δισκογραφική εταιρεία ECM, με τον μέντορά του και κορυφαίο Ιταλό τρομπετίστα Enrico Rava, ο οποίος έχει πει για τον Γκουίντι ότι είναι ο «πιο ενδιαφέρων αυθεντικός πιανίστας της σημερινής ιταλικής σκηνής». Από την ίδια εταιρία κυκλοφόρησε και το πρόσφατο άλμπουμ του, This Is The Day (Μάρτιος 2016).

Στην εμφάνισή του στη Στέγη θα τον συνοδεύσουν δύο κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης τζαζ, ο Gianluca Petrella και ο Louis Sclavis. Ο πολύ ταλαντούχος συμπατριώτης του, Τζιανλούκα Πετρέλλα, είναι ένας από τους πλέον αξιόλογους τρομπονίστες παγκοσμίως, με ενθουσιώδεις κριτικές και διεθνείς διακρίσεις (Best Rising Star). Από την άλλη, ο παραγωγικότατος Γάλλος σαξοφωνίστας και κλαρινετίστας Λουί Σκλαβίς, με καριέρα τεσσάρων δεκαετιών και περισσότερους από 120 δίσκους στο ενεργητικό του, είναι ήδη γνωστός στο κοινό της Στέγης από την εντυπωσιακή εμφάνισή του με το Atlas Trio, τον Ιανουάριο του 2014.

συντελεστές

Giovanni Guidi: πιάνο
Gianluca Petrella: τρομπόνι
Louis Sclavis: σαξόφωνο, κλαρινέτο

 

διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα:

Στις ηχογραφήσεις του Τζιανλούκα Πετρέλλα, εκτός από την καταλυτική παρουσία της ιταλικής τζαζ (Ενρίκο Ράβα, Paolo Fresu, Stefano Bollani), μπορεί να συναντήσει κανείς ένα μεγάλο εύρος αναφορών, που εκτείνονται από το προπολεμικό σινεμά, τις λυρικές μελωδίες και τον Nino Rota μέχρι την electronica (duo Matmos, 9lazy9, Nicola Conte & dj Ralf).

Ο Ενρίκο Ράβα έχει δηλώσει για τον Γκουίντι: «Τον γνωρίζω από παιδί. Παρακολούθησα το πάθος του να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, τη χωρίς όρια περιέργεια και τη διαρκή αισθητική ολοκλήρωσή του… Είναι ο πιο ενδιαφέρων αυθεντικός πιανίστας της σημερινής ιταλικής σκηνής… Καθώς συνεχίζω να εξελίσσομαι, χρειάζομαι εκπλήξεις. Ο Γκουίντι, ο Μπολλάνι, ο Πετρέλλα με εκπλήσσουν κάθε φορά!»

O Γκουίντι, εκτός από τη συνεργασία του με τον Πετρέλλα, δραστηριοποιείται ως bandleader με ένα τρίο και ένα κουαρτέτο. Με αυτά τα σχήματα κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Tomorrow Never Knows στην ιαπωνική VENUS και City of Broken Dreams στην ECM.

Αξιοσημείωτος είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Γκουίντι στην ενδεκαμελή Unknown Rebel Band (2009) – ένα σχήμα που ηχογράφησε το ομώνυμο άλμπουμ ως φόρο τιμής σε όσους αγνώστους αντιστάθηκαν διαχρονικά υπερασπιζόμενοι αξίες και δικαιώματα.

Ενδεικτικές συνεργασίες των Σκλαβίς και Πετρέλλα: Ο πρώτος έχει παίξει με τους Michel Portal, Henri Texier, Ivo Perelman, Carlos Barretto, Aki Takase, Sun Ra Arkestra, Joe Lovano, Lester Bowie, Evan Parker, Cecil Taylor… Ο δεύτερος με τους Steve Swallow, Carla Bley, Greg Osby, Pat Metheny…

Ο πολυοργανίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής Λουί Σκλαβίς, πέρα από την τεράστια δισκογραφία του, έχει κάνει συμπράξεις με σχήματα όπως το Workshop de Lyon, στη γενέτειρά του πόλη Λυών. Έχει γράψει επίσης τη μουσική επένδυση για πολλές ταινίες του Bertrand Tavernier.

χορηγίες / συνεργασίες

Με την υποστήριξη

Χορηγός φιλοξενίας

Επίσημος ιατρικός υποστηρικτής

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

13 Απρ 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 15 € / 7 € Ζώνη ΤετARTης
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

ARTéfacts ensemble Μουσική για το Νέο Κόσμο

23 - 24 Απρ 2016

Άσυλο Ανιάτων (Αγ. Ζώνης 39, Κυψέλη)
Κανονικό: 5 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 4 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 5 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

Breakfast Club Το εντός αντιπαρέχεται

2 - 3 Απρ 2016

21:00 Μικρή Σκηνή
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

ΜΟΥΣΙΚΗ

dissonArt ensemble "Pierrot Lunaire" του Arnold Schönberg

13 Μαϊ 2016

21:00 Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)
Κανονικό: 18 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 14 € 
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 12€ 
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €
 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Φωνές στο Χώρο Neue Vocalsolisten Stuttgart